Kohl nyomában

2017. szeptember 25. 09:15

Megkönnyebbülhet a magyar kormány is, hiszen a német palettán még mindig a Muttitól várhatja a legtöbb megértést.

2017. szeptember 25. 09:15
Stier Gábor
Stier Gábor
Magyar Nemzet

„Történelmi távlatok nyílnak meg a pártja magabiztos győzelme után negyedik ciklusára készülő Angela Merkel előtt. Immár nemcsak az első nő és az első keletnémet a kancellári székben, de a kormányfőként eltöltött idő tekintetében is nemsokára utolérheti a német kereszténydemokrácia két legendáját, Konrad Adenauert és Helmut Kohlt. Pedig az »ázott verébként« még az NDK-ban a politikai színtéren megjelenő Merkelből eleinte aligha nézték ki sokan, hogy történelmet ír majd. (...) Míg a már említett nagy elődei közül Adenauer az egységes Európa atyjaként, Kohl pedig a német egység megteremtőjeként írta be nevét a történelembe, Merkel ilyen tettet nem tud felmutatni.

A britek kilépésével már végképp Németország maradt az Európai Unió meghatározó hatalma, ami nemcsak lehetőség, de hatalmas felelősséggel is jár. Amennyiben nem sikerül kimozdítani a megbicsaklott, belső törésvonalaktól megosztott integrációt a holtpontról, s az EU-ban a széttartás erősödik tovább, akkor azt Merkelhez köti az utókor. Éppen ezért aligha valószínű, hogy Berlin felsorakozzon Macron elitista víziói mögé, s ebben a formában támogassa a »mag-Európa« gondolatát. Nem csak azért, mert Németország érdekei mást diktálnak. Mindenekelőtt inkább azért, mert Franciaország belső gazdasági problémáit az unió ilyetén reformjával megoldani szándékozó terv megvalósulása az európai álom végét is jelentené. Ezt pedig Merkel nem vállalhatja.

Közép-Európa, benne mi, magyarok elsősorban ezért örülhetünk Angela Merkel győzelmének. Az ő olvasatában ugyanis e Németország számára fontos régió a maghoz tartozik. De megkönnyebbülhet a magyar kormány is, hiszen a német palettán még mindig a Muttitól várhatja a legtöbb megértést.”

(MTI)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2017. szeptember 25. 18:38
Az első bekezdésen visítva röhögtem! Ilyen benyalós cikk! Stierben feléledtek a rendszerváltás előtti idők! Pláne, hogy egy egykori NDK-s elvtársnőt lehet magasztalni! De a "Magyar" Nemzetben a cikkhez mellékelt fotó is jó. Angela Mengele az EU koporsója előtt... Ő tette sírba. Ez persze történelmileg éppen olyan nagyszabású tett, mint Adenaueré, meg csak hát az előjel, az más... Stier Gábr a mai "Napi Simicska-csicska" díj jutalmazottja!
atila68
2017. szeptember 25. 12:00
Adenauer; egységes Európa Kohl; német egység Merkel; ???
puszika
2017. szeptember 25. 11:19
Firkászkám! Néhány nappal ezelőtt még Angélával riogattad a miniszterelnököt! Akkor ez most hogy??
TAVIROZSA
2017. szeptember 25. 10:55
"De megkönnyebbülhet a magyar kormány is, hiszen a német palettán még mindig a Muttitól várhatja a legtöbb megértést.” --------------------- A német cégek meg innen "keletről" a legnagyobb profitot ! :D :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!