Orbitális ostobaság

2019. április 08. 16:40

Szerencsés D. Márton tagadná azt, amit a tudomány ma már tényként vesz: hogy a tömeges traumának transzgenerációs utóhatásai vannak?

2019. április 08. 16:40
Szombat-szerkesztőség
Szombat

„Szerencsés D. Márton tendenciózus fogalmazásából is süt a valótlan tényállítások és a megbélyegzés szándéka.

Vagy tagadná azt, amit a tudomány ma már tényként vesz: hogy a tömeges traumának transzgenerációs utóhatásai vannak?

A hivatalos zsidóság, és számos zsidó szervezet aktuális megnyilvánulásaiban, illetve a közösségi identitásban néha tényleg túlzott szerepet játszik a holokauszt – vagy inkább játszott a közelmúltig, de már ők is próbálnak elszakadni tőle –, ám összekeverni az ebből három évtizede kilógó, sokszor ezt kritizáló lapot, mely éppenséggel új önképet is adott a zsidóságnak, számos alkalommal bírálva a holokauszt-identitást – nemcsak butaság, tendenciózusan előítéletes gondolkodás is.

Ha nem provokálna fölösleges emlékezetpolitikai vitákat a kormány: lásd a féligaz, félhazug üzenetet közlő Szabadság téri megszállási emlékmű, az ezzel egyidőben elindított, jelentős bizalmatlanságot keltő Sorsok Háza projekt, a Veritas Intézet elszabadult hajóágyúja, stb, stb – ezrével kevesebb cikk született volna a vészkorszakról, felelősségről, és nem kellene a történelmi emlékezetről annyit beszélnie a zsidóknak sem.

Nem szólva arról, hogy Szerencsés valótlan állításai mellett a politikai vádak – miszerint a zsidók a múltba ragadva nem vennék észre az aktuális veszélyt, az iszlám fundamentalizmust – épp a Szombatra nézve igaztalanok.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Biivisz
2019. április 09. 11:34
"Orbitális ostobaság" Drága Szombatosok! Már a címmel cáfoljátok magatokat! Formailag úgy néz ki, mintha vitatkoznátok ezzel a Szerencsés legénnyel de már a felütésből egyértelmű, hogy itt vitáról szó nem lehet, csak minősítgetésről! Ez pedig annyit is ér! (Amúgy tisztelet ennek a fiúnak a bátorságáért, hogy ezt az írást [amivel - nem mellesleg - az utolsó betűig egyet tudok érteni] így - zsidóként - bevállalta)
Vakfolt
2019. április 09. 08:56
"Ha nem provokálna fölösleges emlékezetpolitikai vitákat a kormány" Azaz maradna a háború utáni győztesek hazug dumájánál: utolsó csatlós, bűnös elnyomók, antiszemiták és rasszisták elméletnél, akkor ti sem problémáznátok. Annyi a baj ezekkel, hogy sosem voltak igazak, csak a megalázó békediktátum igazolására találták ki. Most már megdőltek akomcsik, a baromságaikat nem vagyunk kötelesek tovább ismételgetni.. Mi is történt? Emlékmű a német megszállásról. Ki lett mondva egy tény, képileg érzékeltetve. Provokált vitát a kormány? Nem, hiszen ez ténykérdés, ez megtörtént. Hohó, de ti ezt nem így gondoljátok! Vitába szálltatok? Nem. Azonnal nekiláttatok, hogy összebarmoljátok, odahordtatok minden szemetet és úgy am blokk el akarjátok távolítani. Még a vitát is fölöslegesnek gondoljátok. Elhallgattatni, eltüntetni.
Mr.Falafel
2019. április 09. 08:01
Azt azért ne feledjük el, hogy azok vartyognak transzgenerációs utóhatásról, akik szerint a magyarok múltba révedése, a trianoni fájdalom mucsaiság.
acsko
2019. április 08. 22:14
A Szombat gyakori olvasójaként, alá tudom írni a cikkben irottakat. Ez tulajdonképpen nem is igazán vitatkozik Szerencséssel, hanem csak azt mondja, rosszul célozta a kritikát. Való igaz, hogy a zsidóság távolodóban van a holokauszt-identitástól, és fogadjuk el azt is, hogy ezt a folyamatot éppenséggel lassítják a fölösleges emlékezet politikai viták. Persze van közöttük olyan is, ami nem fölösleges. Nem kell ezt sürgetni, a sürgetés kontraproduktív.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!