Az apa nélküli felnövő generációkról

2019. január 23. 20:01

A társadalom apátlansága rettentő sok kárt okoz. A valódi apa nélkül felnövő gyermekek nehezen sajátítják el a szabályok követését és mások jogainak tiszteletét, így könnyen öntörvényűvé válhatnak

2019. január 23. 20:01
Ács-Fehér Kinga
20on

„Az apakép hiányának romboló hatása van a társadalomra nézve

Richard Rohr, börtönlelkész (..) hiszi, hogy a börtönök nem lennének tele, ha volnának elérhető apák. A felmérések alapján a bűnözők jelentős hányada nem ismerte édesapját, vagy nem ápolt vele jó viszonyt – így nem tanulták meg tisztelni a társadalmi kereteket. Nem véletlen az sem, ha a férfiak gyakran nem mernek kockázatot vállalni, elköteleződni, gyermeket vállalni, házasodni, vagy akár nőt egyenrangú félként kezelni. Az apák hiánya miatt bekövetkező torzulás áll a militarizmus, a versengő kapzsiság, a feszengő fiatalkor és a családok instabilitásának jelentős hátterében.

A társadalom apátlansága rettentő sok kárt okoz. A valódi apa nélkül felnövő gyermekek nehezen sajátítják el a szabályok követését és mások jogainak tiszteletét, így könnyen öntörvényűvé válhatnak. Amikor az apa nélkül felnövő gyerek átlépi a küszöböt, akkor egy olyan ismeretlen világgal néz szembe, amelynek kihívásaira nincsenek tanult válaszai – aminek akár a kábítószer, vagy a fiatalkori bűnözés is következménye lehet. Az apa nélküli lányok és fiúk nagy eséllyel válnak elköteleződni nem tudó, nagy gyermekké, akik inkább saját rövid távú vágyaik kielégítésére fordítják energiáikat: nem képesek hosszútávon kitartani sem párjuk, sem családjuk mellett.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
florin
2019. január 25. 17:53
Okos írás, a szerző fiatal kora ellenére. Mégsem reménytelen a helyzet, máris jobban érzem magam:-)
syphax
2019. január 25. 07:05
Apa NYILVÁN KELL--ez nem túl nagy "was ist das" fölfedezés-- a gyermek normális fejlődédéhez, nevelkedéséhez.Ez egyfajta haladás ahhoz az USA-béli "male chauvinist pig" jelszavú, főleg az USA-ból datálható korábbi--és nem is túl régi--feminista és nyiltan-nyugodta hangoztatott VILÁGHOZ képest, miszerint: " ADD IDE A BANKBETÉTKÖNYVEDET ÉS A SPERMÁDAT, ÉS HÚZZ EL A PICSÁBA!" (DUGNI NEM IS KELL!)
Vakfolt
2019. január 24. 10:52
Volt valami ilyen duma, hogy az a férfi, aki ültetett fát meg csinált gyereket, meg volt valami harmadik is. Jelentem a fát elültetni kevés, azt metszeni, permetezni kell, ahogy a gyermeket sem elég legyártani - a gyártásban az apa szerepe amúgy is igen rövid idő - fel is kell nevelni! Még az sem mindegy, hogy hogyan. Ha oda van ültetve a tévé elé, hiába van a következő szobában apu, olyan, mint ha nem is lenne. Nemrég a fiam ovitársának szüleinél voltunk, hát bazmeg, míg beszélgettünk, ment a tévé! Nem akartam szólni, hogy mi van, untatunk, kíváncsi voltam, hogy lekapcsolja-e. Nem, ez a normál életük része. És akkor csodálkoznak, hogy a kölkük nem tud figyelni..
winniethepooh
2019. január 24. 06:39
Érdemes elolvasni az egész cikket. Ez a kiragadott részlet eléggé semmitmondó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!