Közelítő igazság

2020. február 09. 09:12

A Hazát meg a Népet kisajátították. Csak az öreg diófa maradt. A megbélyegzést jajszó nélkül tűrték. Nem álltak ki középre dacosan, nem volt már erő, meg körülöttük minden darabokban. Félmillió hadifogoly, valahol messze, Szibériában.

2020. február 09. 09:12
Szerencsés Károly
Magyar Hírlap

„Az a hadsereg – a magyar második –, nem jött haza. De hazajöttek katonák – nagyon kevesen –, megkérgesedett szívvel. Torkukban a sírhatnék, bőrükön az irtóztató mély barázdák, fülükben a lélek jajveszékelése. S itthon sem lett vége. Az emlékek a borzadó halottakról, a fagyott húsról, a barát utolsó szavairól. A feltett karú, egy pillanat alatt megöregedő bajtársak kiáltása, akik közül alig valaki tért vissza. Aztán a gyilkos kérdések: »Mit kerestetek ott?« Szavakat köpködtek sihederek, sunyi kis törtetők. Új politikusok és új ifjú vének. Ezer kilométer? Összeültek az Igazoló Bizottságok, a Népbíróságok, a békeszerető kollektívák, a kitelepítő bizottságok, kiszállt a rendőrhatóság, berendelt a Katonapolitikai Osztály. Összegyűlt a család, de szava csak az elvtárssá lett naplopónak volt. Hangjában csörömpölt a megvető fölényeskedés. A többiek hallgattak. A Don-kanyart, Oroszországot megjártak is hallgattak.

A Hazát meg a Népet kisajátították. Csak az öreg diófa maradt. A megbélyegzést jajszó nélkül tűrték. Nem álltak ki középre dacosan, nem volt már erő, meg körülöttük minden darabokban. Félmillió hadifogoly, valahol messze, Szibériában. S visznek újabbakat, asszonyokat is ezerszámra. És nemcsak a győztes Vörös Hadsereg van itt, de az onnan jött kommunisták is. Magyaroknak mondják magukat, meg demokratának, a magyar katonát meg fasisztának. Minden a feje tetejére állt. Vége lesz majd.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kortárs
2020. február 10. 00:59
Nagyon szép írás! A mai hungarofóbok, sorosista buzulmánok, internacionlisták is magyarnak hazudják mgukat és a magyart fasisztázzák... ugyanzok a családok, ugyanúgy műveletlenek és ugyanúgy gyűlölik a magyarokat!
Csoma1848
2020. február 09. 15:12
Az írásnak minden szava igaz!A szüleim tudnának mesélni ha élnének?
balbako_
2020. február 09. 14:50
Édesapám amikor mint mérnököt, vállalkozót meghurcolták és állásért kuncsorgott azzal fogadták, hogy maga megtámadta a Szovjetuniót! Mert besorozták a II.Magyar Hadseregbe és megjárta a Don kanyar poklát.
zsanett-kúnrum
2020. február 09. 12:53
A tömegdemokráciák is naplopók vallása, nemcsak a középszer diktatúrái.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!