Ellenhegemónia és egy új történelmi-politikai tömb felemelkedése

2019. április 27. 16:35

A neoliberális történelmi-politikai tömb hegemóniája leáldozott, a politikai viták középpontjába a migráció került.

2019. április 27. 16:35
Melegh Attila
Mérce

„A neoliberális történelmi-politikai tömb hegemóniája leáldozott, a politikai viták középpontjába a migráció került. A globális kapitalizmus új szakaszától, a tekintélyelvű, jobboldali és nacionalista történelmi-politikai tömb felemelkedésétől biztosan nem várhatjuk a kapitalizmus hierarchikus és elnyomó elemeinek eltűnését. Hogyan jutottunk idáig? Merre keressük a kiutat?

Az a kritika, amely a radikális – mára főáramúvá vált – bevándorlásellenes populizmust az európai emberjogi eszmékre alapozva bírálja, sok szempontból félrevezető, ha nem kapcsolódik össze a tőke következetes bírálatával.

Félrevezető, mert nem képes megfelelően feltárni a kialakult helyzet alapvető okait és mélyebb összefüggéseit, ebből adódóan pedig nem alkalmas arra, hogy e bevándorlóellenes populizmussal szemben hatékony társadalmi és politikai választ adjon. A tőke logikájának bírálatát nélkülöző és ezért félreértésekhez vezető kritika nem képes megérteni, vagy egyszerűen csak figyelmen kívül hagyja e helyzet néhány alapvető okát. Nevezetesen, hogy

  • az intézményesített szolidaritás miért nem rendelkezik mélyebb gyökerekkel a kelet-európai társadalmakban;
  • miért utasítják el oly sokan a segítségnyújtást e társadalmakban – gyakran éppen az alsóbb osztályok széles tömegei;
  • miért éppen Kelet-Európa indította el a nacionalista „lázadást”, és
  • miért nőtt meg a migráció a neoliberális globalizáció korában.

Ez az elégtelen kritika nem érti e feszültségek fő okait, és ezért azt sem, hogy mindebből fakadóan milyen politikai következményekkel kell szembenéznünk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2019. április 29. 19:57
Söt ! A migráció soha többé nem is fog lekerülni a napirendröl. Mindig is egy létezö valami volt, de az uj kommunikációs és értesülési lehetöségekkel más formákat öltött. Világosan látszik, hogy az USA-ba, Ausztráliába és minden módosabb országba, igyekeznek bejutni azok akik ott egy jobb életet remélnek. De olyanok is akadnak böven akik jogosan menekülnek szörnyü helyzetekböl. Hogy mikor és hogyan sikerül radikálisan megoldani ezt, még kiderül. Mint ahogy az is, hogy mindebbe még milyen szerepet fog játszani a klíma-változás. Ez ma még fel se mérhetö.
Európai téridő
2019. április 29. 10:28
Elkapott a nosztalgia, mert eszembe jutott a gagyi duma a marxizmus hegemón szerepéről, amit nyomattak az elvtársvilági teoretikusok annó decibel.
Hunyadi Mátyás
2019. április 28. 15:02
A közelgő EU-s választások kimenetele egyáltalán nem biztos. Bármi lehetséges.
Juliusz48
2019. április 27. 21:08
A liberalizmus csak a multinacionális gazdaság haszonélvezőinek kedvező eszme. Keverhetőek a népek a jobb adottságúak feltölthetők a gyengébb képességűekkel, hogy legyen mindig elég munkanélküli elégedetlen a bérek féken tartásához miközben a hasznot tovább lehet emelni. Egy fél évszázada még a termékekben a bér 50% körül mozgott a haszon pedig 20%-a a befektetett tőkének, mára a bérhányad 40% alá csökkent és a haszon kezdi elérni ezt vagy túlszárnyalni. Ha ehhez hozzávesszük a befektetések hasznának visszaforgatását, hisz felélni azon a szinten lehetetlen, a kizsákmányolás mértéke növekszik, a dolgozók ellenállása pedig a hígítással csökken, amire rájátszik a népesség robbanása miatti migrációs nyomás. Hisz a területek eltartó képessége nem arányosan növekszik a létszám növekménnyel. Mivel Európa szerintem az általános nyugdíjrendszerrel elkezdte visszafogni a szaporulatot, mivel a vagyontalanoknak sem kellett már öreg korukra a gyermekei eltartóképességében keresni a megoldást, mint a tőlünk keletebbre, délebbre élőknek. Ezt a visszafogott szaporulatot igyekszik a liberalizmus mögött megbújó nagytőke ellensúlyozni és hígítani a multikulti zászlaja alatt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!