Kivándorlás: azt hiszed, majd itt jól megszeded magad és visszatérsz teli zsákkal?

2018. április 11. 13:12

És egyszer csak azt veszed észre, elvesztetted önmagad, az otthonod, az életed. Megéri? Ja, hogy akkor majd visszamész? Na és hova? Az idő ott se áll meg, csak meglátod, jó sokat elveszítettél belőle...

2018. április 11. 13:12
Szűcs Zsuzsanna
Facebook

„A választások körüli, utáni megnyilvánulások margójára...nem, én nem szavaztam. Nem érzem korrektnek kívülről osztani az észt. Csak azért írok, mert sokatoktól olvasom, hogy akkor most el lehet menni. Na kicsit segítek vacillálni...5 éve élek német földön. Nyugati kényelem. Valóban. Mintha itt megállna az idő. Mindenre ráérsz, mindenre várni kell, szinte nem is értik, mire fel pörögsz annyira, mint a búgócsiga. Ohh, idővel te is lelassulsz. Mert hát bizony alkalmazkodni kell a környezethez. Aztán jól bele is fásulsz. Mert magyar vagy. Más mentalitásban nőttél fel. Na de ez még a dolgok csupán egyik árnyalata.

Ha nem vagy perfekt a nyelvben, esélyes vagy mások után takarítani diplomával, szakmai tapasztalattal a zsebedben. Eszményi érzés a léleknek. Megy a nyelv, mint állat? Akkor sima út a zsíros állásra. Elvégre a magyar oktatás magasan jobb, sokrétűbb. Azt mondod, itt jobban élsz, több a fizetésed? Ó igen, ez így van.

Meg a kiadásod is több, csillagom. Fizetsz annyi lakbért, amennyit otthon egy egész háztömbre. A rezsi kicsit több, mert mégiscsak nyugat. Aztán egy fél kiló kenyér 2,5 euro, oda se neki, majd eszel félkész zsemlét. Orvoshoz mennél? Azt is lehet. Hetente 3,5 nap fogadnak. Mert hát hova kellene pörögni, a pihenőnap fontos a dokiknak is. Amúgy azért jó előre jelentkezz be, mert szakorvosi időpontra pl kb fél évet is várni kell.

Gyereked is van? Szuper. Számolj vele, hogy félállást keress, mert napközi az nincs a suliban. Tök jó az ovi, minden szép új. Viszont fizetsz is érte több száz eurót havonta. Igen, a nyári szünetre is. Nem baj, jó a fizud, és majd sokszor haza is látogatsz. De barátom az se ingyen van. Nem is beszélve arról, hogy szabadságod nincs több, mint otthon. Sanszos, hogy az összeset hazalátogatásra használod. Ahol valószínű mindig rohansz, mert család, barátok stb...aztán hirtelen újra vissza kell térni a bázisra tovább gyűjteni a zsetont.

Azt hiszed, majd itt jól megszeded magad és visszatérsz teli zsákkal? Hogy a próféta szóljon belőled! Van ilyen ismerősöd? Amúgy hajrá bogaraim, lehetetlen nincs, csak tehetetlen.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Petykabá
2018. április 12. 13:40
london, a magyar diplomás mosogatóemberek városa, akik hazafelé persze zsíros informatikai állásokba kamuzzák magukat...
koronaszepe
2018. április 12. 08:47
Szellemi honvédelem, Csillagom, Bogaram... Szánalmas.
karakán
2018. április 11. 22:04
Fél év a vàrólistàn a szakrendelőbe jutni!!Akkor mifaszért sírunk mi itt????Nekem Skóciàba ment ki egy kollégàm dolgozni...két hónap múlva sírva jött haza..
avízazúr
2018. április 11. 20:09
Zsuzsa Azt is megírhatnád, hogy mégis mi tart ott, ha minden rossz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!