Kolumbiai elnök: Háborúzni könnyű és népszerű dolog

2017. június 29. 08:30

A bírálóim azt akarják, hogy katonai lépésekkel semmisítsem meg a FARC-ot. Ez további 30-40 év háborúskodást jelentene. Interjú.

2017. június 29. 08:30
Juan Manuel Santos
Euronews

„A bírálói szerint Ön túl engedékeny volt, amikor a FARC-kal tárgyalt, hogy elérje ezt a megegyezést, a fegyverletételt. Mit gondol erről?

A bírálóim azt akarják, hogy katonai lépésekkel semmisítsem meg a FARC-ot. Ez további 30-40 év háborúskodást jelentene. Vagy azt akarják, hogy börtönözzem be a gerillákat 40 évre. Ha a tárgyalásokon 40 év börtönt ajánlottam volna cserébe a FARC tagjainak, soha nem teszik le a fegyvert. Egy béketárgyalásnál el kell választani egymástól a békét és az igazságtételt.

Érdekes, hogy miközben Ön azt mondta, a világ elismeri a békefolyamatot és a végrehajtásának módját, Ön a hazájában nem túl népszerű, a népszerűsége a mélyponton van. Ezt mivel magyarázza?

Mert háborúzni könnyű és népszerű dolog. Védelmi miniszterként nagyon hatékony voltam – ezért választottak meg elnöknek. A békéhez le kell ülni egyezkedni az ellenséggel. Az emberek nem szeretik a FARC-ot, amely mindenféle támadásokat követett el az elmúlt 50 évben, így nem túl népszerű vagy elfogadott számukra, hogy leülök, és engedményeket teszek azoknak, akik katonai erővel léptek fel ellenük. De el kell mondjam, a béke sokkal jobb, mint a háború, és Kolumbia soha nem látott módon virágzik majd fel a békekötés által.

Ön ezt állítja, de jövőre választások lesznek Kolumbiában, amelyeken már nem indulhat, és az ellenzék felrúgná az egyezményt. Ön szerint tehát megmarad a béke azután is, hogy más veszi át a hivatalát?

A békét már nem lehet visszafordítani. Bárki is nyeri meg a választást, nem hátrálhat meg. Ha arra gondolok, hogy a FARC-ot ismét felfegyverzik, visszatér a hegyekbe, és folytatódik a tűzharc…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
USsange
2017. június 29. 13:07
Ostoba riporter, klisés kérdések, értelmes riportalany.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!