Hozzáadott érték

2017. november 17. 07:19

Juncker nem kevesebbet ígér, mint hogy vissza akarja adni az uniós politikai döntéshozatal minél nagyobb részét a tagállamoknak.

2017. november 17. 07:19
Faggyas Sándor
Magyar Hírlap

„Juncker nem kevesebbet ígér, mint hogy vissza akarja adni az uniós politikai döntéshozatal minél nagyobb részét a tagállamoknak, illetve a nemzeti hatóságoknak. Egyfelől azért, hogy az uniós állampolgárok minél közelibbnek érezzék magukhoz a brüsszeli döntéseket, másfelől, hogy Európa egységesebb, erősebb és demokratikusabb legyen. Ez valóban jó hír, csak azt nem tudjuk, vajon az is a szubszidiaritás és a hozzáadott érték része-e, hogy Juncker nem is oly rég még azt üzente a közép-európaiaknak, hogy »tanulják meg szeretni a migránskvótát«. Ez év júniusában pedig az ő óhajára döntött úgy az Európai Bizottság, hogy a menekültek kötelező elosztását/betelepítését elutasító három közép-európai tagállam, Magyar-, Cseh- és Lengyelország ellen – büntető intézkedésként – kötelezettségszegési eljárást indít. És vajon az EB migrációs és belügyi biztosa, Avramopulosz is a szubszidiaritás és a hozzáadott érték növelése érdekében közölte most szerdán, hogyha a három ország nem hajtja végre a brüsszeli kvótadöntést, akkor a bizottság megteszi velük szemben a következő lépéseket? Egyébként annak az uniós bürokratának a szájából hangzott el a nem is burkolt fenyegetés, aki rendszeresen bírálja az unió közös, schengeni határát védő magyar kerítést, míg korábban Görögország honvédelmi minisztereként védte azt a kerítést, amelyet a görög–török határon építettek a tömeges, illegális bevándorlás megfékezéséért. És az is az uniós szubszidiaritást és hozzáadott értéket gyarapítja, hogy az Európai Parlament – szintén szerdán – elkezdte előkészíteni az uniós alapszerződés hetedik cikke szerinti eljárás megindítását Lengyelországgal szemben, aminek végső kimenetele a lengyel kormány szavazati jogának és az uniós támogatások folyósításának a felfüggesztése is lehet? Persze csak elvileg, mert Orbán Viktor többször leszögezte, hogy a legfőbb uniós döntéshozó testületben Magyarország nevében meg fogja vétózni a lengyelek bárminemű megbüntetését, jogkorlátozását.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!