Trianon

2020. május 28. 11:01

Száz éve nem tartják be azt az ígéretet, amire hivatkozva területet raboltak.

2020. május 28. 11:01
Schiffer András
Schiffer András
Facebook

„Aki nem tekinti sorstragédiának Trianont, az valójában semmit nem ért azokból a magyar tragédiákból, amik egyenesen következtek a békediktátumból a rákövetkező évtizedekben. Most azt írja Bauer Tamás: »Tragédiának a világháborúkat tekintsük, és ne a békeszerződéseket«. Csakhogy az első világháborút lezáró békeszerződésekből egyenes út vezetett a második világháborúba. S még valamit figyelmen kívül hagy Bauer: a románok területi igényeit a '18 decemberi gyulafehérvári nyilatkozat alapján elégítették ki az imperialista hatalmak.

Ebben egyebek közt ezt írták a románok: »Teljes nemzeti szabadság az összes együtt élő népnek. Minden nép számára a saját nyelvén biztosít oktatást, közigazgatást és ítélkezést az illető néphez tartozó személyek által, és a lakosok számának arányában minden nép képviseleti jogot fog kapni a törvényhozó testületben és a kormányzati szervekben.« Száz éve nem tartják be azt az ígéretet, amire hivatkozva területet raboltak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 179 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
küllő
2020. május 29. 10:59
Emlékeztetőül: Orbán Viktor és a Fidesz 1990. június 4-én kivonult a parlamenti ülésteremből a trianoni megemlékezés egyperces néma gyászszünete alatt. parlamentijegyzőkönyv-részlet : "ELNÖK: Tisztelt Képviselőtársaim! Több oldalról fordultak hozzám képviselőtársaim, hogy a mai napon emlékezzünk meg a számunkra oly tragikus trianoni béke 70. évfordulójáról egyperces néma felállással. Kérem képviselőtársaimat, álljunk fel! (Egyperces néma felállás, a FIDESZ képviselői kivonulnak.) Köszönöm szépen."
basisolder
2020. május 29. 06:44
A trianoni békediktátum, a két vagy több fél részéről olyan mint egy nagyon rossz válás. Az egyik fél, akit a "bíró" támogat mindent megkap, mindent visz. Ígéreteket tesz, hogy így meg úgy lesz láthatás etc., amit nem igazán tart be. Gyermekét igyekszik mindenben a másik ellen hangolni, ha pedig az "olyan vagy mint apád/anyád" akkor büntetni. A másik fél úgy éli meg a válást, hogy mindent elveszített, az hajtja, hogy mindent vissza kell szereznie, bármi áron. Azt is vegyük tudomásul, hogy ebben a válásban és a váláshoz vezető úton mindenki hibázott nem kicsiket, hanem hatalmasakat és egyik fél sem ismeri el a sajátját! Trianonra emlékezve az összetartozás a fontos, hogy a határontúli magyar is ugyanolyan magyar sőt, mint az anyaországi. Azonban nem szabad hamis ábrándokat kergetni, igenis meg kell bocsájtani, de nem szabad felejteni!
Akitlosz
2020. május 29. 01:54
Már minden száz évvel ezelőtti felnőtt meghalt. Az akkoriak vállalása nem kötelez ma senkit semmire. Mindenki magának vállaljon be feladatokat és ne az ükunokái számára! Különben meg jogász létére tudhatná, hogy ha az egyik fél nem tartja be a szerződést, akkor a másik fél perelhet, felmondhatja és neki sem kell többet betartania a vállalásait.
zsanett-kúnrum
2020. május 28. 20:32
Én is támogatom a lipcsyhk dudáláshoz való jogát, és dellázhatnak is a joguk által.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!