Tartson-e Orbán Viktor Berlin haragjától?

2017. szeptember 24. 10:00

Az alakuló Macron–Merkel-tengely új, a magyar kormányfő nézeteivel ellentétes lehetőségeket nyitott meg Európában.

2017. szeptember 24. 10:00
Zgut Edit
Magyar Nemzet

„Pedig Orbán Viktor nem fogta vissza magát, ha Merkel provokálásáról volt szó. A kormány médiája a német kancellárt tette meg a »nihilista«, Európát iszlamista romlásba döntő liberális elit fő képviselőjének, a menekülthelyzet miatti bűnbaknak, a nemzeti szuverenitást védelmező magyarok ellenpontjának. A magyar–német viszony részben ezért, részben az orbáni »illiberális államépítés« következtében, részben a migráció és a kötelező kvótával kapcsolatos viták okán lehűlt. Magas szintű bilaterális találkozóra alig kerül sor, Merkel 2015. eleji látogatása pedig kifejezetten feszültre sikerült. Mindez aligha tükrözi vissza a magyar külügy álláspontját, miszerint Magyarország legfontosabb gazdasági és politikai partnere Németország.

Merkel és a CDU konszolidációját látva aztán Orbán felhagyott Merkel-ellenes kampányával, sőt, a nemzeti konzultáció június végi záróeseményén már azt kérte közönségétől, hogy »mondjunk csendes imát Angela Merkel győzelméért. Igen, a nemzetszolgálat néha személyes áldozatot is kíván«. Ennek ellenére továbbra is igyekszik ellensúlyt alkotni a kancellár – egyébként egyre szigorodó – bevándorláspolitikai koncepciójával szemben.

Ugyanakkor az Orbán által 2017-re meghirdetett »lázadás évének« egyelőre nyoma sincs, és a liberális-konzervatív erők megerősödése, főként az alakuló Macron–Merkel-tengely új, a magyar kormányfő nézeteivel ellentétes lehetőségeket nyitott meg Európában, ami az eurózóna mélyítésében és egy többsávos integrációban ölthet testet. A magyar kormány – Szlovákiával és Csehországgal ellentétben – egyelőre semmilyen jelét nem adta, hogy a mélyebb gazdasági integrációt célzó gyorsabb sávba szeretné tolni Magyarországot. Orbán hatalompolitikai érdekeivel és illiberális államberendezkedésével ugyanis ez aligha összeegyeztethető.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zseboszkiraly
2017. szeptember 25. 21:01
Milyen abszolut nevetséges már a kérdés is ! Ugyan mitől félnénk? A múltját leköpő, skizofrén és enervált Németországtól , ami a régi önmaga árnyéka? 1944.ben volt okunk félni, mert akkor a Wehrmacht még mindig a világ egyik legjobb hadserege volt. Ha Merkel vagy a NATo megparancsolná hogy csapatok jöjjenek ide annyi lenne a harcértékük mint a holland "békefenntartóknak" Boszniában. Amúgy ha a kohéziós pénzeket vágnák meg ( melyek amúgy is 2020-tól degresszíve csökkennek mindenkinek) a maguk idetelepült tőkéjük alá vágnának.
puszika
2017. szeptember 25. 11:29
Leányom! Így a német választások utáni percekben vizsgálva azt a Merkel-Macron tengelyt...................mit mondjak? Már is görbe az !! Pedig a várható koalíciós partnerek még rá sem nehezedtek arra a tengelyre.
Akitlosz
2017. szeptember 24. 21:39
"Tartson-e Orbán Viktor Berlin haragjától?" Ő sem. Ez a Berlin már nem az a Berlin.
néhai Ch.Pilot
2017. szeptember 24. 21:37
Zgut Edit... úgy ír, mint egy echte komcsi firkász 1990 előtt, aki csakis a Nagy Szovjetunió szövetségében látta biztosítottnak az ország jövőjét. Az ember azt hinné, az a szolgalelkűség mára kiveszett. A Simicska-csicska "Magyar" Nemzetnél ezek szerint továbbra is él.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!