Közösségi elmebaj

2019. szeptember 01. 09:55

A politikai hisztéria sajátossága, hogy közösségi elmebaj.

2019. szeptember 01. 09:55
Fodor-Horváth Zsófia
888

„»Diktatúra van, rántott húsra sincs pénz, még az esőerdő is lángol és erről egy személyben a ’csúti tehet« – általános gyűlölködő ellenzéki gondolatmenet. Hallgatjuk, ízlelgetjük és valahogy nem áll össze: megőrültek ezek? – kérdezhetnénk jogosan, hogy aztán az ő szemükben mi legyünk az alávaló hangulatkeltők. Nem őrület, de nem is normalitás, hanem politikai hisztéria ez. A belső frusztrációk kivetítése, bűnbakok keresése és üldöztetési kényszerképzetek keveréke, amik egész tömegeket képesek egy végeláthatatlan önigazoló spirálba behúzni. Most éppen az amazonasi esőerdő égése az apropó, de ugyanezt a működést láttuk az őszi tüntetéshullámok mögött és ugyanez a magyarázata a Donald Trump miatt az utcán üvöltöző libsik viselkedésének.

A politikai hisztéria sajátossága, hogy közösségi elmebaj. A közösség tagjai egyénenként egész normálisak, felfogják és megértik az észérveket, tehát nem sok gonosz, bolond emberről van szó, a téveszmés működést a közösségi helyzet generálja. A csoportos hisztéria az egész közösség együttes állapota, egy megteremtett alternatív valóság, ami belülről teljesen józannak és reálisnak tűnik. A hisztéria persze megteszi a hatását, ki tud ugyanis termelni egy egészen korlátolt, szélsőségbe hajló emberfajtát, akik vakon hangoztatják a hiszterizált közösségük önáltató ostobaságait. És a közösségen felül persze ott állnak a haszonélvezők, akiknek eszük ágában sincs kijózanítani a társaságot, sőt, gerjesztik őket, mert érdekük fűződik hozzá.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2019. szeptember 01. 17:35
politikai hisztéria, közösségi elmebaj, alternatív valóság, Minek zagyván írogatni, elég lett volna pl ezeket belinkelned. https://www.youtube.com/watch?v=AetlY1zAG38 https://www.youtube.com/watch?v=0-wWhaWWCjQ
gallfec
2019. szeptember 01. 15:51
" ...., a téveszmés működést a közösségi helyzet generálja." ---------------- Mindennel egyet is értenék, csak ezzel a mondatrésszel nem tudok. Angyalom, a téveszmés működést az anarchista fellépés szabadsága, pontosabban megengedettsége generálja. Hogy még pontosabb legyek, az generálja, hogy mindenki által tudottan köztörvényes bűnözők napi rutinnal büntetlenül öblögetnek a mediában, amit ez a media eseményként tálal, a közösség pedig ráadásul mentességet biztosít ehhez. A hangsúly a BÜNTETLENSÉGen van . Addig fenn is marad a téveszmés működés egy közösségben, amíg a bűnös nincs megbüntetve, ne is áltassuk magunkat, hogy másképp lesz.
Mich
2019. szeptember 01. 12:43
közösségi elmebaj - nem csoda, hogy Fletó a vezérük...
Dana International
2019. szeptember 01. 11:51
Kedves Zsófia! Én csak a libsik szóig olvastam írását! Minden jót! X
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!