A NER szabadsága az einstandoló szabadsága

2020. február 04. 10:34

Kutya ugat, Írókaraván halad.

2020. február 04. 10:34
Karafiáth Orsolya
24.hu

„Annyi azért van, hogy a produkció az A38 ügynökség együttműködésében készült, és az egészen más színvonalú fellépésekhez szokott állóhajón vették fel. A műsorfolyam hossza nyolc óra volt. Volt hát idő gondolkodni: ez vajon micsoda, s mit jelent?

Az én válaszom: ez itt a NER szabadsága; az einstandoló szabadsága.

A propagandisták lassan mindenhová beeszik magukat, és elhiszik, a terek, ahol amúgy semmi keresnivalójuk nem lenne, azzal, hogy ők terpeszkednek ott, rangot adnak nekik is. Mintha egy-egy helyszín bekebelezése, uralása azt is jelentené, hogy az ott folyó addigi munka, az értékek átvándorolnak beléjük.

Na de, attól, hogy felplecsnizik magukat, rögvest nagy írók, nagy színészek és nagy zenészek lesznek? És: attól, hogy a propagandistáik a (mostani) Magyar Nemzetnél dolgoznak, kitűnő újságírók lettek? Hogy a közmédiánál szerkesztenek, műsort vezetnek, a munkájuk értékesebb?

Izgalmas pszichológiai jelenség zajlik: már nem elég a pozíció és a pénz, és nagyon nem elég a hasonszőrűek elismerése. Az kell, hogy a letaposottak is tapsoljanak. Azok a szimbolikus terek kellenek, ahol azok működnek, akiknek a helyére vágynak. Az ő közönségük, az ő simogatásuk nélkül nem ér semmit az egész. Ők is mondják ki végre, hogy jók vagyunk, tehetségesek, amit csinálunk, bőven felér hozzájuk!

Remek példa erre a Térey-ösztöndíj összetákolt listája – itt végre egy csapatban vannak, együtt mennek majd az Írókaravánra, hiszen egyforma jók, egyformán nagyszerűek. Immár ki vitatkozna evvel?

Kutya ugat, Írókaraván halad.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tóth mária
2020. február 05. 18:54
"Megnyugtató", hogy zseni írónak képzeli magát. Tőled is hánynom kell.
Hannibal
2020. február 05. 14:10
Ühüm. Szóval Karafiának most az a gondja, hogy a ravasz diktatórikus Fidesz ellenfelinek is ad díjat, ami bizonyítja diktatórikusságát. Valaki küldje már pszichiáterhez szegényt, ott csak vele foglalkozna végre valaki!
1000bocs
2020. február 05. 08:47
Miért van az, hogy amikor egy balos nyafizik szinte mindig tökéletesen leírja hogyan és mikét foglaltak el mindent, mik a balos módszerek, mi a baloldl lélektana? A művészet csak baloldali lehet - halljuk az égbekiáltó baromságot sokszor. (A művészet nem bal vagy jobboldali, leginkább független és kreatív - ami baloldali az már nem ugyanaz) Nem volt ez mindig így. Balos generációk rombolása, térfoglalása és kiszorítása kellett ahhoz, hogy mára minden székben ők üljenek. Ettől függetlenül, ha nem nekik jár minden lap, ha nem feléjük lejt a pálya a balos sír mint a fürdős kurva. Nyüszít, hisz számára az előjogok magától értetődnek. Hisz a másik oldal - fasiszta. Nem is ember. Nem haladó. Nem világmegentő. Mennyire unalmas ez a belterjes, önmagát felszopó lusta és rosszindulatú banda...
retsag
2020. február 04. 22:29
Igyál még egy pohárral, és fogd rá a Ferire. Mocskos bolsevik féreg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!