Kósa nem Orbánból fog meggazdagodni, az biztos

2018. február 16. 21:29

Ez a Kósa most nem az a Kósa. Nem a Lajos, hanem az András. Aki könyvet írt Orbán Viktorról. Kritika.

2018. február 16. 21:29
Stumpf András
Válasz

„A héten mutatták be Kósa András könyvét a miniszterelnökről. Orbán Viktor, a káosz embere a kötet címe, és valóban: elég kaotikus képet kaphatunk a kormányfőről. Ennek oka elsősorban a szerző munkamódszere, amely egyszerre erénye a könyvnek, ugyanakkor legnagyobb hátránya is.

Harminc Orbánt így vagy úgy ismerő szereplővel folytatott háttérbeszélgetéseket, használta tehát azt a kapcsolati tőkét, amelyet évtizedek alatt felhalmozódott – ismerik és szóba állnak vele olyanok is, akik közel voltak és vannak a tűzhöz. Csakhogy: név nélkül teszik. Így aztán nem tudjuk meg, melyik vélemény mennyire megalapozott, kié mennyire fontos.

S minthogy gyakran egészen ellentmondanak egymásnak a névtelen megszólalók, tényleg nem alakul ki egyértelmű kép arról, ki is ez az Orbán Viktor.

És mégis: ez a könyv erénye is. Ez különbözteti meg a többi Orbán-kötettől. Kósa ugyanis megérteni akar, még ha ez csak részben sikerül is neki. Végig érezni: amikor nekilátott az anyagnak, még nem tudta, mit akar írni. Ellentétben mondjuk Bolgár György Orbán-mesék című, szintén a Noran Libro kiadónál megjelent kötetével, vagy Paul Lendvai Orbán-könyvével, hogy a hírhedt Kende Péter-kötetről (A Viktor) és folytatásáról ne is szóljunk.

Utóbbiak vagy Debreczeni József kötete az autokrata bűnöző képét igyekeztek a nagyérdemű elé tárni, kiegészítve olykor némi alantas pszichologizálással, alkalmanként kőkemény hazugságokkal. A cél akkor egyértelműen politikai volt: az ellenzék malmára hajtani a vizet.

Ám míg 2002-ben (Kende első könyve akkor jelent meg) még lehetett hatása egy-egy ilyen könyvnek, mára aligha. Kósa kötete meg sem próbálja kiszolgálni sem az ellenzéki, sem a kormánypárti igényeket. Tisztában van vele, hogy könyvek ma már nem változtatnak meg pártpreferenciákat.

De miért is vegye kézbe valaki ezt a könyvet, ha gyűlöli Orbánt? Ott vannak neki a gyűlöletkiélésre sokkal alkalmasabb, saját meglévő véleményét kiszolgáló fent említett kötetek! És aki csak csupa nagybetűsen, A Nemzet Miniszterelnökeként hivatkozik Orbán Viktorra? Számára is vannak kötetek jó ideje: Igor Janke Hajrá, Magyarok! című munkája azért is izgalmas, mert egy lengyel szemével láttatja a magyar miniszterelnököt, s bár nem kritikátlan, de alapvetően pozitív képet fest róla. Ott van aztán az angol író, Tibor Fischer könyvecskéje, A magyar tigris, szintén Orbánról: rövid, remek stílusú, olvasmányos és Orbán-párti.

Paradox módon mégsem megy mellé nagyon senki, aki Kósa kritikus, ám semmiképp sem gyalázkodó könyvét kézbe veszi. Aki szereti Orbánt, kiolvashatja belőle, hogy itt egy ezredévenként egyszer születő politikai zseni, egy új Szent István (akit, lám, néhányan még mindig félreértenek), aki meg nem szereti, láthatja a könyvből cinikus, hatalommániás politikai oligarchának (akiről néhányan még mindig elhiszik, hogy államférfi).”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lotti
2018. február 17. 14:36
A könyvet nem olvastam (nem is fogom), tehát nincs véleményem róla. Stumpf szerint mérlegelő. Mint ő maga is. Ezt meg egy Mandiner nevű pártlapnál nem tolerálják. A kommentelők végképp nem.
1istvan
2018. február 17. 12:23
pedig többnyire belőle gazdagodtok. sok sok pénzért lökitek a baromságaitokat, okoskodtok, elemeztek, tanulmányokat írogattok, orbánból. ha nem lenne témátok se lenne. nincs mit kósa szemére hánynod. nincs miért megértened és nincs okod arra se hogy dicsérd. de! ezért is felvehettél valamennyit. gondolom még előadod a tvben egy párszor, meg megjelenik a blogodon is ha van.
tevevanegypupu
2018. február 17. 11:45
Azt nem értem, hogy ezek az emberek akik annyira imádják a baloldalt, miért nem onnét vesznek mintául politikusokat, és róluk rnak szépet, jót, mindent amit az ország javára tettek..Biztos vinné a nép mint a cukrot..De hogy mindig csak Orbánról, aki köztudottan ugye a legrosszabb miniszterelnök, politikus, soha nincs igaza, tönkretette az országot, lop, csal és hazudik..Ja, hogy az Gyurcsány volt..mennyivel érdekesebb téma lenne..Esetleg nem kifizetődő? Vagy arra érdekes módon senki nem akar megbízást adni..Ejnye..
puszika
2018. február 17. 10:56
Kósa András épp olyan gyáva alak mint te Stumpf!! Egymás fenekét közelítitek! Nálatok ez a SZÓLÁSSZABADSÁG!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!