Csíksomlyón a pápa

2019. január 15. 19:22

Ám e látogatás vissza nem térő lehetőséget teremt arra, hogy a pápát pontosan tájékoztassák a római katolikus közösséget érintő gondokról, nyelvi és oktatási gondokról is.

2019. január 15. 19:22
Mózes László
Háromszék

”Ferenc pápa csíksomlyói látogatása példátlan esemény Székelyföldön. És bár sokan joggal gondolják, hogy Csíksomlyó a világ közepe, a június elsejei hírek révén azon a napon a szó szoros értelmében is azzá válik: a földkerekség minden részéből annyi figyelem irányul majd e térségre, mint eddig talán soha. A pápalátogatás minden egyházi és világi hozadéka mellett ezt az érdeklődést, kíváncsiságot kellene okosan, jól megtervezetten kihasználni.

Persze, e három nap után ugyanúgy kel majd fel a nap Csíksomlyón, mint addig. Nehéz azt remélni, hogy számottevő fordulatot, változást hoz majd a székelyföldi, erdélyi magyar emberek életében. Ám e látogatás vissza nem térő lehetőséget teremt arra, hogy a pápát pontosan tájékoztassák a római katolikus közösséget érintő gondokról, nyelvi és oktatási gondokról is. Hiszen a nehéz sorsúak iránt érdeklődő, hozzájuk empátiával viszonyuló egyházfő érkezik közénk, akiről feltételezhető, hogy arra is kíváncsi, itteni hívei milyen nehézségekkel és megaláztatásokkal szembesülnek. Ezért fontos elmondani neki, hogy megrekedt az egyházi javak visszaszolgáltatása, egyebek mellett a gyulafehérvári római katolikus érsekség Batthyáneum könyvtárát sem adja vissza az állam.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2019. január 17. 10:02
Ferenc pápa személyes óhaja volt, hogy valamennyi katolikus hívő közösséget felkeressen Romániában – jelentette ki január 13-án, a G4media.ro-nak a bukaresti római katolikus érsekség szóvivője. „Ezzel magyarázható, hogy a pápa négy helyszínt keres fel: a fővárost, mert állami látogatása keretében hivatalos szervekkel is találkozik, Balázsfalván ellátogat a görögkatolikusokhoz, Iaşi-ban a román ajkú katolikusokkal, Csíksomlyón pedig a magyar katolikusokkal találkozik” – jelentette ki Francisc Doboş. A szóvivő szerint nem kizárt, hogy Ferenc pápa szegényekkel, hajléktalanokkal is találkozik majd.
Dénia
2019. január 16. 10:28
Hát meg kell próbálni mindenesetre, bár nem hiszem, hogy ez érdekelni fogja. Szerintem csak a saját imázsát akarja fényeztetni. Amúgy meghívta valaki, vagy bejelentkezett, hogy jön, mint a Habsburg leszármazottak?
fcukkindergarty
2019. január 16. 07:32
Hát most a katolikus, kétszínű pofátokba lesz mondva, hogy segítsétek a menekült rászorulókat!
Bűbájos Küsmödy
2019. január 16. 04:04
Döbbenet! Valóban létezhet ilyen bárgyú, öngyilkos szervilizmus??? Tényleg nem látják, hogy valójában ki is Lucifer(enc)???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!