Akik a focihoz sem értenek

2017. szeptember 27. 12:00

Az amerikai futball nézőinek jelentős része egyetlen dolgot szeret jobban a focinál: Amerikát.

2017. szeptember 27. 12:00
Jeszenszky Zsolt
Jeszenszky Zsolt
Mandiner

Itt egy újabb példa a féltudású magyarliberális sajtó felkészültségi fokára.

Hétfőn az Index lehozott egy Trump-ellenes cikket, akár szó nélkül tovább is mehetnénk, de ez (is) tökéletesen mutatja a jelenséget. Hatalmas mellénnyel írják, hogy Trump hogy megszívta, amiért leseggfejezte és kirúgatná azokat az amerikai focistákat, akik a meccsek elején nem állnak fel a himnuszt hallgatva (évtizedes hagyományoknak megfelelően), hanem az amerikai rendőri erőszak eseteivel szembeni tiltakozás jeléül ilyenkor fél térdre ereszkednek.

Ezt Colin Kaepernick (a nyitóképen) kezdte el, még tavaly, a San Francisco 49ers irányítójaként. Ő az idei évben egyetlen csapatban sem játszik, amit ő és a liberális média persze politikai okokkal magyaráz; pedig egész egyszerűen arról van szó, hogy gyenge játékos. Valójában semmi politika nincs ebben; követői, akik szintén térdelnek a himnusz alatt, továbbra is szerződéssel rendelkeznek, ráadásul az NFL (az amerikai futball liga) vezetősége is kiállt a tiltakozó játékosok mellett. Sőt, miután Trump beszólt nekik, a klubok vezetői és további játékosok is csatlakoztak. Ebből az Index aktuális okostojása máris levonta a következtetést (és jól meg is írta), hogy Trump oda akart csapni, de ő kapott pofont. Pedig érdemes lenne egy kicsit jobban a dolgok mögé nézni, nehogy megint a valóság adjon egy pofont a trumpofóboknak (ahogy párszor már tette).

A tavalyi zakó után az amerikai futball televíziós nézettsége idén újabb 5-10%-ot esett, és a felmérésekből egyértelműen kiderül, hogy a válaszadók fő okként a pályán tiltakozó játékosokat említik meg.

Az amerikai futball nézőinek jelentős része ugyanis egyetlen dolgot szeret jobban a focinál: Amerikát.

Colin Kaepernick viszont gyűlöli. Fidel Castro-pólókat és a rendőröket disznóként ábrázoló zoknikat hord. A liga vezetője, Roger Goodell pedig bundázza a meccseket. Mindkettőjüket utálja a közönség. Legalábbis a többség. Persze van egy hangos kisebbség, masszívan támogatva a liberális média által, akik hősként beszélnek róluk. A többségben lévő patrióták nem rendelkeznek hasonló megafonnal. Egyetlenegy dolgot tudnak tenni, amit tesznek is: nem nézik a meccseket. Meg persze más módon is állást foglalnak. A legutóbbi meccsen a Pittsurgh Steelers teljes csapata, edzői utasításra a himnusz alatt az öltözőben maradt. Egy kivétellel: Alejandro Villanueva, a korábbi afganisztáni katona.

Na, vajon kinek a meze ugrott másnap az eladási listák élére?

A 444 ezúttal talán kicsit több realitásérzékkel rendelkezik, és egész jól meglátta, hogy a játékosok szolidaritásból tiltakoznak most, köztük egyébként nyíltan Trump-párti arcok is. Mert mint mindig, itt is lóvéról van szó. Sok lóvéról. Ha a játékosokat politikai okból ki lehet(ne) rúgni, akkor utána könnyen lehetne más okot is találni. Az pedig állandó bizonytalanságot jelentene, szemben a jelenlegi zsíros fizetésekkel. A nézői reakciókat, a mélyebben megbúvó folyamatokat azonban a 444 sem látja. A 24.hu-nál pedig csúcsra jár az alternatív valóság, ott is megjelent egy cikk, amely szerint a fociszeretet Trump ellen fordítja a rajongókat, a stadionok pedig tele vannak. Persze, baromi nagyok és jó sokan vannak bennük, de a csökkenő számok tények. És makacs dolgok. A fociliga bukja a nézőket és rengeteg pénzt – közben pedig elidegeníti az Amerikát szerető, de eddig tán a demokraták felé hajló szavazókat. Donald Trump úgy tűnik, jól választja meg az ellenfeleit. Ahogy a Breitbart is írta: nézzük majd meg szépen, ahogy az NFL-nél lefelé, Trump-nál pedig fölfelé mennek a számok.

Folyt. köv.

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2017. szeptember 27. 20:24
"...Itt egy újabb példa a féltudású magyarliberális sajtó felkészültségi fokára...' - kezdi. Most ha jól értem, az utált sajtóellenlábasain keres fogást, hogy az amerikai focival kapcsolatos inkompetenciájuk igazolásával valahogy Trumpot védje. Ízlés dolga... Se ez túl bonyolult. Segítek. Azt hallottam, ezek a libsik a minap leégették a reggeli kakaót. Az egész ország bűzlött az odakozmált tej szagától... Na MOST hajrá!
Zokni
2017. szeptember 27. 20:24
"...Itt egy újabb példa a féltudású magyarliberális sajtó felkészültségi fokára...' - kezdi. Most ha jól értem, az utált sajtóellenlábasain keres fogást, hogy az amerikai focival kapcsolatos inkompetenciájuk igazolásával valahogy Trumpot védje. Ízlés dolga... Se ez túl bonyolult. Segítek. Azt hallottam, ezek a libsik a minap leégették a reggeli kakaót. Az egész ország bűzlött az odakozmált tej szagától... Na MOST hajrá!
Lion
2017. szeptember 27. 15:34
Agyukra ment a 8 év Obama kormány és a 'fekete büszkeség'. Majd felébrednek ha elkezdik visszavenni a sztárfizetéseiket.
még fokozza
2017. szeptember 27. 15:17
Az amerikaiaknak el kell dönteni, hogy mit szeretnek jobban és mi a fontosabb: A foci vagy a haza. Ha a haza fontosabb, a foci nem állhat az útjába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!