Liberális agyérgörcs és a kereszténydemokrácia

2018. július 31. 17:22

Európa valódi szellemi forrása nem a liberalizmus, hanem a kereszténység.

2018. július 31. 17:22
Bertha László
888

„A fogalmak, az ideológiák és a politikai gondolkodás, mint láthatjuk, állandó változásokon mennek keresztül, amely alól az eddigi liberális hegemónia sem lehet kivétel.

Európa valódi szellemi forrása ugyanis nem a liberalizmus, hanem a kereszténység, a görög filozófia és a római jog hármasa. Így bármely politikai rendszerről vagy irányzatról legyen szó, a liberalizmus bizonyos értékek feladása nélkül is könnyedén kiiktatható.

És ez akkor is így van, ha a modern politikatudomány a liberális demokrácia igazoláselméleteként szolgálva legfeljebb két vagy három politikai rendszert képes megkülönböztetni egymástól: liberális demokráciát, diktatúrát és a köztes állapotot (autoriter rendszer).

Ezen szellemi bezártságból fakadóan írhatja le a HVG publicistája, hogy »kereszténydemokrácia mint rendszer nincs«.

De mint írtam: történelmi időket élünk.

Korábban nem volt ilyen? Hát most már van.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brabant89
2018. augusztus 01. 09:57
Két nagyon fontos európai értéknek: a szólásszabadság, valamint a nemek közti egyenjogúságnak nem a kereszténység az alapja, sőt, ezek épp a kereszténység ellenében jöttek létre. Példaként a katolikus indexet, az eretneknek bélyegzettek megégetését, illetve az Újszövetség női egyenjogúság elleni passzusait, valamint a katolikus és ortodox egyház gyakorlatát, miszerint nők nem szentelhetők pappá említhetném. Azaz a 888-as seggnyaló faszságokat beszél.
annamanna
2018. augusztus 01. 06:11
Már leírtam, megismételjem? Nem érdekel, hogy mit csinálnak Törökországban, Európában betiltanám. Természetesen ha rajtam múlt volna, ezt a muszlim áradatot eleve nem engedtem volna a kontinensre.
Akitlosz
2018. augusztus 01. 04:39
Nem kicsit szűk látókörű az ipse. Ennél jóval bővebb a választék, úgyhogy sem az egyik, sem a másik.
Mbear
2018. július 31. 22:50
Teper a nerszopó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!