Békés nem azt mondta, hogy Esterházy rossz író

2018. július 13. 14:44

Az olyan kérdésekről, mint hogy mi az a kultúrpolitika, több érvényeset mond Békés, sőt sajnos baloldali szempontból is érvényeset, mint a teljes baliberális értelmiség az elmúlt 10 évben.

2018. július 13. 14:44
Jámbor András
Jámbor András
Facebook

„Azt hiszem most írom ki magam a rendes baloldali-liberális körből :D

Meghallgattam és elolvastam azt amit Békés Márton mondott a Klubrádióban.

A helyzet az, hogy Békés nem azt mondta, hogy Esterházy rossz író, vagy meg kell tanítani a magyaroknak, hogy Esterházy nem jó író.

Békés arról beszélt, hogy nem a ballibeknek kell megfelelnie a jobboldalnak:

»a vállaltan populista, jobboldali, nemzeti közeg dekolonizálja saját gondolkodását, szabaduljon meg azoktól a sablonoktól, hogy például „az Esterházy a jó író, a liberális közegnek kell megfelelni, az a fontos, amit a Magyar Narancs ír«

Sőt ezzel szemben arról is beszélt, hogy pl vitatkozni kell arról mi a jobbos irodalom:

»Ezt nem lehet megspórolni, olyan kérdésekről van szó, amelyeket már tíz éve meg kellett volna vitatniuk, akár azt is, hogy Spiró György író vagy más szerző része-e a konzervatív, jobboldali gondolatkörnek. Mint megjegyezte, ő például Kassák Lajost szívesebben olvassa, mint Wass Albertet, amiről szintén lehet vitázni, „ízlés és sok minden más mentén«

Egyébként pedig baloldaliként inkább szörnyülködve nézem, hogy az olyan kérdésekről, mint hogy a kultúra mit jelent a tömegek számára, hogy a kultúra és a politika viszonyát, hogy kell elképzelni, egyáltalán mi az a kultúrpolitika több érvényeset mond Békés, sőt sajnos baloldali szempontból is érvényeset, mint a teljes baliberális értelmiség az elmúlt 10 évben (persze a semminél nem nehéz többet)

Úgyhogy bár a mondanivaló többségével vitatkoznék, nem mondta azt Békés, mint amine a felhorkanás volt.

Ui: Még mielőtt elindul, hogy kollaboráns vagyok, meg kicsinyes dolgokon baszakszom. A helyzet az, hogy ha egy hazug kép alapján próbáljuk megérteni a politikai ellenfeleinket, és egy hazug képet festünk a választóink elé a legyőzhető ellenfélről, akkor veszíteni fogunk, úgyhogy én az igazság felé mennék, főleg, hogy az már önmagában is szörnyű.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kurbitalis
2018. július 15. 00:46
Én sem mondom, hogy Esterház rossz író. Én azt mondom, hogy Esterházy nem író. Egy szimpla grafomániás szófosógép.
Mich
2018. július 14. 13:58
Oké párt-ideológiákhoz ragaszkodni (de a libsik, bolsik és nácik időnként nagy ívben leszarják a saját ideológiájukat), a "táborban" (jelen esetben az előbbit felváltó libsi+bolsi+náci Katyvaszban...!) való gondolkodás (ami ugye Jámbor et. kiindulópontja - ezért akar ő egy 'egészségesebb' gondolkodást és tisztánlátást, hogy az ő tábora győzhessen...) már sokkal problematikusabb. Jámbor dilemmája éppen az, hogy egyáltalán lehetséges-e ebből a libsi-bolsi-náci Katyvaszból kilátni és tisztán beszélni a valóságról... Szerintem nem (lásd a libsik/bolsi/nácik hablatyolását).
catalina9
2018. július 14. 12:32
Békés nem azt mondta, hogy Esterházy rossz író" én viszont élőben hallottam egy felolvasását...egy vidéki búcsú standup komédiása különb volt.
ellenforradalmár
2018. július 14. 07:50
Persze, hogy nem azt mondta, de ballibéknél mikor van ez másként? Valaki mond valamit, és utána kiforgatják, félremagyarázzák, röhögnek rajta...stb. Mindenből "köteles-beszéd"-et akarnak csinálni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!