Akik gyermekre várnak

2017. augusztus 30. 10:23

Mesterséges szaporodás vagy megtermékenyítés során az emberi élet egy „technikai eljárás következtében” jön létre, és nem pedig egy férfi és egy nő szexuális egyesülése során.

2017. augusztus 30. 10:23
Kedves Ilka
777

„A házastársak együttléte a legszorosabb kötelék férfi és nő között. Egyesíti a férjet és feleséget és ezáltal alkalmassá válnak arra, hogy új életet fakasszanak. Az egyesülés során a házastársak egymásnak ajándékozzák magukat, ami egy elválaszthatatlan testi és lelki aktus, melynek nyitottnak kell lennie az élet továbbadására. A házastársi együttlét során a férj és a feleség Isten munkatársává válik azáltal, hogy egy új személynek életet ajándékoznak. Egy személy nemzésének a házastársi szeretet gyümölcsének kell lennie, mely nem csak testi egyesüléshez, hanem lelki egyesüléshez is kötött. Csak a fenti értékek együttes jelenlevése biztosítja a személy méltóságának szaporodását.

A házastársak testén kívül létrehozott megtermékenyítés nélkülözi ezeket az értékeket. És nélkülözik azok az ugyan testen belüli, de mesterséges eljárások is, amik »eszközként az aktus helyettesítést szolgálják«. (inszemináció, vagyis mesterséges ondóbevitel)

Mesterséges szaporodás vagy megtermékenyítés során az emberi élet egy »technikai eljárás következtében« jön létre, és nem pedig egy férfi és egy nő szexuális egyesülése során. Miért baj ez? A gyermeknek joga van ahhoz, hogy házasságon belül foganjon, ott hordják ki, ott jöjjön világra és ott nevelődjön fel. Az egyház hagyománya elismeri, hogy a házasság és annak föloldhatatlan egysége az egyedül méltó hely az élet valóban felelősségteljes továbbadására.Viszont természetesen minden gyermeket, aki a világra jön az isteni jóság ajándékának kell tekinteni és szeretettel kell felnevelni.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sztd
2017. augusztus 31. 00:15
"A házastársak testén kívül létrehozott megtermékenyítés nélkülözi ezeket az értékeket. És nélkülözik azok az ugyan testen belüli, de mesterséges eljárások is, amik »eszközként az aktus helyettesítést szolgálják«. (inszemináció, vagyis mesterséges ondóbevitel)" Ez egyébként a Katolikus Egyházénál szigorúbb álláspont. Az ugyanis elfogadja a testen belüli megtermékenyítést. Persze lehet az ember szigorú, nem tilos.
sztd
2017. augusztus 31. 00:09
"Egy személy nemzésének a házastársi szeretet gyümölcsének kell lennie, mely nem csak testi egyesüléshez, hanem lelki egyesüléshez is kötött." Eddig OK. "A házastársak testén kívül létrehozott megtermékenyítés nélkülözi ezeket az értékeket." Megvan a házastársi lelki egyesülés, testileg is megtörténik (nem jellemző, hogy először ne azzal próbálkoznának), és a közös akarat, lelki és testi együttműködés is kell a személy nemzéséhez. Szóval az állítás nem következik az előzőből, tehát ez nem logikai következtetés, hanem kinyilatkoztatás. "A gyermeknek joga van ahhoz, hogy házasságon belül foganjon, ott hordják ki, ott jöjjön világra és ott nevelődjön fel." Ezek a jogok semmilyen formában nem sérülnek megfelelő hozzáállás mellett, de: a gyermek a fogantatásig nem létezik, tehát nincsenek jogai. Azok a jogai, amelyek kizárják a fogantatását nyilvánvalóan nem lehetnek az ő jogai, így azok nem is sérülhetnek. Nincs olyan jog, amelyik kizárja a saját jogalanya létezését. Az ilyet tartalmazó vagy feltételező érvelés explicit hazugság.
Greffiti
2017. augusztus 30. 13:49
A muszlimoknak nincs ilyen gondjuk. A fehér ember azért fog dolgozni egész életében, hogy a családonként 10 muszlim kölyköt eltartsa. Ha már a magáéra nem akar...
Selamat
2017. augusztus 30. 12:34
"Mesterséges szaporodás vagy megtermékenyítés során az emberi élet egy „technikai eljárás következtében” jön létre" Éppen ezért, az így fogant utódok sokasága jóval több betegséggel kell majd megküzdjön életében, érdekes módon főleg súlyos cukorbetegséggel, mint a természetes úton megfogantaknak. Ennek semmi köze se Isten akaratához, se az egymást nagyon szeretőkhöz, ez maga a Természet Törvénye. Ahol nincs meg a szülőkben az a szükséges energiamennyiség, ami feltétel egy várhatóan egészséges utód összehozásához, ott nem hoz össze egy gyenge utódot. Bár vannak még így is kivételek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!