De hol vannak a mecsetek?

2018. szeptember 28. 08:14

De hol van a muszlim negyed? – kérdezte csodálkozva a holland ismerős Budapesten.

2018. szeptember 28. 08:14
Gacsályi Sára
Mandiner

Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdoğan Németországba látogat: a német ellenzék tüntetőleg távol marad a fogadástól, ugyanakkor Erdoğant ez nemigen hatja meg: ha már ott van, Kölnben mecsetet is avat.

A németek pedig nagyon készülnek: rendőrök hadait terelik az utcákra, igyekeznek a lehető legtöbb biztonsági intézkedést megtenni, hogy a tüntetések és különböző lakossági ellenálló megmozdulások dacára simán menjen a dolog. Mint beszámoltunk róla, az óvintézkedés keretein belül „valamennyi csatornafedelet lehegesztették a török elnök és kísérete szállásánál és útvonalai mentén, és tájékoztatták a környező épületek lakóit és használóit, hogy nem hagyhatják el lakásukat vagy irodájukat, és nem nyithatják ki az ablakokat és erkélyajtókat, amikor Recep Tayyip Erdoğan a közelben tartózkodik”.

Ezzel egy időben számol be a FAZ arról, hogy hogy Hamburg keleti, Horn nevű negyedében egy korábbi evangélikus templomot éppen mecsetté alakítanak, a korábbi evangélikus lelkész örömére, támogatásával.

Ezeket olvasva, Budapest belvárosában ülve villant be minapi hollandiai utam. Alig néhány országgal arrébb, Északnyugat-Európában egy teljesen átlagos szombat délelőtt a piacon több turbános férfit és lekendőzött, babakocsit tologató nőt láttam, mint echte hollandot. Úgy is feltűnő volt ez az összkép, ha már nincs is mit meglepődni rajta.

Aztán ugyanez pepitában: nyáron én fogadtam a hollandiai ismerősömet Budapesten: a Margitszigeten üldögélve került szóba a kényes téma, most rajta volt a sor, hogy meglepődjön.

Két nap budapesti városnézés után meg kellett, hogy kérdezze: mi, magyarok, hová tettük a muszlimokat? Hol vannak a mecsetek?

A holland azt feltételezte, hogy nálunk külön negyed lehet erre valahol a városban, ezért nem lát Budapesten úton-útfélen egy-egy imahelyet, mecsetet – ami neki megszokott látvány otthon, munkába menet-jövet.

Elmondtam neki: nemigen vannak Budapesten mecsetek, mert nincsen rájuk igény. Ezen még jobban meglepődött.

Beszélgettünk a dologról, és szemérmesen, visszafogottan, amolyan píszí módon, de azért a holland turista szájából is elhangzott: van abban valami egészen érdekes, elég jónak tűnő dolog ebben az egészben – így olyan, mintha Budapest valahogy magyarabb lenne.

Összesen 166 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2018. szeptember 29. 10:58
"De hol van a muszlim negyed? – kérdezte csodálkozva a holland ismerős Budapesten." Mi már 150 évig vendégül láttuk őket, most rajtatok a sor.
Palepoli
2018. szeptember 28. 22:40
Magyarországon is egyre több a muszlim. Így kezdődött Nyugat-Európában is a hatvanas években. A tendenciát meg kell fordítani, ki kell utálni őket. Elég baj van a zsidókkal és a cigányokkal így is.
kitiltott
2018. szeptember 28. 21:22
A rasszizmus legalabb is amire most azt mondják nem más mint a fehér faj szeretete. A fehérfaj el tudja tartani magát .. Sőt el tud tartani másokat is..sőt a mások által eltartottakat is. Mert DOLGOZIK !!! Mert felelősségteljesebben gondolkozik Mert tud előretervezni és gondokodni. Bele gondoltak e a Migrancs simogatók hogy miért jönnek ide? Dolgozni? Tanulni? Dehogy szaporodni és elfoglani.. Élvezni a "fehér gondtalan életet" Amit a youtubon és a facebookon látnak Az utazásokat a bulikat az egyéb jó dolgokat.. És mit nem latnak a youtube es facebook megosztásokban ? A munkát .. Te mikor posztoltad ki a munkádat .. Hogy dolgozol..hogy 5:30 kor csörög a vekker és akkor is fel kell kelni ha rohadtul nincs hozzá kedvünk.. A migráns Afrikában az ingyen interneten ilyent nem lát..nem látja hogy hogy érted el mindezt !
Karbantartó9
2018. szeptember 28. 19:07
Ha máshogy nem lehet, el kell hagyni a schengeni övezetet. Pont leszarom, ha útlevelet kérnek az osztrák határon!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!