A végső ítéletre várva

2017. augusztus 22. 10:17

Az 1956-ot követő politikai megtorlás végrehajtóinak állományában nincsenek ártatlanok.

2017. augusztus 22. 10:17
Békés Márton
Békés Márton
Látószög

„A megtorlógépezet ítélkezési gyakorlatában a vádhatóság különösen fontos szerepet kapott: a vád képviselete mellett a nyomozati munka segítése az ügyészek kiemelt feladata lett, a halálos minősítésű ügyeket személyesen kellett figyelemmel kísérniük, a bírósági szakban ehhez az ítélethez mindvégig ragaszkodniuk is kellett, amennyiben pedig enyhébb ítélet született volna, azonnal fellebbezni. Több eljárást a nem egy esetben jogot sem végzett ügyészek kezdeményeztek. Az »ellenforradalmi bűnügyekben« való eljárást a Legfőbb Ügyészség 1961-re zárta le. (Mikó Zsuzsanna: A forradalom utáni megtorlás bírósági és ügyészségi szervezete, 1956–1961. In: Történelmi Szemle, 2006/1–2. 121-169.) 

Az 1956-ot követő politikai megtorlás végrehajtóinak állományában nincsenek ártatlanok. A politikai felsővezetés éppen annyira bűnös, mint a saját szakállára kegyetlenkedő ávósból lett pufajkás és a karhatalmistának álló belügyes, a túlbuzgó közvádló vagy a politikai döntést törvényesítő kommunista vérbíró. A náci szállóige mintájára persze végső soron »mindenki parancsot teljesített«, de ez ad absurdum azt jelentené, hogy az SZKP vezetésén – személy szerint mondjuk Hruscsovon, Mikojanon és Beriján – kívül senki nem bűnös. A kádári megtorlógépezet ítélkezési gyakorlatában az ítéletet megalapozó ügyész és a határozatot meghozó bíró politikai parancsot teljesített, méghozzá annak tudatában, hogy másodfokon nemigen születhet az elsőnél enyhébb ítélet, sőt statáriális eljárásban, valamint súlyos »Népköztársaság elleni büntettek« esetében csak kivégzéssel végződhet a per. Sokan nem vállalták ezt a szerepet, mások viszont igen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Teknős
2017. augusztus 22. 11:13
Nekem a salgótarjáni sortűz áldozatainak számával van problémám. A szóbeszéd szintjén tudunk emberekről, én pl. a Szécsényfelfaluban eltemett emberről, akit lelőttek a pufajkások december 8-án a vásártéren, Salgótarjánban, akinek a halotti anyakönyve egyzserű szívhalált nevezett meg halál okként. Mi itt 133 halottról tudunk. Az apósom ott volt a téren, akkor 20 éves egyetemistaként. Szerencséje volt, mert bemenekült a megyeházával szemben álló ház kapualjába. Fényképezett is, de sajnos az édesapja megsemmisítette a filmtekercset. Viszont késő estig hordta a halottakat és a sebesülteket. Ő is erről a 133 halottról beszélt, szemtanúként.
Agnieszka
2017. augusztus 22. 10:50
Nagy dolog, h. megérhettük annak a lehetőségét, h. ez a vészterhes időszak közismert lehessen, a bűnösöket néven nevezve. Köszönet az ezért munkálkodóknak, Isten nyugosztalja a sok szegény, szerencsétlen, többségében nagyon fiatal áldozatot, adjon megnyugvást az ittmaradottaiknak. Nagyon helyes, h. van Hősök Fala a Terror Háza homlokzatán.
SilentBob
2017. augusztus 22. 10:29
KIVÉGZETT FORRADALMÁR: Amikor Bogár, a hóhér kitekerte a kötél által már úgy, ahogy kirántott nyakamat, félmunkát végzett a piszok. Rövid és vastag a nyakam, meg is feszítettem, mindig is vastagnyakú kálvinista voltam, és ezért egyszerre nem ment ki belőlem teljesen a lélek. Meghaltam, az orvos is megállapította a halál beálltát, én mégis mindent láttam, csak azt nem tudom, honnan. Talán egy kicsit följebbről. Éreztem azt is, képzeld el, hogy smasszerok zsákba dugnak és drótokba csavarnak – most is, mintha érezném itt magamon ezeket a drótokat aztán még egyszer körülkötnek, és felhajítanak egy Csepel platójára. Közben nyögnek és káromkodnak, mert még nehéz voltam, bár a siralomházban sokat leadtam. Aztán csak azt éreztem, hogy belöknek egy megásott gödörbe. Arccal a föld felé fordítva. S tolják rám a földet. Aztán pedig döngölik. Akkor sötétült el előttem minden. Ez is itt kezdődött, az elföldelés, egy nemzetet akartak elföldelni, arccal a pokol felé
Berecskereki
2017. augusztus 22. 10:27
Apró Antal is bűnös? ;-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!