Bírák, falnak vetett háttal

2018. január 26. 15:53

Alig maradt ellensúly a rendszerben. A bíróságok többnyire azok. Egyre több jel szerint idejük e tekintetben véges.

2018. január 26. 15:53
Nagy N. Péter
168 Óra

„Fidesz sincs. Mi köze ennek a pártnak Habony Árpádhoz, Mészáros Lőrinchez, Garancsi Istvánhoz, Matolcsy Györgyhöz, bárkihez, aki érdemleges hatalommal bír a rendszerben? Csak Orbán Viktor köti össze őket a Fidesszel. Őt viszont nem kontrollálja a pártja. Inkább fordítva.

Alig maradt ellensúly a rendszerben. A bíróságok többnyire azok. Egyre több jel szerint idejük e tekintetben véges. A kormányzatot nem tette bizonytalanná, hogy Lengyelország ellen éppen az igazságszolgáltatás kormány alá taposása miatt indította az Európai Unió történetének legkeményebb eljárását. Miközben a magyar bíróságok az ellenük intézett második nagy rohamot egyre nehezebben állják. Az első támadást az illiberális ciklusok elején szenvedték el. A nyugdíjkorhatár leszállításával a bírósági elnökök jelentős részét lecserélték. Utóbb az intézkedést nemzetközi fórumok elítélték, az AB megsemmisítette, de addigra megvolt a lényeg, a megyei elnökök kétharmada, az öt táblabíró közül kettő, a Kúria bíráinak harmada elvesztette posztját, s mivel kinevezték utódaikat, helyükre főszabály szerint nem térhettek vissza. A jogszabály megsemmisült, a terv diadalmaskodott.

A továbbiak már jórészt zárt ajtók mögött zajlanak. A kiszűrődő zajok alapján durvul a hangnem. Az egyik oldalon az Országos Bírósági Hivatal parlamenti kétharmaddal választott, a politikai akaratokat a bírói testületre átvivő elnöke, Handó Tünde áll. Nem egymagában. Szemben a bírók növekvő hányada. Nemrég a szakmai önkormányzat csúcsszervébe, az Országos Bírói Tanácsba nem választottak be senkit Handó emberei közül. Ám e testülettől épp elveszik fő erejét. A bírói pályázatok értékelésében lefokozzák.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvánkeve
2018. január 27. 19:51
A legnagyobb tisztelet azoknak a bíróknak, akik meg tudják örizni függetlenségüket. Olajszökítés, Mór, Kecskemét, Debrecen, Veszprém, Metro, Devizahitelezés . . . . .(de olyan hosszú ez a sor) Csak az ellensúlyok hiányoznának, a gerinc és a szakmai becsület meglenne, kedves jogásztársadalom ?
GV0917
2018. január 27. 19:47
Nagy ember nagy mondása kicsi értelemre vall. Nem szerencsés, ahogy megfogalmazod a dolgokat. ...A FÉKEK és az ELLENSÚLYOK-on kívül semmi más nem maradt a HATALOM eszköztárában,hogy megvalósuljon a fából vaskarika- a tökéletes DEMOKRÁCIA! Egy bastard minorítás bőgése, zokogása, ordítása ,sivalkodása csap fel a politika gyakorlása közepette,azaz kormányzáskor. Kisebbségi tudatotok elcsökevényesedett, mert a fordítottját valljátok az igazi demokrácia alapjának. A többség valósíthatja meg az ehhez hasonló állapotot. Hibát akkor is követnek el, ha nem szándékosság van mögötte. Nektek az a bajotok, hogy egyszerre minden poszton akartok lenni- mint hajdanában a cucilista Dumában.Nem a fék szerepét eljátszó nyögő, hörgő szegény megfáradt emberek az eszközök működtetői, hanem az a baj,hogy ha hall az ember egy esetet,akkor nem tudja, hogy sírjon, vagy nevessen. Azt azért elvárhatnók, hogy saját ítéletét a politikai hovatartozási, vagy egyéb szempontjai nyílvánvalóan a saját nézetével összhangban hozta meg.Ilyen formában ez nagyon káros egy testület- amely hatalmi ágként kell hogy működjön, ne kísértse a közélet hibás megítélésének lehetőségét, mert a JOGBIZTONSÁG nagyon fontos egy ország életében.
Zsolt75
2018. január 27. 14:26
Amikor makulátlan gyulátokat a saját alkotmánybíró-jelöltje menti fel, helyükön vannak a fékek, meg az ellensúlyok...
Mich
2018. január 26. 22:20
Ez egy találó kép, Peti, csak inkább így: Libsi-bolsi-nácik, falnak vetett háttal - a Végső Harc...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!