A mi kutyánk kölyke: ifj. Rajk László

2020. április 27. 14:25

A magát Haraszti Miklós nyelvi leleményével „demokratikus ellenzékként” meghatározó csoportra jellemző kiválasztottság-tudat, elitizmus, kéz a kézben járt azzal a kivételezett helyzetükkel, amit a Kádár-rendszer biztosított a számukra.

2020. április 27. 14:25
Schmidt Mária
Látószög blog

„Kiváltságaiknak nem volt se szeri, se száma. Érdekükben, ügyeikben szüleik, rokonaik be-bejártak a Kádár-titkárságra vagy a Fehér Házba Aczélhoz, később utódjához, a Művelődési Minisztérium vezetőihez stb. ezt-azt kérni, ezt-azt elintéztetni. Mindegyikük budai elitlakásban nevelkedett és kapott egyet, így vagy úgy, felnőtté válva.

Esetleg akkora dunai panorámás sarokrezidenciája volt, ahol 100 ember részvételével lehetett bulit, konferenciát rendezni. 1963-tól évente, esetenként évekre kiutazhattak Nyugatra. Ösztöndíjjal, egyetemre, dolgozni, látogatni, mikor hova, ki, mikor. Akkor, amikor az 1956-os forradalmárok egy része még börtönben ült, akkor, amikor a legtöbb útlevélkérelemre az a szabványválasz érkezett, hogy »kiutazása közérdeket sért.«

Ezért írja a Kádár-rendszer egyik leginkább privilegizált egyenlője: ifj. Rajk László most megjelent életútinterjú-kötetében hogy: »A nyolcvanas években azzal vádolták a demokratikus ellenzéket, sőt voltaképpen mind a mai napig, minden oldalról, hogy ők azért tehették azt, amit tettek, mert a párt a mi kutyánk kölykének tekintette őket. Nekik meg volt engedve, velük elnézőek voltak.« Ifjú Rajk László a kivégzett kommunista bel-, majd külügyminiszter Rajk László azonos nevű fia volt, akinek különleges kivételezettségét maga Kádár János szavatolta.

A megállapítás pontos. Tapasztalati tények sora támasztja alá. Aki Rajk könyvét elolvassa, abban, ebben a tekintetben, semmilyen kétség nem marad. Rajk és hasonszőrű társai, akik szinte mind ott csoportosultak a demokratikusnak nevezett, de valójában mereven hierarchikus és tekintélyelvű ellenzékiek köreiben, szinte egytől egyig a kommunista nomenklatúra berkeiből kerültek ki. Azonos volt a szocializációjuk, azonos volt a neveltetésük és kivételezett a társadalmi helyzetük.

Szüleik külszolgálata alatt, vagy miután útlevélakadályaik nem voltak, külföldi tanulmányaik, utazásaik alatt nyelveket tanulhattak, kapcsolatokat építhettek ki azokkal a nyugati ballib körökkel, akik hasonszőrűen marxisták, trockisták voltak, és akikhez részben párt és korábbi mozgalmi ismeretségeken keresztül könnyen utat találtak. Ezek a nyugati elvtársak tele voltak forradalmi gőzzel, amit 1968-ban gyorsan kiengedtek magukból és megindultak, hogy átvegyék azokat az intézményeket, melyek szükségesek voltak ahhoz, hogy a kulturális és értelmezési hatalmat megszerezzék. A fenti társaság, melynek Rajk emblematikus, mondhatni oszlopos tagja volt, ezekhez a nyugati mozgalmárokhoz kapcsolódott és egy életen keresztül őket utánozta.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
121212
2020. április 30. 12:40
https://www.es.hu/cikk/2020-04-30/rajk-judit/az-emlekbelyegtol-a-megbelyegzesig.html
yndi
2020. április 28. 19:02
Hja, nyilván az ifjabb Rajk kiváltságainak volt köszönhető, hogy a 80-as években a Kádár-rendszer elvette a lakását, álnéven hagyta csak dolgozni, és éveken át rendőrségileg zaklatta, ahogyan az ellenzék többi tagját is. Vajon mit csinált eközben a nála csak 4 évvel fiatalabb Schmidt Mária, akinek szegénynek nyilván nem voltak privilégiumai? Bizonyára üldözte a kommunista hatalom. Vagy mégsem? A saját maga által írt önéletrajza szerint a 70-es években elvégezte szépen a kommunista rendszer egyetemét, aztán a 80-as években ledoktorált szépen, szintén a kommunista rendszer egyetemén (forrás: https://schmidtmaria.hu/eletrajz). Még talán KISZ-tag is volt. Ifjabb Rajk ezt mondta az apja kapcsán 2000-ben: "hol van az a pont, amikor egy ember a saját erkölcsi mércéjét (ez lehet a Tízparancsolat, lehet egy morális tartás, emberi kiállás) egyszer csak kezdi alárendelni úgynevezett pártérdekeknek. Az érdekel, mikor és hogyan kezdődik ez a finom alárendelés, hogyan és mikor csúszik át észrevétlenül jellemtelenségbe, hazugságba, önzésbe, sőt, adott esetben diktatúrába vagy gyilkosságba. Tehát egy úgynevezett pártérdek hogyan darálja be az embert úgy, hogy onnan már nincs visszatérés." http://www.hetek.hu/interju/200003/oteves_koromig_kovacs_pistinek_hivtak Ifjabb Rajknak nyilván voltak hibái és tévedései. Bizonyára elfogult volt, sőt talán elvakult is, bizonyos témákkal kapcsolatban. Talán valamennyire a saját szüleivel kapcsolatban is. De az már a fenti idézetből is és a 80-as évekbeli tevékenységéből is nyilvánvaló, hogy Rajk nem mulasztotta el, hogy szembenézzen a szülei múltjával. Mint ahogyan a fentiekből az is nyilvánvaló, hogy a kommunista családból való származásán alapuló privilégiumokról önként, saját elhatározásából mondott le. Bárcsak Schmidt Mária valaha is a jelét adná az ifjabb Rajkéhoz csak megközelítőleg is hasonló erkölcsi erőnek és integritásnak. Sajnos erre nagyon kevés esély látszik.
jord
2020. április 28. 17:01
shmidt mária egy gusztustalan féreg ,ha egyszer egyszer felfedné hogyan lett milliárdos a férje révén valószinűleg lincselés lenne a jutalma. A történelmi hamisításai pedig elképesztőek, hihetetlen hogy a szakma megtűri,bár lehet hogy közutálat övezi.
catalina9
2020. április 28. 08:10
magyarok mondása: ha Isten velünk, ki ellenünk? sekélymagyarok mondása: ha Soros velünk, ki ellenünk?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!