A kampány nem úri sport

2017. június 27. 15:04

Ha a választók azt látják majd – szemben 2010-zel és 2014-gyel –, hogy van tétje a választásnak, akkor a negatív kampány inkább ösztönzőleg fog majd hatni az aktivitásukra. Interjú.

2017. június 27. 15:04
Török Gábor
Alfahír

Ha visszagondol például a 10 évvel ezelőtti belpolitikai helyzetre és a mostanira, akkor milyen változásokat tudna kiemelni? Milyen irányba haladt a hazai politika?

A szereplők változtak: nem csupán cserélődtek, de maguk is változtak, a tíz évvel ezelőtti világhoz képest azonban alapvetően kevés érdemi, lényegi változást látok. 2007-ben a magyar politika már azon a nyomvonalon haladt, ami a mostani helyzethez vezetett. Más lenne, ha az elemzői pályám kezdetére kérdezett volna. Amikor húsz évvel ezelőtt, 1997-ben elkezdtem hivatásszerűen foglalkozni a magyar politika megértésével, még valóban más logikák működtek. 2002-ben azonban sok minden megváltozott: a Fidesz meglepő veresége és az MSZP-SZDSZ győzelme mindkét oldalt megviselte. Utóbbiaknak lehetőségük nyílt bebizonyítani, hogy komoly gondjaik vannak, ha kormányozniuk kell, előbbiek pedig a hatalom visszaszerzése érdekében nagyon sok mindent feladtak, ami addig látszólag fontos volt nekik. Ez vezetett el 2010-hez, amikor a baloldal – szerintem megérdemelten – történelmi vereséget szenvedett, a Fidesz pedig a kétharmaddal igazolást kapott arra, hogy az a politika-felfogás, amelyet 2002 után meghonosított, hasznos számára.

Több elemzés is azt mondja, hogy soha nem látott mélységekbe süllyedt a hazai közélet színvonala. Ön hogy látja, kihathat ez akár a jövő évi választási részvételre?

Egyrészt a tapasztalat az, hogy a kiélezett, durva kampány nem csökkenti, hanem növeli a választási részvételt. Eddig 2002-ben volt a legmagasabb, amikor egy kifejezetten éles és méltányosnak nehezen nevezhető időszak előzte meg a voksolást. Ha a választók azt látják majd – szemben 2010-zel és 2014-gyel –, hogy van tétje a választásnak, akkor a negatív kampány inkább ösztönzőleg fog majd hatni az aktivitásukra. Másrészt azt is látnunk kell, hogy a pártok nem hülyék. Nagyon is tudják, hogy a választók mire vágynak, mivel mozgósíthatók. Ha azt látnák, hogy a durvaságra, a karaktergyilkosságokra nem fogékonyak a választók, nem csinálnák. Hibázni persze ebben is lehet, de szerintem tudatosan lövik be azt a szintet, ami már elég figyelemfelkeltő, de még nem elborzasztó, elriasztó. Megértem azokat, akik a színvonal miatt fanyalognak, de szerintem el kell fogadnunk, hogy a kampány nem úri sport, hanem az emberek meggyőzését szolgáló eszköz a hatalmat megtartani vagy megszerezni akaró politikusok kezében. Változtak a formái, de a logikája mindig is ugyanaz maradt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2017. június 28. 00:13
"... el kell fogadnunk, hogy a kampány nem úri sport," Bizony, az olyan proliknak, mint te vagy török, ez alap.
formaegy
2017. június 27. 19:43
T.Török Gábor! Értem én, hogy Ön elemző, de összességében az írása felháborított. Szépen burkolva, mintha a pártokat buzdítaná a vergődésre, a mocsokra, a becsmérlésre, lejáratásra, szapulásra. Elemzőként össze lehet hasonlítani a kampányokat, de ön ettől sajnos többet tesz ami ártalmas. Azt a fertőt sugallja, amit éppen meg kellene akadályozni. Elemzőként felelősséggel is tartozik, hogy írásaival milyen irányt mutat, és mi a mondanivalója. Legalább is határozottan el kellene határolódni az ilyen magatartásoktól, és megvetni, kijelenteni ennek veszélyforrásait. Az ellenzék így is eléggé polgárháborús, vergődő uszító hangulatra játszik, és ha ön is ilyen jellegű írást ad ki a kezei közül, amiben a "biztatás" érződik, mit szól, ha Isten őrizz, az ellenzék a minősíthetetlen magatartásával nagyobb bajokat fog okozni?! Önnek elemzőként nem kis felelőssége van abban, hogy mit érez, mire ösztönöz az írása. Ez az írás sajnos nem jóra! Jó lenne azt a Török Gábort olvasni, aki régen volt. Nem sugalmazó, hanem két lábbal a földön járó reális elemzéseket adó ember volt.
Akitlosz
2017. június 27. 16:55
"a kampány nem úri sport, hanem az emberek meggyőzését szolgáló eszköz a hatalmat megtartani vagy megszerezni akaró politikusok kezében. Változtak a formái, de a logikája mindig is ugyanaz maradt.”" Meggyőzni mégis miről? Mivel? Programokkal már nem vesződnek a pártok. Csak mert egymást szidják, attól még semmivel nem tűnnek különbnek. A negatív kampánnyal inkább a programhiányukat és ötlettelenségüket leplezik. Egyik sem tudja, hogy hogyan lehetne Magyarországot felvirágoztatni. Ötletük sincsen. Hát szidják egymást.
catalina9
2017. június 27. 16:54
Török elvtárs piszkos vízzel mosogat, most éppen előre mosogatja a Jobbikot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!