Cenzúra és kultúrharc Angliában

2019. augusztus 08. 10:05

Roger Scruton filozófus meghurcolása és rehabilitációja véleménydiktatúrát vetít előre.

2019. augusztus 08. 10:05
Lovas Rezső
Magyar Nemzet

„Joszif Sztálin csak az osztályharc szüntelen erősödését jövendölte, de az idén mintha a kultúrharc erősödne. Ilyen tendenciát érzünk nemcsak a választások tépázta Magyarországon, hanem a kultúrpolitikai értelemben rendszerint csendes Nagy-Britanniában is.

A magyar sajtó hónapok óta nyomon követi Közép-Európa nagy barátjának, Sir Roger Scruton angol filozófusnak, szépírónak, publicistának és zeneszerzőnek a meghurcoltatását. A történet – általános tanulságai mellett – magyar szála miatt is érdekes.

Scruton közéleti énjének egyik legfontosabb eleme az európai kultúra hanyatlása miatt érzett aggodalma. A kulturális hanyatlás világosan nyomon követhető az angliai városképek alakulásában, elsősorban is London elszürkülésében, amely az ezredforduló óta észrevehetően felgyorsult. Nem a városlakók szürkültek el, hanem a város építészeti arculata. A túlméretezett, formátlan új épületekre gondolok, a stílustörésekre, a modern építészeti divat kisiklásaira, a gazdagság és a rossz ízlés együttállására. Scruton rengeteg cikket, interjút, könyvrészletet és egy teljes könyvet szentelt az építőművészetnek (The Aesthetics of Architecture, Princeton University Press, 1979, 2013).

Bizonyára ezzel a munkásságával vívta ki, hogy 2018 novemberében megbízták a kormány munkáját segítő „Building Better, Building Beautiful” („Jobban építeni, szépet építeni”) elnevezésű bizottság vezetésével, amely a lakásügyi, közösségi és önkormányzati ügyekkel megbízott államtitkár hatáskörébe tartozik. E tisztséget 2019. április 10-ig töltötte be, amikor James Brokenshire államtitkár a New Statesman aznap megjelent Scruton-interjúja miatt viharos gyorsasággal menesztette.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tudjisten
2019. augusztus 09. 09:54
(idézet az cikkből) Scruton ezt írta: „Rájöttem, hogy ha a szabad vizsgálódás lehetőségét nem tartják fenn az egyetemeken és a médiában, az olyan totalitárius bénuláshoz vezet, amilyet korábban Kelet-Európában tapasztaltam. Elgondolkozva a boszorkányüldözés mostani példáin, a magamét is beleértve, különösen megdöbbentett a nagyszámú feljelentőlevél, amely manapság mindennapos az egyetemeinken. Ezek az új feljelentések különösen szégyenteljesek, hiszen aláíróik kezét nem vezeti titkosrendőr. A vádlók egy ideológia rajongói, amely a konzervatív véleményeket bűnösnek ítéli, s ezért szerintük nem vitatni kell, hanem el kell hallgattatni őket. Ma tiszteletre méltó gondolkodókat vádolnak rasszizmussal, szexizmussal, homofóbiával, transzfóbiával, iszlamofóbiával és egy seregnyi más gondolatbűnnel egy-egy szövegből kiragadott szó, egy rég elfeledett barátság vagy egy fénykép alapján, amely azt mutatja, hogy a vádlott nem átallott egy rossz feliratú trikót viselő ember mellett állni. És védekezni soha nem lehet, mert ennek minden kísérlete csak a vádat erősíti. Úgy látszik, egy kulturális sötétség uralma alá kerültünk, amelyben a közéleti vitákból kikoptak az észérvek, nem tisztelik a vitapartnert, és minden fontos kérdésben csak egyetlen nézet engedtetik meg, ellenben szabad üldözni minden eretneket, aki nem fogadja ezt el. Számomra ez azt jelenti, hogy a politikai kultúra kimúlt, és egy isten nélküli vallás lépett a helyébe.”
matykox
2019. augusztus 08. 15:43
Gratulálok! Lovas egy tudós pontosságával elemzi a dolgot. Bár a kultúrharc kifejezés, ahogy a cikk végén kiderül, egy erős túlzás. Az internáci diktatúrának ugyanis nincs kultúrája - az innen-onnan összelopkodott zavaros gyagyás gondolatmenetek célja egyrészt maga a rombolás, másrészt az eddig ismert kultúrák lerontása. Helyette a káosz, a zagyva semmi nem nevezhető kultúrának.
Öreg
2019. augusztus 08. 12:30
Akinek a globál elittől eltérő a véleménye, bármilyen nagy elme, megkapja a/dicsérő/ szélsőjobbos, fasiszta jelzőt!
TCrown
2019. augusztus 08. 11:06
"Vetít előre"...?? Ön az ismétlést nézi, Lovas úr, a véleménydiktatúra már rég tiszta erőből működik. Kapcsoljon át az élőre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!