Marx Károly, a zombi

2018. május 08. 16:09

Minden marxista kísérlet elbukott, de a marxisták mégis azt próbálják meg nekünk bemagyarázni, hogy a probléma igazából nem a kommunizmussal van, hanem annak kétbalkezes megvalósításával.

2018. május 08. 16:09
Guy Sorman
City Journal

„Jason Barker a délnémet Trier ősi városkájából Marx Károly születésének kétszázadik évfordulóját ünnepli a New York Times hasábjain. A népszerű filozófia professzor azt állítja, hogy Marxnak végig igaza volt, és nélkülözhetetlen vezetőnk lesz a jövőben is. Barker olyan érvekkel próbálja életben tartani a fényt, amelyek annyira halhatatlanok, mint amennyire tévesek.

Barker alapvető feltételezése az, hogy Marx helyesen elemezte a kapitalizmust, mint osztályharcot, mint örök konfliktust a kizsákmányolók és kizsákmányoltak között (a proletariátus), s ami szükségszerűen a kapitalizmus önmegsemmisítéséhez fog vezetni, tekintve, hogy felváltja majd az osztály nélküli társadalom. Mellékesen Barker megjegyzi azt is, hogy a mai közgazdászok ma mind elfogadják Marx kapitalizmus-definícióját. Nekem viszont inkább úgy tűnik, hogy Barker sosem találkozott közgazdásszal, minthogy a közgazdászok közül ma senki sem a marxi kizsákmányolási tézis alapján értelmezi a kapitalizmust. A filozófiával ellentétben a közgazdaságtan a valóság elemzésén alapul; Marx sosem gondolta volna, hogy a kapitalizmust létre tud hozni egy olyan széles középosztályt, ami sem nem kizsákmányoló, sem nem kizsákmányolt. A fejlett országokban a középosztály teszi ki a társadalom 90 százalékát, a két szélsőség pedig marginális marad. Mindez nem pusztán ellentmond Marx elméletének; hanem megsemmisíti azt. (...)

Barker elismeri, hogy Marx sosem vázolta fel részleteiben a jövő társadalmát, inkább annak keresésére szólított fel. Igazából azonban akárhol is valósult meg a marxi utópia, mindenhol jól dokumentált módon okozott emberi katasztrófát; a marxizmus laboratóriumában a nemzetek amúgy is csak kísérleti nyulak. Minden marxista kísérlet elbukott, de a marxisták mégis azt próbálják meg nekünk bemagyarázni, hogy a probléma igazából nem a kommunizmussal van, hanem annak kétbalkezes megvalósításával. A Szovjetunió azért bukott el, mert az oroszok oroszok, és a marxizmus azért vált mindenhol katasztrofálissá, mert például a kínaiak és a kubaiak mediterrán népek. Ezek a kifogások mutatják meg igazán, hogy amint a marxizmust átültetik a gyakorlatba, az megszűnik marxizmusnak lenni, így aztán egy határozottan materialista filozófia könnyedén puszta idealizmussá tud változni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zseboszkiraly
2018. május 09. 17:45
Az a döbbenetes, hogy a kommunizmus már nem keletről fenyegeti Közép-Európát (és az egész Európát) hanem Nyugatról!! A zöldek, az anarchisták, a liberálisok = (most még ) csak kriptokommunisták, és alig burkoltan új totalitarizmusra készülnek, egy militáns ateista vallás által hajtva. Az ideológiájuk benne van a kedvenc Internacionáléjukban: " A múltat végképp eltörölni/ semmik vagyunk és minden leszünk". A semmit cseréljük ki a senkikre, és akkor tudjuk kikkel állunk szemben. De a semminek is megvan a jelentése: Ez az újbaloldal, semmire sem képesített, ám mindenre képes. A hazai baloldal meg röhejes epigonja a nyugati elvtársainak.
zseboszkiraly
2018. május 09. 17:38
Természetesen ez akkor igaz ha az igények fel vannak mérhetetlenül srófolva. Nyugodtan lehetne valaki középosztálybeli egy Suzukival (mert a különbséget egy luxusautóhoz képest kultúrára fordítja) de nem, a Suzuki "gáz", és van pofája a mélyszegényekhez számíttatni magát. ATévedés: Középosztálybelinek lenni nem elsősorban pénzkérdés, hanem iskolázottság, kultúra, morál kérdése. EZT PEDIG ELÉRHETI NÁLUNK IS BÁRMELY ALKALMAZOTT,.
zakar zoltán béla
2018. május 08. 21:10
+++++++++++!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!+++++++++++++!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!+
Akitlosz
2018. május 08. 20:37
"A fejlett országokban a középosztály teszi ki a társadalom 90 százalékát," Hol van ez? "a két szélsőség pedig marginális marad." Dehogy marad! Aki alkalmazottként dolgozik is szegény marad világ életében, sohasem lesz középosztály. A középosztálysághoz már jóval átlag feletti jövedelem kell(ene) és annyija csak igen keveseknek van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!