Evangéliumi fundamentalizmus és katolikus integralizmus az USA-ban: Egy meglepő ökumenizmus

2017. július 21. 18:32

Analógiát vontak Donald Trump és Nagy Konstantin császár között, közben Hillary Clintont Diokletiánuszhoz hasonlították. Nézőpontjuk szerint az amerikai választás egy spirituális háborúként írható le.

2017. július 21. 18:32
Antonio Spadaro - Marcelo Figueroa
La Civiltà Cattolica

»A vallási tényezőt sosem szabad összekeverni a politikai tényezővel. A spirituális és a világi hatalom összekeverése azt jelenti, hogy alávetjük egyiket a másiknak. Ferenc pápa geopolitikájának nyilvánvaló jellemzője abban áll, hogy nem ad teológiai lehetőséget a hatalomnak arra, hogy ráerőszakolja magát másokra, és arra sem, hogy belső vagy külső ellenséget keressen magának. Menekülni kell attól a kísértéstől, hogy kivetítsük az istenit a politikai hatalomra, hogy az végül a saját céljaira használhassa. Ferenc ellenzi a szektariánus millenarizmus és dominionizmus narratíváját, ami az apokalipszisra és a »végső harcra« készül. Kiemelve a kegyelmet, mint egy alapvető isteni tulajdonságot kifejezi ezt a radikális keresztény szükségletet. 

Ferenc meg akarja törni a kultúra, politika, az intézmények és az Egyház organikus kapcsolatát. Spirituálisan nem kötelezheti el magát kormányokhoz vagy katonai egyezményekhez, mert ő minden férfi és nő szolgálatában áll. A vallások nem tarthatnak bizonyos embereket esküdt ellenségeiknek, míg másokat örök barátoknak. Nem szabad, hogy a hit az uralkodó osztályok kezesévé váljon. Mégis ez a nagyon dinamikus és hamis teológia megpróbálja rákényszeríteni saját törvényét és logikáját a politikai szférára. 

A Church Militant írói például megdöbbentő retorikát használnak. Ez egy sikeres amerikai digitális platform, ami nyíltan támogatja az ultrakonzervatív politikát és ehhez keresztény jelképeket használ. Ezt a visszaélést »valódi kereszténységnek« nevezik. Azért, hogy érthetőbben fejezhessék ki véleményüket, analógiát vontak Donald Trump és Nagy Konstantin császár között, közben Hillary Clintont Diokletiánuszhoz hasonlították. Nézőpontjuk szerint az amerikai választás egy spirituális háborúként írható le.« 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I_Isti
2017. július 22. 16:51
Nos, szellemi világháború van, a test és vér elleni kezdetéről a szellemi háború állása, és kimenete fog dönteni.
Andre1bp
2017. július 22. 09:43
Tisztára, mint a muszlim dzsihádisták. Semmi különbség.
karakán
2017. július 22. 09:16
Gondolkodjon mindenki el azon,miért is mondott le hirtelen Benedek pàpa!!!! FERENC pàpa egy àruló...kilóra megvették..
afrikai
2017. július 21. 19:50
Mirôl hablatyol ez itt össze? Nem volt még pápa aki ennyire politizált volna,mint Ferenc! Azért hazudnia nem kéne egy katolikusnak,aki azon dolgozik,hogy "politika mentesen" beleszóljon minden politikai döntésbe!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!