Mi történik Izraelben? – Útinapló egy pszichológus tollából

2018. január 10. 15:40

Izreael utcáit róva azt tapasztalhatjuk, hogy a különböző csoportok tagjai gond nélkül beszélgetnek, dolgoznak és szórakoznak együtt.

2018. január 10. 15:40
Hajdu Tamara
Mindset

„Hogy lehetséges, hogy egy ilyen többezeréves konfliktusokkal mélyen átitatott országban békét és nyugalmat talál az ember? A zsidó-palesztin gyűlölködés sajnos mindkét fél részéről jól megalapozott sérelmekből táplálkozik, így a feloldása szinte lehetetlennek bizonyul. Izreael utcáit róva mégis azt tapasztalhatjuk, hogy a különböző csoportok tagjai gond nélkül beszélgetnek, dolgoznak és szórakoznak együtt. Valószínűleg ez halmozottan igaz Jeruzsálemben, ahol a vallási és kultúrális központ révén együtt élnek a különböző népcsoportok, mint szegregáltabb helyeken. Gondolhatnánk azt is, hogy az ilyen nagyvárosokban a legfeszültebb a helyzet az összezártság miatt, szemmel láthatólag mégsem így van. Miért? A szociálpszichológia egy régi elmélete a kontaktushipotézis (Allport, 1954), mely szerint

A SZEMÉLYES KAPCSOLAT A KÜLSŐ CSOPORT TAGJAIVAL CSÖKKENTI AZ ELLENÜK IRÁNYULÓ SZTEREOTÍPIÁKAT ÉS DISZKRIMINÁCIÓT.

Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a sztereotipizálás tulajdonképpen egy kognitív torzítás, amivel egy csoport tagjait ugyanolyannak látjuk bizonyos tekintetben. A személyes kapcsolat a csoporttagokkal azonban rávilágít az egyéni különbségekre, és hogy nem minden csoporttag illetszthető be ebbe a felállított negatív képbe. Másrészt a személyes kontaktus a démonizált csoport tagjaival csökkenti a szorongást, amely köréjük épült. Elképzelhető, hogy ennek köszönhető a békés légkör, amit Jeruzsálemben és Tel-Avivban is tapasztalhatunk: itt az emberek kénytelenek egymás közelében élni és együttműködni akár tetszik, akár nem. Ezáltalál megismerik egymást, és talán nem csak az izraelit vagy a palesztint látják már egymásban, hanem a személyt magát.

Európai szemmel gyakran torzított kép alakul ki bennünk bizonyos helyekről, melyek a mi kultúránktól idegennek tűnnek. Ha egy tanulsága volt ennek az útnak az ez: a médián keresztüli tájékozódás szükséges, de korántsem elégséges. Amikor csak tehetjük, érdemes saját szemmel megismerni a világot és rácsodálkozni sokszínűségére.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Paskai
2018. január 11. 20:11
Tamarácska durván betéphetett a szösszenete firkantása előtt.
br-o
2018. január 11. 12:06
"békés légkör" - LoL Megszállt területeken? Egy apartheidben? XD
Arivistus
2018. január 11. 11:41
"A SZEMÉLYES KAPCSOLAT A KÜLSŐ CSOPORT TAGJAIVAL CSÖKKENTI AZ ELLENÜK IRÁNYULÓ SZTEREOTÍPIÁKAT ÉS DISZKRIMINÁCIÓT." Akkor én már csak azt nem tudom, hogy 2010-ben a Jobbik miért ott ért el jó eredményt ahol sok a cigány? Miért nem mondjuk a rózsadombon történt meg a széljobb áttörés?
lajkakutyus
2018. január 11. 07:17
A hölgy keveri a turizmust és a politikát. Feltehetően a kirándulás során egy kis "fejtágítást" is kapott izraeli vendéglátóitól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!