Egy marxista mém újjáéledése

2019. január 11. 13:58

A kapitalizmus sem habostorta, de nem „verem”. Nem jelent röghöz kötöttséget. Sőt.

2019. január 11. 13:58
Tóth András
Kapitalizmus blog

„Először is, nagyon kevés olyan település van Magyarországon, ahol csak egy munkáltató lenne (talán nincs is). Nagyon sok munkát kereső valóban nem mobilis, vagy aránytalanul nagy gondot jelent a kimozdulás, de azért nagyon sok munkavállaló mozog, keresi a jobb élet lehetőségét. Az utóbbi években 600 ezer munkavállaló hagyta el az országot jobb munka reményében. Többszázezer munkavállaló váltott régiót, költözött el olyan településekre, ahol több a munkalehetőség, mint eredeti otthonában volt.

Sok százezren ingáznak naponta lakóhelyükről más településekre jobb munkahely reményében. Sok vállalat 20-30%-os fluktuációval küszködik, mert az elégedetlen munkavállalók fogják a kalapjukat, s máshol keresnek jobb munkahelyet. S ha a potenciális munkavállaló nem lenne mobilis, akkor maguk a munkaerőhiánytól szenvedő nagyvállalatok egymással versengve segítik a munkát keresők mobilitását: munkáslakásokat építenek, átköltözési és letelepedési támogatást adnak, hozzájárulnak az ingázási költségekhez, ingyenes buszjáratokat szerveznek akár 50-60 kilométerre levő falvakba is, csak hogy legyen munkáskéz a gyárakban.

Az élet nem habostorta – ahogy azt Virág elvtárs egy hivatalból nem kizsákmányoló, marxista alapokon alapuló rendszerben megállapította, ahol fallal védekeztek a munkavállalók kimenekülése ellen. A kapitalizmus sem habostorta, de nem »verem«. Nem jelent röghöz kötöttséget. Sőt. Nyitva állnak a határok a minden irányú mobilitásra, s nagyon sokan élnek is vele.

Kapelner érvelésének másik oldala is sántít. A helyzet ugyanis az, hogy a statisztikák szerint, pont a nemzetközi vállalatoknál, az olcsó munkabéreket kihasználó, nemzetközi piacra termelő vállalatoknál jobbak a munkafeltételek, magasabbak a bérek, s nem a hazai piacra termelő, helybeli – s ezért kevésbé mobilis – vállalatoknál. Pont a cikkben negatív hangsúllyal nevesített német autógyárak kínálják a legjobb munkafeltételeket, náluk vannak a legerősebb szakszervezetek.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
semmi hatalmat senkinek
2019. január 11. 16:14
"Nem jelent röghöz kötöttséget. Sőt." - de András, PONT AZT JELENT. És ennek belátásához csak kicsit kell gondolkodni. A feudalizmusban a gazdaság alapja az örökletes földtulajdon, a feudum, ha úgy tetszik, a rög fizikai valója volt. Ott a röghöz kötöttség fogalma pont azt jelentette, amit fizikailag jelent. Mára viszont a gazdaság alapjává a szabadon áramló tőke vált a termőföld helyett, a mai "rög" a tőke. Tehát a mai röghöz kötöttséget az jelenti, ha a tőke szabad áramlását vagy kénytelen követni, ha nem akarsz éhen dögölni, hiába tesz gyökértelenné, hiába válnak felületessé, eldobhatóvá tőle az emberi kapcsolatok. A mai harc a röghöz kötöttség ellen úgy szól, hogy "minden ember elidegeníthetetlen joga, hogy a szülőföldjén boldogulhasson", egyértelműen NEM-et kell mondanunk a gazdasági kényszer-migrációra, a társadalom, az emberek szabadságának a tőke szabadsága alá rendelésére.
krakken96
2019. január 11. 14:06
A tényekkel rendben van. De a piacfetisiszta érvelése kissé perverzre sikeredett. A 600 ezer kivándorlót pozitivumként említeni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!