Olaszország
ÉLŐ
Albánia

Ferenc pápa a tévében: Nem engedélyeztem, hogy megáldják a melegpárokat (VIDEÓVAL)

2024. május 22. 13:29

Helyretette Ferenc pápa a 60 Minutes műsorvezetőjét, rámutatva, hogy nem engedélyezte a homoszexuális párkapcsolatok megáldását 2023-ban. Mutatjuk.

2024. május 22. 13:29
Ferenc pápa a 60 Minutes amerikai műsorban 2024. május 19-én.

Fotó: képernyőkép / YouTube / 60 Minutes

Interjút adott a 60 Minutes című, CBS csatornán futó amerikai műsornak Ferenc pápa; a beszélgetés május 19-én került adásba. Az adásban szóba került a Fiducia supplicans, a Hittani Kongregáció 2023-ban kiadott iránymutatása, amelyet sokan úgy értelmeztek, hogy az engedélyezi a melegpárok megáldását liturgián kívül, mások viszont a melegpárok tagjainak egyenkénti megáldásának lehetőségét olvasták ki belőle.

A 60 Minutes riportere, Norah O'Donnell egy ponton azt kérdezte a szentatyától: „Tavaly úgy döntöttetek, hogy megengedik a katolikus papoknak, hogy megáldják az azonos nemű párokat. Ez nagy változás. Miért?”

Ferenc pápa úgy fogalmazott a 60 Minutes-nak:

„Nem, amit megengedtem, az nem az volt, hogy megáldják a párkapcsolatot.

 Ezt nem lehet megtenni, mert ez nem szentség. Nem tudom megtenni. Az Úr rendelkezett így. De hogy minden embert megáldjunk, igen. Az áldás mindenkié. Mindenkinek. De a homoszexuális jellegű párkapcsolatok megáldása ellentétes a létező joggal, az egyház törvényével. De hogy minden embert megáldjunk, miért ne? Az áldás mindenkié. Néhány embert ez megbotránkozott. De miért? Mindenkié! Mindenkié!” idézi a pápát a FoxNews.

Az alábbi videón 8.17-től látható a kérdés és a katolikus egyházfő válasza:

Mint korábban írtuk: a Hittani Kongregáció 2003-ban adott ki elég egyértelmű, a hagyományos tanítást megerősítő útmutatót az azonos neműek kapcsolatáról, majd 2021-ben egy újat, ami újból leszögezte, hogy az egyház nem áldja meg a melegkapcsolatokat.

A Fiducia supplicans (hivatalos magyar fordítás itt) leszögezi: melegpárok tagjait úgy lehet megáldani liturgián kívül, hogy az semmiképp se tűnjön házasságnak, szertartásnak. Az áldást kérők „Isten üdvözítő jelenlétére szorulnak”, „Isten segítségét kérve, jobb életért” fordulnak áldásért, ráadásul „még ha az ember Istennel való kapcsolatát a bűn elhomályosítja is, mindig áldást kérhet, kezét Isten felé nyújtva”.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:21
🍓 ️ ­É­­­r­­t­é­k­­­e­­l­­­d­­­ ­a­ ­­­s­­z­e­­­x­­i­ ­­­p­u­n­c­­i­­­m­a­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­­𝐔­­𝐍
petya-806
2024. május 25. 09:55
Mondja Ábris bá' a komájának: - Én biz' nem engedem meg a lányomnak, hogy sminkelje magát. - Dejszen egy órája láttam a lányodat. Olyan vastag smink vót rajta, mint a vakolat. - Az lehet. De nem az én engedélyemmel.
2024. május 22. 20:01 Szerkesztve
Hű de odatapostál most apostoli szentgatya. Buzulnak a köcsögök az áldásod nélkül is. A teremtő egyetlen csodája, hogy nem szüléssel szaporodnak, hanem pl. cöli bátyussal)
Skywalker_bp
2024. május 22. 16:14
Engem tényleg érdekelne, hogy miért szeretnék azt egyes melegek, hogy a kapcsolatukat megáldja a katolikus egyház. Aki melegként valóban hiszi, hogy az Evangélium Isten igéje és aki az Evangélium szerint él, annak van szüksége arra, hogy a kapcsolatát megáldja egy pap? Szerintem nincsen. Annak elég, ha figyelmesen elolvassa a kapernaumi százados történetét Máténál koiné görög nyelven. Ha valóban figyelmesen olvas, ha járatos valamennyire a Talmudban is és ha ismeri Vermes Géza Jézus könyveit, könnyedén beláthatja hogy nem kell annál nagyobb áldás annál, mint ami Máténál írva vagyon. Van annál nagyobb áldás, mint amikor Jézus gyógyítja meg a pasidat? Szerintem nincs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!