56 eszmeisége

2017. október 23. 00:35

1953-ra 1 millió családból 800 ezernek nem maradt semmije. A kommunista ideológia tehát a totális diktatúra eszközévé vált, mely a külső és belső ellenségre való hivatkozással teljes ellenőrzés és megfélemlítés alatt tartotta a lakosságot.

2017. október 23. 00:35
Hirth Zsófia
Ilyen Ez a Politika

„Marx elmélete szerint az eljárás jó célt, a közösség érdekeit szolgálta volna,  és itt jön képbe az elmélet gyakorlatban való megvalósulása, jelen esetben az igazságosság kérdése. Mert kevesen vagyunk, akik kemény munkával felépítettek egy vállalatot, időt, tőkét áldoztak rá, a családjuk megélhetését biztosította, vagy esetleg családi hagyatékként tartozik hozzá, majd önként idegen kezekbe adnák, akiknek semmi energiája nincs benne?

Nem csak a vállalatokkal, a mezőgazdasági rendszer átalakítása is hasonló elvek mentén zajlott le. 1948 után, az egész országra kiterjedően megindult a mezőgazdaság kollektivizálása, melynek célja a magántulajdon teljes felszámolása és a szovjet típusú mezőgazdaság kialakítása volt. 1953-ra 1 millió családból 800 ezernek nem maradt semmije. A kommunista ideológia tehát a totális diktatúra eszközévé vált, mely a külső és belső ellenségre való hivatkozással teljes ellenőrzés és megfélemlítés alatt tartotta a lakosságot. 1946-ban megszerveződött az Államvédelmi Osztály, későbbi nevén Államvédelmi Hatóság, mely közvetlenül Rákosi is bizalmi körének irányítása alá tartozott, és elsősorban az államellenes ügyekben végzett nyomozásokat, illetve letartóztatásokat. Teljhatalmi erejénél fogva, a szervezet bárki ellen felléphetett, akivel kapcsolatban gyanú merült fel, hogy a kommunistákat kritizálja, köztük Mindszenty József bíborost. Mindenki megfigyelés alatt állt, főleg azok, akik a közigazgatásban dolgoztak. Hiszen hogy máshogy lehetne terjeszteni és védeni a kommunista tanokat, a marxizmus egyik alappillérét?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
terra
2017. október 25. 09:43
Ennek a cikknek nem sok köze van "1956 eszmeiségéhez". Inkább egy történelem lecke felmondásához hasonlít. A cikkről ennyit. A témához kapcsolódva szerintem azt kellene kiemelni, hogy a kommunista diktatúra a szovjet példát majdnem mindenben követve államkapitalizmust hoztak létre államosításokkal, erőszakos kollektivizálással. Ezzel megfosztotta a nem csak a nagytőkéseket, nagybirtokosokat, hanem a társadalom egészét a tőkejellegű javaktól, ezzel megszüntette a középosztály gazdasági bázisát is. Gondoskodott arról is, hogy a jövőben sem változzon ez a helyzet azáltal, hogy pontosan meghatározta a tulajdonlás felső határait (kinek hány és mekkora lakása, földje lehet) és kizárta a vállalkozási lehetőségeket. A kommunista alkotmány kimondta, hogy minden hatalom a dolgozó népé, de hatalmat a párton keresztül gyakorolja. Ennél fogva a politikai és gazdasági hatalom egésze a pártelit kezében összpontosult. A népnek annyi maradt, ami az éhenhaláshoz sok, de a normális megélhetéshez kevés volt. A kommunista pártelit számára ez a hatalom gyakorlása és megtartás szempontjából ideális rendszer volt egy szépséghibával: a pártelit az átlaghoz képest luxus színvonalon élhetett, de legálisan maga sem szerezhetett tőkejellegű javakat. Ezt is megoldották az elvtársak, csak jóval később, ezt nevezik gazdasági rendszerváltásnak. Amit elvettek a néptől, azt elosztották maguk és a velük szövetséges "imperialista tőke" között, átmentve magát a pártot is, annak tekintélyes vagyonával együtt.
noMores
2017. október 23. 22:36
Viszont szépen ünnepeltette magát a Vigadóban. Akarom mondani, az Operában. Talán meg sem történt egyik sem. Vagy csak az egyik...
Csigorin
2017. október 23. 15:32
Egyebkent csak hogy tanitsam a balosokat erre ugy kell jo demagogan visszavagni, hogy a harommillio koldus es csaladja viszont megkapta az egesz orszagot! :)
Harangláb
2017. október 23. 12:52
A baloldal mindig ezt műveli...Elveszi azoktól, akiknek van és egy részüket odaadja másoknak...Egyenlőséget teremt, ami a nincstelenek egyenlősége...Míg ő a háttérben dőzsöl, lásd Belső Párt külön fejadagja, Rákosiék dőzsölése, , Kádár hamis puritánsága, Simon százmilliói...Ugyanolyan mocskok ezek, bármelyik történelmi korszakban is élnek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!