A katalánok 2006-ját láttuk

2017. október 05. 09:56

A katalánok 2006-ját láttuk, ujjkitörést, szemkilövést, vért, gumibotozást, gumilövedékek nyomait az emberek testén.

2017. október 05. 09:56
Kuthi Áron
Magyar Nemzet

„Riasztó volt nézni a vasárnapi katalán népszavazás rendőri erőszakot mutató képsorait. Paradox módon úgy szoktunk hozzá a menekülő tömeg látványához, hogy a pánikot egy-egy furgonos ámokfutó, fegyveres dzsihádista vagy késsel hadonászó szélsőséges Allah-hívő okozza. Ám most spanyol rendfenntartók vertek, húztak a földön, hurcoltak el szavazni induló katalánokat. Mindezt az után, hogy a spanyol kormány az alkotmányra hivatkozva illegálisnak mondta ki a Katalónia függetlenedéséről szóló népszavazást. Madrid szerint arányos és szakszerű volt a rendőrség fellépése (vajon honnan ilyen ismerős a fordulat?), és ettől a ponttól garantálható is, hogy ami történt, az nem egy szép szavakkal körített, tárgyalásos elszakadási folyamat epizódja, hanem egy fájdalmakkal terhelt függetlenedési harc örökre agyakba vésődő emléke. A katalánok 2006-ját láttuk, ujjkitörést, szemkilövést, vért, gumibotozást, gumilövedékek nyomait az emberek testén.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szívemből magyar
2017. október 05. 17:57
A spanyol rendőrök legalább lábra céloztak...
vendelin
2017. október 05. 10:49
A katalánok maguknak köszönhetik a bajt. Nem veszik észre, hogy a nemzeti függetlenség követelése egy integrációt és föderalizmust fetisizáló, sőt követelő EU szemében nem igazán trendi törekvés. Ennek megfelelően Brüsszelből nézve a rendőri erőszak kifejezetten européer és demokratikus. És persze spanyol belügy. Sajnos, még az egyébként általam kedvelt és tisztelt miniszterelnökünk szerint is...
Aerion
2017. október 05. 10:22
Melegszik a klíma, már a Botka is elrepült hűvösebb éghajlatra. Hasonló forróságra, mint ami 2006 őszén volt, az most még nem várható, az ilyen és ehhez hasonló demokratizmusra még várnunk kell.
kaltran
2017. október 05. 10:19
XVI. Benedek, a szabadelvűként tetszelgő utópizmust, a relativizmus diktatúrájaként jellemezte, mely ugyanolyan kihívása századunknak, mint amilyen a nácizmus és a kommunizmus volt a múlt századnak. Új arcok, új zászlók, új végső harc. Szép lassan világossá válik, miért is kellett gyakorlatilag lemondatni pápai titulusáról. A katalán függetlenségi mozgalom is egy ilyen végső harc szinten mozog - és engem például meglehetősen hidegen hagy. Az persze szép dolog, hogy petőfis, ’56-os beütésekkel egy népcsoport jobbítani kívánja helyzetét (nevezzük így, bár manapság már arra is rá kell kérdezni: van-e oxigén a légkörben) „kezébe venni óhajtja saját sorsának irányítását”. És mi lesz a kurdokkal? Mi lesz a skótokkal? Mi lesz Erdéllyel? Koszovó miért igen és az előbb felsoroltak miért nem? De próbáljunk egy kicsit belesni a paraván mögé. Mint ahogy valaki frappánsan már megírta itt a mandin „a turisták helyett migránsokat követelő barcelonai vezetés, épp egy szélsőbaloldali államcsínyt hajt végre Madriddal szemben , és ezt a rendőri brutalitás keltette együttérzés sem feledtetheti el velünk.” Tán még Che Guevara halálának 50. évfordulójáról is megemlékeznek kisírt szemekkel, mint azt a hivatalos Bolívia teszi Morales parancsára – az argentin sátánt elpusztító katonák tiltakozása ellenére. És most készüljenek fel a liberális mocsok galaktikus közepére. Üssék be a neten: Ada Colau az utcán vizel ....sort, s nem mást fognak ottan premierplánban látni, - mint amit beütöttek. Colau Barcelona regnáló polgármesterasszonya (asszonya?), szétterpesztett lábbal áll egy utca közepén, cigizik, szinte ordítva vicsorog (lehet, hogy ő ezt mosolynak könyveli el) kabátját szétnyitja és kicsinyke szoknyája alól csurgat. Szó szerint. És ezt a képet saját maga tette fel a liberális oltárra – a Facebookra. Én többet nem megyek Barcelonába. Nem fogom üdvözölni a katalán függetlenséget, még tán az FC Barcelonának sem drukkolok többé. No pasarán! Sí!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!