A néppártosodásomból pártnépesedést csináltak

2020. június 29. 11:32

Számomra ma a nacionalizmus az identitást, a szocializmus a jólétet, a liberalizmus a szabadságot, a konzervativizmus a rendet jelenti. Interjú.

2020. június 29. 11:32
Vona Gábor
Magyar Nemzet

„Éveken keresztül próbáltuk elérni, hogy interjút adjon lapunknak. Miért éppen most vállalta el a felkérést?

Nem vagyok már pártpolitikus, csupán egy civil, tehát nincs vesztenivalóm. Nagyon meglepett a megkeresésük, végül úgy döntöttem, miért is ne.

Lehet, hogy a szavazóknak nem kell többé megfelelnie, ám gondolom, civilként is rendre elérik az azzal kapcsolatos kritikák, hogy »elvette a Jobbik lelkét«.

Egy 2016-os Facebook-bejegyzésemre utal, és ez csak egy kiragadott mondata. A néppártosodási folyamatról szólt, amelynek az élére álltam. Többen a Jobbik lelkeként gondoltak arra, amit akkor magunk mögött hagytunk, ám nyújtottam új alternatívát, adtam másik lelket a pártomnak a radikalizmus szelleme helyett. Büszke vagyok erre a változásra.

Jelenleg nem úgy tűnik, hogy a Jobbik lelkülete rendben lenne. Valójában széthullóban van a párt, a 2018-ban mandátumot nyert 26 képviselőből a személycserék, kilépések nyomán mindössze kilencen maradtak mára a frakcióban, amelynek száma 17-re zsugorodott. Biztos benne, hogy jót tett a Jobbiknak a gyakorlatilag balratolódásnak is mondható néppártosodás?

A bal–jobb felosztás egyre kevésbé produktív. Egyrészt olyan gumifogalmak, ami alatt a választók és a politológusok is teljesen mást értenek, ráadásul az aktuális társadalmi-gazdasági problémák sem írhatók le velük.

Ideológiailag akkor hogyan írná le a néppártosodó Jobbikot, illetve ön mit képviselt pártelnökként az elmúlt évtized derekától a 2018-as választásig?

Míg radikális jobboldaliként a nacionalizmus és a konzervativizmus határozta meg a világnézetemet, idővel megértettem, hogy a szocializmus és a liberalizmus is a létezésünk egy-egy fontos aspektusát képviseli, ezáltal nem szembefordultam korábbi önmagammal, hanem gazdagodott a világnézetem. Számomra ma a nacionalizmus az identitást, a szocializmus a jólétet, a liberalizmus a szabadságot, a konzervativizmus a rendet jelenti. Mindre szükség van, megfelelő adagolással.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vinyó57
2020. június 30. 10:58
egyenlő távolság Orbántól és Gyurcsánytól és ez nem sikerült....... Amikor egy szélsőjobbos középre akar menni aztán nem tudott megállni és átcsúszott a simicska szánkón a szélsőbalra ez nagyon fasza Vona alapíts egy reformkori antifát az való neked és újszerű lenne és hozzád méltó amilyen hülye vagy. Ez az ember se tudja feldolgozni hogy civil lett és kiesett pikszisből ....vannak emberek akik a nyilvánosság hiányától teljesen meghülyülnek....bár előtte se volt túl okos.
Vakfolt
2020. június 30. 08:58
"A bal-jobb felosztás egyre kevésbé produktív. Egyrészt olyan gumifogalmak, ami alatt a választók és a politológusok is teljesen mást értenek, ráadásul az aktuális társadalmi-gazdasági problémák sem írhatók le velük." Lefordítom magyarra: nincsen gondja vele, hogy egykori pártja fénysebességgel szánkázik a dk valagába, mert gazdaságilag megéri.
Ernie Pantuso
2020. június 30. 07:48
Gábor! Az a porszívó amit mutattál abból akkor szeretnénk egyet rendelni, de a vizes, kárpit tisztító fejjel együtt, meg a rágógumis illatú samponnal! Te... tetű. Nem is vagy ember. Nem vagyok jobbikos, de nem lennék meglepődve, hogy ha valami keménymagos bajtársotok akit elárultál kinyitna tokától bokáig. Meg buta is vagy. Áruló is... Meg buta is...
Tehetős Totó
2020. június 30. 07:32
Csúnya Táp: A MOZGALOM halad tovább folyamatosan a folyamatban folyó folyamatok folyamán. Hulljon a férgese, kérgese, s mérgese! Akinek nincs térdsebe, ne könyököljön a Mozgalom pitvarának napfényes vakablakába, mert előre nézve meglátja az előttünk járó Romániát! Jákob hamaRAB BIzonyul prófétának a bőrszerkóban, mint a kényszerzubbonyban. Ha Vona nem Vona lett vóna, a Jobbik még Legjobbik vóna, ha lenne. Szebb menőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!