Megfeneklett az Európa-projekt

2017. december 11. 12:41

A migrációnak van súlyos közgazdasági vonatkozása is, de ez alig kerül szóba a nagyérdemű előtt.

2017. december 11. 12:41
Szegő Szilvia
Magyar Idők

„Bármennyire is távol tartjuk kerítésekkel a »váratlanul« egész Európára rázúduló migrációt, egy biztos: az Európa-vízió ennek súlya alatt repedezik. A több lehetséges válasz a migrációra, legyenek azok bármennyire is ellentétesek, a kimenetelt tekintve nem sokban különböznek.

Ez a diskurzus ugyanis már messze nem arról az Európáról szól, amelyet annak megálmodói – egy különleges projektként – elindítottak. Közgazdászként azzal is kezdhetném, hogy Európa valójában még nem jutott túl azon a globális pénzügyi válságon, amelyet rendkívüli költségekkel, rejtett és kevésbé rejtett számlákkal megpróbált leküzdeni, máris újabb és jóval összetettebb kihívás érte: a tömeges migráció.

A migrációnak van súlyos közgazdasági vonatkozása is, de ez alig kerül szóba a nagyérdemű előtt. A kérdések gazdasági összefüggéseinek ilyen-olyan eltussolásához sajnálatos módon már kezdünk hozzászokni: mennyibe kerültek a bankmentések, hol landoltak a kifizetetlen számlák, miért terheli főleg a dél-európai bankokat még mindig tetemes nem fizető hitel, ez milyen következményekkel jár majd a bankbetétesekre és az adófizetőkre nézve stb.

A migráció kapcsán már szinte nem is hiányzik a korábban oly keményen számon kért költségtudatosság. Ebben az összefüggésben újra nem a számok súlya a legnagyobb, hanem az, ami ezen túl még jobban a lelkünkre nehezedik: Európa iránytűi mintha nem jól működnének!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2017. december 11. 13:17
Ez az eu nem az az eu, amibe beleléptünk. Szükséges az eu reformja. Soká lesz még 2019, amikor ep választás lesz, addig át akarnak nyomni mindent, amit ők akarnak. Mi meg nem számítunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!