Kimászunk valaha a szegénységből?

2018. január 07. 14:17

Különösen beszédes ez az adat, ha összevetjük egy szintén csütörtökön napvilágot látott szociológiai felméréssel, amelynek szerzője, Csata Zsombor kutató, a kolozsvári Babeş–Bolyai-egyetem tanára kerek perec azt állítja, hogy ugyanazzal a felkészültséggel és ugyanabban a munkakörben, sőt, ugyanabban a régióban egy romániai magyar valószínűleg kevesebbet keres, mint egy román.

2018. január 07. 14:17
Demeter J. Ildikó
Háromszék

„Még szomorúbb azonban, hogy országszinten a három székely megye közül kettő, Hargita és Kovászna hátulról a negyedik, illetve ötödik helyen áll lakóinak jövedelmét tekintve, és a sokkal elmaradottabbnak számító moldvai, illetve havasalföldi megyék zöme is megelőzi. Különösen beszédes ez az adat, ha összevetjük egy szintén csütörtökön napvilágot látott szociológiai felméréssel, amelynek szerzője, Csata Zsombor kutató, a kolozsvári Babeş–Bolyai-egyetem tanára kerek perec azt állítja, hogy ugyanazzal a felkészültséggel és ugyanabban a munkakörben, sőt, ugyanabban a régióban egy romániai magyar valószínűleg kevesebbet keres, mint egy román. Ennek több oka van – a kommunista örökségtől a hiányos románnyelv-tudásig –, de tény: a vezető tisztségekben még mindig alulreprezentált a magyarság (a magyarok alig 9 százaléka tartozik a jobban fizetett felső, az összlakosság ötödét kitevő rétegbe), a szegények aránya pedig a magyarság körében öt év alatt 28 százalékról 32 százalékra ugrott (szintén az összlakosság – ezúttal alsó – ötödéhez mérve). És azt már tudjuk, hogy a szegénység az, ami nemcsak újratermelődik, hanem folyamatosan mélyül is. 

Tehát megyünk lefelé, dacára például a gépkocsik szaporodásának és más effélének, amit felületes módon a jólét jeleként értelmezünk. Persze lehet mondani, hogy Székelyföld soha nem tartozott a gazdagabb vagy szerencsésebb tartományok közé, és lehet a román államra is mutogatni, annak tudatosan elnyomó és elsorvasztó politikájára, de ez távolról sem elég, mert semmit sem old meg.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2018. január 07. 16:57
Akiknek Gyurcsány bársonyszéket adott az országot szét lopták Brüsszel segítségével. https://index.hu/belfold/2009/03/25/akiknek_gyurcsany_barsonyszeket_adott/
atila68
2018. január 07. 16:02
A rafinált székely nem köti a román hatóság orrára mije van.
A teremburáját
2018. január 07. 15:29
Kedves Demeter J. Ildikó! nem lehetne végre túllépni azon a buta beágyazottságon, hogy minden egyetemi oktatót (tanársegédtől a docensekig) egyetemi tanárnak tituláljanak? Igaz, hogy románul a tanár neve professzor, de az egyetemi tanárt ők is prof. universitárnak nevezik, mig a többieket a státuszuknak megfelelően (asistent, lector/sef de lucrari, conferentiar).
balbako_
2018. január 07. 15:24
Ha saját céget alapítotok ott egyrészt az anyaország is tud segíteni, másrészt azt vesztek fel akit akartok és annyiért amennyit fizettek nekik. (Amúgy a kisebbségek védelméért szóló EU petíciót aláírtuk ennyit tehetünk még!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!