Nem titkolja Orbán, hogy népellenes

2019. július 28. 15:37

Könnyedén túltette magát azon, hogy kormányzásának elmúlt tíz éve alatt befejeződött a kevésbé tehetős, illetve a szegény rétegek kizárása a társadalmi létrán való feljebb jutás lehetőségéből.

2019. július 28. 15:37
Kabai Domokos Lajos
Bekiáltás

„Jegyezzük meg ezeket a mondatokat, mert Orbán Viktor többször is hivatkozott Tusnádfürdőn a szocializmusra, ám úgy, hogy annak a valóságban létező formájáról a közvéleményben meglévő torz értelmezés továbbélését segítette elő! Nyilvánvalóan saját mai, jól felfogott érdekében, noha ő és családja – a közjogi hatalmat ténylegesen gyakorló másik két társával egyetemben – igencsak kedvezményezettje volt annak a világnak, amit persze feledtetni igyekszik, igyekeznek. Viszont e közbevetés után, a fenti idézetek fényében, kézenfekvő az analógia: az Orbán-rezsim is autoritárius (fél)diktatúra, viszont népellenes. És ez bizony nem csupán nyomokban volt benne a tusványosi beszédben, jóllehet a szónok ezúttal is mindent elkövetett azért, hogy hangzatos szavakkal elfedje a lényeget.

Történetesen azt, hogy a nemzet miniszterelnöke – amiként Tőkés László református püspök köszöntötte Orbán Viktort a harmincadik Bálványosi Nyári Szabadegyetemen – sikertörténetként adott elő Magyarország elmúlt időszakáról. Vagyis könnyedén túltette magát azon, hogy kormányzásának elmúlt tíz éve alatt befejeződött a kevésbé tehetős, illetve a szegény rétegek – vagyis a nemzet tagjai közül 1945-ig, tehát csaknem ezer éven át, kirekesztett nép – kizárása a társadalmi létrán való feljebb jutás lehetőségéből. Az 1989-es rendszerváltozás után ugyanis lassan kezdtek visszaállni a régi viszonyok, hogy 2010-től a feudalisztikus-kasztos restauráció bevégeztetve legyen. Ennek néhány jellemzője:

– A szakszervezetek ereje megtörve, a magyarországi munka törvénykönyve kifejezetten a munkaadókat védi a munkavállalókkal szemben.
– A munkavállalók többségét foglalkoztató egyéni, illetve a kis- és középvállalkozásokat a kormány magára hagyta, ráadásul agyonadóztatja – amint azt az egyik vállalkozói érdekképviseleti vezető a minap nyilvánosan is megfogalmazta.
– Az állam és az egyház polgári társadalmakban megszokott szétválasztását lényegében annullálták. 
– Mára minden eresztékében recseg-ropog a 2000-es évekig mindenki által hozzáférhető, a Rákosi–Kádár-rendszerben megteremtett állami egészségügy,
– A gyerekek húszszázaléknyi része számíthat arra, hogy versenyképes tudást szerezhet az agyonközpontosított, az agyongyötört és százszor megalázott pedagógusokkal vergődő állami iskolákban.
– Sorvadnak a kisebb települések.
– Nagy ütemben zajlik a nyugdíjak vásárlóértékének gyengítése,
– Százezrek hagyják el az országot, mert méltó és perspektivikus életkörülményeket szeretnének teremteni maguknak és gyerekeiknek Nyugaton.

A távozók százezreinek tömegét főként azok a népbeliek alkotják, akik felmérték, hogy ők és gyerekeik ebben az országban csak Tiborcok, azaz szolgák lehetnek. Kivéve persze azt az egyet, és annak hozzátartozóit, aki a nemzetvezető családjába házasodott be... Ha netalán a távozók között vannak, akik meghallgatták ezt a beszédet, alighanem úgy vélekednek: jól döntöttek. Hiszen Orbán Viktor többek között kijelentette: „nincs szükségünk szocializmusra”, amit meglehetősen leegyszerűsítve a mindenki számára járó alapjövedelemmel azonosított, s amit magától értetődően elvetett. Következésképp azt érzékeltette: a tömegek szociális biztonságával neki nincs dolga. Ami pedig a következő esztendőt illeti, nem árt, ha mindenki elraktározza magában: az önkormányzati választások utáni évben két országvédelmi akciótervet is kilátásba helyezett. Orbán szótárában ez a szegényekre kirótt újabb terheket, a tehetőseknek adott további kedvezményeket jelent. Merthogy sikerek ide, sikerek oda, a környező országokhoz képest is szinte minden mutatóban zuhant a magyar társadalom és gazdaság teljesítménye.    

Egyébként pedig mindenki éljen meg, ahogy tud, a saját munkaereje, észbeli képességei, leginkább pedig kapcsolati tőkéje, eddig megszerzett társadalmi pozíciója jóvoltából! Ha meg bajba kerül, hát istenem! Bár ilyet ő egyenesen soha ki nem mondana. Egyébként is már rég értésünkre adta: »Ne azt figyeljék, mit mondok, hanem hogy mit teszek!«. De akár így, akár úgy, erre a helyzetre szintén vonatkozik a nem tőle származó, de a rendszere lényegét kifejező mondat: »Aki eddig nem gazdagodott meg, az annyit is ér«. Orbán azonban ezen is túllépett a mostani beszédben. Talán a közhangulat tesztelésének szándékával sugalmazta: nem biztos, hogy helyes az a felfogás, hogy a gazdagnak és a szegénynek, az okosnak és a kevésbé képzettnek ugyanannyit ér a szavazata. Előkészítése lehet ez egy majdani, vagyoni és iskolai végzettséghez köthető, cenzusra épülő új választási rendszernek. E tekintetben is a Horthy-rendszerhez való visszatéréshez. Már amennyiben nem lesz ellene országos fölzúdulás. De hát az érdemi informálódástól megfosztott, az érdemi információkra egyébként sem éhes tömeg alighanem ezt is megadóan viselné el.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Béna Géza
2019. július 29. 12:20
Amióta Viktor a magyarok vezére érdemes magyarnak lenni még úgy is ha a félvilág ellenünk
Tuco Benedicto Pacifico Juan Maria Ramir
2019. július 29. 11:21
Kabai : -Rángatom én, de nem változik semmi! Én: - Ráncigáld jobban, Kabai!
Wanti
2019. július 29. 09:51
Szánalmasan unalmas bunkóbalos duma
gutyanj
2019. július 29. 05:12
Ezt a f@szt!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!