Hogyan megy tönkre a liberális demokrácia?

2017. december 24. 15:51

Boldog karácsonyt! (Ami nyilvánvalóan maga is csak egy udvariassági gesztus. Éppen, mint a parlamentek összehívása.)

2017. december 24. 15:51
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

„A liberális demokrácia kiüresedése és a legitimációs problémái a középpont – a humanizmus és vele a pontos erkölcsi beszédmód – elmúlásának eredménye. Ennek – és pandanjának, a technicizálódó társadalmi alrendszerek divergálódásának, magyarul a kapitalizmus/gazdaság és a közgazdaságtan, a társadalmi interakció és a szociológia, a kultúra és kohéziója, a politika és a politológia demoralizálódást követő autopoietikus-önigazoló mechanizmusai elválásának – köszönhető, hogy a liberális demokrácia nem volt képes elég erős (keleten: semmilyen) kultúrát és identitást vonni a személyes és tömegbe szervezett politikai identitások fölé.

Elmúlt a világháború rettenete kapcsán érzett megrendülés, nincs ami táplálja a humanizmust, ami megöli a liberális demokrácia ethoszát, kiüresíti az intézményei jelentését és végül bedönti az intézményi rendszert magát is. Már csak e legutóbbi esemény van vissza, ami lehet, hogy ebben a formában nem fog bekövetkezni, de ez elmállás már velünk van Nyugaton is. Az, hogy az elmállás feltartóztatható-e, megoszlanak a vélemények. A legitimációvesztés és a politika iránti megvetés velünk él, és talán már képzelőereje sincs a legtöbb embernek, hogy tudja: nem ezt akartuk.

Boldog karácsonyt! (Ami nyilvánvalóan maga is csak egy udvariassági gesztus. Éppen, mint a parlamentek összehívása.)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2017. december 25. 11:41
A liberális demokrácia fából vaskarika. A természetellenessége miatt nem életképes. Csak egy szóvirág arra, miért nem hajtják végre azt, amit az emberek akarnak.
Mich
2017. december 25. 10:14
Ez a Beléndek most még bolondabb, mint szenteste előtt volt...
néhai Ch.Pilot
2017. december 25. 09:26
Tudod, mi a gesztus, Béndek? Hogy téged még nem zártak diliházba (vagy vérmesebb lelkületű egyének vertek agyon) a baromságaid olvastán. Úgyhogy te csak becsüld meg a gesztusokat :-)
Marhajó!
2017. december 25. 09:23
Béndek univerzális kultúrkritikussá növi ki magát Biatorbágyról. Sajnos elfelejti kifejteni, mi is az "a humanizmus és vele a pontos erkölcsi beszédmód". Valójában a kereszténységet kell érteni ezen, de ha nem akkor olvassa el, kérem, Heidegger Levél a humanizmusról c. munkáját. Régi szöveg, épp 70 éves, ideje hát, hogy BP is megismerje.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!