15 éves a világ legnagyobb társadalmi kísérlete

2019. február 04. 22:27

A Facebook ellopta a lelkünket.

2019. február 04. 22:27
Oláh Gellért
888

„A Facebook rettentően sokat ártott a 21. századi demokráciának, a társadalom- és közösségszerveződéseknek, és azt hiszem, kijelenthetjük: átformálta képünket azokról kedves nagymamákról, akik mosolygós, vidám képeket tesznek ki az unokáikról, de közben »bárcsak megdöglene«, »minek ment oda« típusú kommentekkel irkálják tele az internetet. De talán ez a legkisebb probléma.

Elcsépelt és közhelyszerű, de George Orwell szatirikus regényét nem egy véreskezű diktátor váltja valóra, hanem a virágmezőkön ugrándozó, babzsákfoteles liberálisok.

Minden úgy kezdődött, hogy elhitették velünk, szabadabbak, boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak, okosabbak és mindenekelőtt nyitottabbak leszünk akkor, ha rábízzuk magunkat algoritmusokra, titkos matematikai képletekre, a valóságtól teljesen elszakadt, Kaliforniában tenyésző liberális világmegváltókra. És mi rájuk bíztuk magunkat!

Emlékezzünk vissza az Állatfarmra: az állatok elűzik a korábbi gazdájukat, majd a maguk kezébe veszik sorsukat, végül pedig kemény diktatúrát vezetnek be. Mindent és mindenkit kontroll alatt tartanak.

Kezdetben a Facebook is a nyílt társadalom (honnan is ismerős ez), a szabadság és a végtelen tudás felelőtlen ígéretével kecsegtette a felhasználóit, de 15 év után már tudjuk, hogy hová vezetett mindez. A nyílt társadalom felülről ellenőrzött, cenzorok által megszűrt véleménybuborékokat eredményezett. A szabadság igazából függőséget, a végtelen tudás pedig korlátoltságot és safe space-eket jelent. Az már biztos, hogy a 21. század a techdiktatúrák időszaka.

Kétség sem fér hozzá, hogy ideologizáltabb, veszélyesebb és tartósabb lesz, mint a 20. század kommunizmusa vagy fasizmusa. Itt nem az életekért vagy az erőforrásokért, hanem a lelkekért és az attitűdökért folyik majd a küzdelem. A demokráciát azoktól a liberális elveket valló, több százezer ember vásárlási, olvasási, filmnézési, politikai szokásaira befolyással lévő chief executive officerektől (CEO, vagy vezérigazgató, a 21. század politikai komisszárja) kell félteni, akik egy szilícium-völgyi iroda egyik babzsákfoteljén beszívva döntik el, hogy kire fogunk szavazni, mit fogunk vásárolni, esetleg milyen gyógyszert fogunk szedni. Azt is ők döntik el, hogy kit kell gyűlölni, kit kell szeretni, vagy éppenséggel kit kell kommentben meglincselni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brabant89
2019. február 06. 12:37
"A történtek után közel tucatnyi kormánypárti politikustól próbáltuk megtudni, hogyan látják Varga István jobboldali médiáról alkotott képét, másrészt hogyan élik meg, hogy valaki rögtön belebukik, ha a nyilvánosság előtt kritikát fogalmaz meg erről. (Illetve összességében bármiről: ezért is van, hogy az utóbbi nyolc évben szinte soha nem lehet rávenni kormánypárti politikusokat, hogy a nevüket is vállalva mondjanak – akár szakmai – véleményt a kormány egy-egy lépésről.) Én is előbb nyitom ki az Indexet és a hvg.hu-t, mint az Origót, ha tájékozódni akarok – mondta egy másik képviselő, egy harmadik pedig, fordított megközelítéssel arról beszélt: tudatosan kerüli azokat az orgánumokat, "amelyekben azért is megdicsérnek minket, amit még meg se tettünk, vagy még csak ki se gondoltunk". Ez utóbbit egy negyedik megkérdezett azért nevezete „különösen égőnek”, mert „a kormányzati mantrát visszabüfögő ostoba egyoldalúság” a nézők, vagyis a választók széles rétege előtt hitelteleníti még azt is, ami a nem kormánypártiak szemszögéből is pozitív lehetne. Az nem ad izgalmat. Sőt, nemcsak unom, hanem bánt, bosszant is az a még a mi oldalunkról is megmagyarázhatatlan mértékű propaganda és mérhetetlen szervilizmus és kritikanélküliség, amire Pista is utalt – érvelt a hvg.hu-nak a képviselő, magyarázatot adva egyúttal arra is, hogy miért nem olvas már Origót, nem néz ugyanezen okból köz- vagy Echo tévét és KERÜLI TUDATOSAN A 888 vagy a Pesti Srácok OLDALAIT is." (kiemelés brabant89). https://hvg.hu/itthon/20190206_Varga_Istvan_Fidesz_jobboldali_sajto Szóval pajti, még fideszes képviselők sem vesznek titeket komolyan, hogyan vennénk mi, akiknek nincs a nyelvünk a Szeretett Vezető seggében?
Senki Alfonz
2019. február 05. 23:27
Csak azét lopta el, akinek volt és az iq-ja olyan kicsi, hogy hagyta ellopni. Vagyis netzombi, konzumidióta. Ezekért meg nem kár!!!!!
Mbear
2019. február 05. 20:05
Wow, magát értelmiséginek képzelő 12 éves szintjén megírt műremek. Mehet a közpénz.
lhotx
2019. február 05. 15:02
Ártott? Hát mitteccettek gondolni, mitől olyan sikeres? Tán az ő üzleti modelljétől? Mer'bizony elsőnek nem indult, az tény. Esetleg az államkapitalista puffadásától, mint annak idején az AT&TBell?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!