Szolidaritás balliberális módra

2020. április 23. 09:01

A harcokban elbújtok, s osztásnál tolongtok egymás előtt.

2020. április 23. 09:01
Tarnai Richárd
Vasarnap.hu

„A koronavírus-járvány beköszöntekor feléledt bennem a remény, hogy a baj, amely minden embert egyaránt fenyeget, segít majd minket abban, hogy mindenki rossz tulajdonságait és egyéni érdekeit félretéve a védekezés közös ügye mellé áll. Ez a világ túlnyomó részén így is volt, ám hazánk politikai szereplőinek egy részét ez a lelkület nem érintette meg.

A szolidaritás egy évezredek óta létező keresztény eszmény, amelyet a világon szinte mindenki elfogad. Ennek lényegét talán legjobban egy magyar mondás foglalja össze: »Együtt sírunk, együtt nevetünk«. Tehát ha jól mennek a dolgok, akkor az eredményekből mindenki részeltetik, a gondok, veszélyek elhárításának feladatából pedig mindenki kiveszi a részét.

Éppen ezért nem tudom hová tenni azt az akciót, amelynek során balliberális polgármesterek tiltakoznak az ellen, hogy a gépjármű-súlyadó központi költségvetésbe való befizetése által nekik is hozzá kell járulni a vírus elleni védekezéshez.

Csak a példa kedvéért: az egyik fővárosi kerület összköltségvetésének 0,7 százalékát teszi ki ez az adóbevétel, vagyis a teljes költségvetés több mint 99 százaléka marad a kerületnél. Ehhez képest a magyar kormány már több mint 2000 milliárd forintot csoportosított át a járványügyi és a gazdaságmegerősítő intézkedések céljára. Ráadásul a bankoknak és a multicégeknek is súlyos milliárdokkal kell hozzájárulni a védekezéshez.

A fent említett településvezetők abban a tényben, hogy – ugyan minimális mértékben, de – nekik is hozzá kell járulniuk a járvány elleni védekezéshez, a demokrácia halálát és az önkormányzatiság felszámolását vizionálják. Fő érvük pedig az, hogy mi alapján szól bele az állam az önkormányzat pénzügyeibe. Érdekes módon évekkel ezelőtt, amikor a magyar kormány valamennyi önkormányzat (az ellenzéki vezetésűekét is!) összes adósságát átvállalta (ez az 1000 milliárd forintot is bőven meghaladta), akkor senki sem tiltakozott ez ellen.

»A harcokban elbújtok, s osztásnál tolongtok egymás előtt« – fakadt ki szent királyunk az István, a király című rockoperában.

Hogy ez miért jutott eszembe…?”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
civis72
2020. április 23. 11:17
40 tanácsadóra ..meg fizetésemelésre persze van pénz..a rokonoknak is jut bőven alibiállás ...mocskos tolvaj libsik be akarják hozni a lemaradást
Héja
2020. április 23. 11:00
0.7 %. Ennyiért visonganak, hazudoznak a ballib önkormányzatok. Választóik megérdemlik ezt a hitvány bandát. Karácsonyt, 4 alpolgármesterét és negyvenegy (41) tanácsadóját, a láthatatlan Kálmán Olgával együtt.
Nannyó
2020. április 23. 10:17
A harcokban elbújtok, s osztásnál tolongtok egymás előtt Nekem az jutott eszembe, hogy az idézett szöveget egy kőliberális írta. :)
ezavéleményem
2020. április 23. 10:14
Ez egy nagyon nagyon jó cím adás! Tökéletesen minősíti az ellenzéket (ellenséget)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!