A politikai kereszténység értelme

2018. január 23. 12:10

A keresztény politika nem lehet programnak alávetett, hanem önmaga kell, hogy a program legyen.

2018. január 23. 12:10
Vágvölgyi Gergely
777

„A politikai kereszténység célja tehát éppen ez: krisztusivá tenni a társadalmi rendszereket. Ez természetesen nem jelenthet egyfajta diktatúrát. A keresztény politika bírálói gyakran vetik a szemünkre – abszolút helytelenül – hogy deklaráltan keresztény részvételünk a közéletben magában hordozza egy világnézet teljes társadalomra való ráerőltetésének igényét. (Ezt jellemzően liberális vitapartnereink fogalmazzák meg a világnézeti semlegesség jegyében, amely elv azonban színtisztán liberális. Erről itt írtam korábban.) Saját világnézetünket nem erőltethetjük rá senkire, de küldetésünk felkínálni azt mindenkinek. Azokat az univerzális, ám nagyon is krisztusi értékeket pedig, mint az élet védelme, a másik tisztelete, az elesettek segítése, a családok támogatása, a szolidaritás stb., vagy az olyan vívmányokat, mint a szubszidiaritás elve a társadalom minden tagjának javára jeleníthetjük és valósíthatjuk meg. 

A keresztény politika nem lehet programnak alávetett, hanem önmaga kell, hogy a program legyen, hiszen a társadalmi problémák orvoslására megannyi gyógyírrel tud szolgálni – minden releváns kérdésre van adekvát válasza. Amikor azonban azt vonják kritika alá, hogy a keresztény politika ma mégis sok esetben védelemre rendezkedik be és a művet mint olyat igyekszik védeni, nem szabad elfelejteni a modern politikai kereszténység születésének és szükségességének körülményeit: a politikai katolicizmus például kifejezetten a liberális támadással szemben jött létre és nagyon sok esetben ma is hasonló helyzetben találja magát, amikor a multikulturalizmus, a nihilizmus, a neoliberalizmus, vagy akár az iszlám térhódítás adta kihívásokra próbál reagálni. Hatékonyságát növelné a hitelesség erősödése és a fentebb jelzett »önmaga a program« elv megvalósítása.” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szekula
2018. január 23. 16:06
A politikai katolicizmus értelme még egyértelműbb: a fasizmus. Ez egy régi teszt: végy egy korabeli fasiszta pamfletet, és cseréld ki benne a fasizmus szót a 'politikai katolicizmusra'. És meglátod: a szöveg értelme semmit sem változik. Jó móka világszerte, ajánlom: És persze igen revelatív.
annamanna
2018. január 23. 15:21
Ez annyira megható, hogy ide is belinkelem, egy salvadori mártír papról szóló film részlete: https://www.facebook.com/daniel.tshimbalanga/posts/1770399746364863 Az életrajzából kiderül, hogy abban a társadalmi helyzetben nyilvánvalóan politizálásnak számított a tevékenysége: https://es.wikipedia.org/wiki/%C3%93scar_Arnulfo_Romero A Westminster-katedrálison Martin Luther King és Dietrich Bonhoeffer közé faragták a szobrát: https://es.wikipedia.org/wiki/%C3%93scar_Arnulfo_Romero#/media/File:Romero_Westminster.jpg Ők szintén "politikus szentek", akár egyetértünk a tevékenységükkel, akár nem. Valóban nehéz meghúzni a határokat, mi fér bele és mi nem. A legjobb azért mégiscsak távolságot tartani, amennyire lehetséges: Rm 12,18 Ha lehetséges, a mennyire rajtatok áll, minden emberrel békességesen éljetek. A politika természete viszont a megosztás, nem a mindenkivel szembeni békességre törekedés. Mármint persze nem spirituális erővonalak alapján oszt meg, hanem nyelvek, lakóhely, társadalmi csoportok, anyagi helyzet stb alapján oszt meg, amilyen megosztásokat a Biblia inkább kerül.
szkeptikus
2018. január 23. 13:53
"az univerzális, ám nagyon is krisztusi értékeket pedig, mint az élet védelme, a másik tisztelete, az elesettek segítése, a családok támogatása, a szolidaritás stb.,....jeleníthetjük és valósíthatjuk meg. " Jó lenne, ha létezne olyan párt, amelyik megvalósítja ezeket az értékeket, hozzátenném még a személyes példamutatás fontosságát, és azt, hogy ne alakuljon ki olyan látszat, mintha az anyagi gyarapodás mindezen értékeknél fontosabb lenne.
I_Isti
2018. január 23. 13:24
Ez mekkora marhaság! A keresztények nem tudnak semmilyen rendszert krisztusivá tenni, mert 1. Jézus nem rendszerekért halt meg, hanem az emberekért, hogy azoknak, akik hisznek, Isten Jézus Krisztus igazságát tulajdoníthassa. 2. Ha bármilyen rendszert a kereszténység krisztusivá tudott volna tenni, akkor már rég megtette volna. 3. A keresztények még az embereket sem tudják krisztusivá tenni, mert az meg ugyancsak nem dolguk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!