A kettétört nyugati civilizáció

2019. június 28. 07:56

Az első szellemiség Jézus Krisztushoz nyúlik vissza, a másik a felvilágosodás forradalmaiban gyökerezik.

2019. június 28. 07:56
Nagy Ervin
Nagy Ervin
Magyar Hírlap

„A bevándorlás és leginkább az iszlám szellemiségű illegális bevándorlás nem csupán megoldandó probléma, hanem civilizációnk fennmaradásának kérdése. A jövőnk most és aszerint dől el, hogy miképp viszonyulunk a krízishez.

Ha csak a szűkebb értelemben vett »civilizációs magot« szemléljük, és ha tovább szűkítjük a fókuszunkat oda, ahol minden érték és norma megszületett, azaz Európát vizsgáljuk meg, akkor szembeötlő különbségre lehetünk figyelmesek. Olyan törésvonalat találunk, amelynek mentén gyakorlatilag két kulturális entitás létezik egy civilizáción belül. Az egyik – a régebbi – a keresztény hagyomány, értékrendszer, norma és együttélési kultúra. A másik pedig a polgárosodás során, az individualizmus szélsőségessé válásának következtében létrejött egalitárius (egyenlőségen alapuló) és liberális eszmék összessége. Az első szellemiség Jézus Krisztushoz nyúlik vissza, és az egyházak kialakulásának köszönhetően vált társadalmi alapkővé; míg az utóbbi a felvilágosodás forradalmaiban gyökerezik. Az első egyfajta védelmező magatartást (és politikai cselekvést) váltott ki és adott egyfajta azonosulási lehetőséget az egyén és a közösségek számára; a másik ellenben a befogadást, a sokszínűséget és a multikulturalizmust hirdette meg, hivatkozva a szabadság és az egyenlőség önkényes és forradalmi értelmezésére. Ez utóbbiban, az állan­dóan lángoló forradalmiság (szerintük progresszió) már átlépte a normális együttélés határait és sokszor ellentmond a józan (paraszti) észnek.

A nyugati keresztény civilizáció legrégebbi forrása maga a keresztény (tágabb értelemben vett) kultúra. Benne a magatartásunkat meghatározó összes morális normával; az igazság, az egyenlőség és a szabadság kétezer éve létező értelmezésével; a velünk élő, sokszor észrevétlen búvópatakként a cselekvésünket meghatározó hagyományokkal; a tradicionális közösségekkel, a férfira és nőre épülő családmodellel; és olyan láthatatlan, de az egyén felett álló értékekkel, amelyek iránytűként szolgálnak a társadalmi együttélés során.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2019. június 29. 21:23
"Olyan törésvonalat találunk, amelynek mentén gyakorlatilag két kulturális entitás létezik egy civilizáción belül." Most mindjárt megleplek, voltaképpen három van. A harmadik - bár nem entitás - a legerősebb, bár számolhatjuk úgy is, hogy az első. Ez pedig az adott közösség. A tisztesség. Mi mind keresztények vagyunk, és a Julcsa öngyilkos lett, de az anyja mindig jó ember volt, kinek számít az, ha Julcsa a világ számára gyilkosság áldozata lett? A szomszéd kálvinista, de azért ne vigye el az inkvizíció.. és így tovább. Az a lényege, hogy mindegy mi a dogma, kereszténység vagy felfelvilágosultság, a közösség összezár és az ideológiai bűnöket helyi értékén kezeli. Leszarja. Csak amikor a gyökértelen parajok sértetten árulkodnak akkor van feljelentgetés, probléma. A nagyváros ilyen, senki senkit sem ismer, nincs összezárás, így sikerült a mások által nagynak mondott francia puccs is.
48saxon
2019. június 29. 00:47
Pontosan erről ír Ben Shapiro is a legújabb könyvében: https://www.amazon.com/Right-Side-History-Reason-Purpose/dp/0062857908 Mindenkinek ajánlom. "Jeruzsálem és Athén szövetsége" a nyugati civilizáció alapja. Majd jött a "felvilágosodás", és kezdetben ugyan jó szándékkal, de újból "fel akarta találni" a spanyolviaszt, ami aztán jól félresiklott...
pemete jakab
2019. június 28. 20:28
"Az első szellemiség Jézus Krisztushoz nyúlik vissza" Ha már ennyire nyúlkálsz, akkor nyúlj vissza inkább Gautama Sziddhártához, ő ugyanis magasabb fokon művelte azt, mint Jézus, akiről prédikálsz.
apika2
2019. június 28. 19:27
...a liberalizmus első tevékenysége konkrétan a gyilkolás, és a népirtás volt, mert nem akartak behódolni az eszméiknek. https://mult-kor.hu/20090102_nepirtassa_minosithetik_a_vendeei_meszarlast 170 ezer ember. A szabadság nevében...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!