A „liberális” kulturális diktatúra sunyiságáról

2017. szeptember 11. 12:27

Így lesz a Lidlből is, miközben világnézeti ártatlanságáról beszél, a ma zajló kulturális háború messze nem ártatlan, aktív szereplője.

2017. szeptember 11. 12:27
Köntös László
reposzt

„A trükk az, hogy a világnézeti elkötelezettség hiánya, avagy az állítólagos világnézet-nélküliség is világnézet, s mint a Lidl esete is mutatja, tökéletesen alkalmas ideologikus háttér egy valójában keresztyénség-ellenes kulturális program megvalósítására.

Európában gyakorlatilag ez folyik. Szó nincs itt a kulturális sokszínűség valóságos elismeréséről és támogatásáról, legfeljebb az ideologikus retorika szintjén, aminek az a tartalma, hogy lehetőleg mindenféle identitáshagyomány, narratíva, történeti elbeszélés és világértelmezés, mindenféle kulturális szimbolika, simuljon bele ebbe az egyetemesen humanistának hazudott internacionalista testvériségbe, amelyben eltűnnek a sajátszerűségek, megszűnik a kulturális folytonosság, feloldódnak a világnézeti karakterek, s megszületik a világnézet nélküliség egyetemes világnézete azon az áron, hogy a nyilvánosság szintjén mindenki lemond önmagáról. Lehetsz te még jó keresztyén is, feltéve, ha leveszed a keresztet. Ez lenne az európai út, amely úgymond ledönti a kulturális válaszfalakat. De miután Európa kulturálisan alapvetően keresztyén meghatározottságú, a keresztyén szimbolika eltávolítása itt nem az óhajtott semlegességet és ideológiamentességet valósítja meg, hanem valójában a keresztyénséget diszkriminálja.

Ezzel persze hatalomra jut az úgynevezett világnézet nélküli világnézet, az ideológia nélküli ideológia, amely úgymond nem részrehajló. De az. A részrehajlás nélküli ideológia semmilyen világnézetet nem támogat, amelyik valamilyen hagyományos irányban elkötelezett, kivéve azt a világnézetet, amelyik semmilyen irányban nem elkötelezett. Ezzel valójában egy nagyon rafinált, nehezen átlátható, önmagát elrejtő hatalmi igényt és gyakorlatot valósít meg, amely képes arra, hogy a hagyományos érvelésektől eltérően úgy állítsa be magát, mint a jelenkor valamiféle ártatlan szereplőjét, amelynek semmi köze a régi identitások hatalmi harcaihoz. Úgymond felettük áll.

De nem létezik ideológia-nélküliség. Így lesz a Lidlből is, miközben világnézeti ártatlanságáról beszél, a ma zajló kulturális háború messze nem ártatlan, aktív szereplője. Ebből nekünk, keresztyéneknek semmi jó nem származik, ha ugyan észrevesszük ezt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pikkelő
2017. szeptember 12. 12:45
Nem semmi egy egész világképet levezetni egy hasonlóan túlbuzgó barom hülyeségéből. Fotóba ideológiai okból nem retusálunk. Ennyi.
izo1210
2017. szeptember 11. 14:43
A diktatúrák általában ilyen sunyik, nem teszik ki az ablakba, hogy ők diktatúrák. Míg a valóban demokratikus Németország megelégedett a Szövetségi Köztársaság elnevezéssel, a diktatórikus magára akasztotta a Demokratikus Köztársaság nevet, hátha valaki elhiszi. A sor sokáig folytatható.
avízazúr
2017. szeptember 11. 14:33
Nem látnék bele keresztényellenességet. Egy sima -eléggé buta, oktondi - piár döntés üzleti érdekből. Minél többen megvegyék, ez a cél.
quiet
2017. szeptember 11. 14:06
Jó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!