Rossz passzban van a magyar társadalom

2017. május 02. 21:55

Csakhogy most is tízezrek mozdultak meg a CEU ügyében, pedig elképzelni sem tudok egy amerikai magánegyetem megmentésénél elvontabb témát.

2017. május 02. 21:55
Nagy Zsófia
168 Óra

Akkor mégiscsak apatikus a magyar nemzet.

Közelítsük meg a kérdést a mérhető dolgok felől: sokat elárul például egy nemzet állapotáról, miként alakul az emberek állami intézményekbe, politikai rendszerbe vetett bizalma. Nem a fülkeforradalom után, hanem már jóval korábban megkezdődött a bizalomvesztés. Hasonlóan negatív trendet mutat a civil szervezetekben való aktív szerepvállalás. Azokban a felmérésekben, amelyekben azt kérdezik az emberektől, hogy az elmúlt egy évben részt vett-e tüntetésen, írt-e alá petí­­ciót, a hazai számok rendre alacsonyabbak, mint más európai nemzeteknél. Rossz passzban van a magyar társadalom, ez nem kétséges. (...)

Miért nem mozdulnak?

Mielőtt ebbe belemennénk, oszlassunk el még egy mítoszt: az erkölcsi deficit mítoszát. Sokan vádolják igaztalanul a nemcselekvőket azzal, hogy egyszerűen lusták. Pedig józan ésszel is könnyen belátható, hogy sok esetben valamit nem megtenni több energiába kerül, mint megtenni. Ha látunk az utcán egy szülőt, aki megveri a gyerekét, akkor nagyobb érzelmi teher szó nélkül továbbállni, mint odamenni és beavatkozni. Rendre megjelenik egy harmadik tévhit is, ami a szükségletpiramisból indul ki: eszerint az emberek nem aggódnak az úgynevezett absztrakt szükségleteik miatt – eszmék, hitek, elvek stb. –, amíg az elsődleges és alapvető szükségleteiket: evés, ivás, alvás nem képesek kielégíteni.

Ez miért tévhit?

E magyarázat szerint például csak azért tüntettek tömegek a netadó bevezetése ellen, mert az az intézkedés keményen érintette volna az emberek pénztárcáját. Csakhogy most is tízezrek mozdultak meg a CEU ügyében, pedig elképzelni sem tudok egy amerikai magánegyetem megmentésénél elvontabb témát. Rossz vita, hogy az emberi jogokkal vagy a létbiztonsággal lehet-e mobilizálni. Nem választani kell köztük, hanem összekötni őket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Egri Marika
2017. május 04. 08:48
Most azt hiányolom, hogy ki is mozgósította azt több tízezer embert egy nem létező egyetem törvényes működése miatt, de a kolozsvári középiskola bezárásakor hol voltak ezek ezek a tüntetők. Aranyos amikor a Diána nevű hölgy sírógörcsöt kapott, mert azt hitte elvesztette a munkáját,szín tiszta önzésből. Vajon annyit kap mint egy ELTE tanár kb 250-300 ezer forintot havonta? Mi van a kárpátaljai magyarokkal akik hivatalokban nem beszélhetnek magyarul? Ki is tüntetett emiatt Budapesten? Nem hallottam róla. És Ön?
Trinitysum
2017. május 03. 21:00
"Sok beszédnek, sok az alja." A lényeg a baloldal számára az lenne, ha rájönne, mi kell a rendszerváltáshoz? Kicsit segítek. Egy hiteles vezéregyéniség és egy olyan program, amivel a társadalom középosztályának többsége azonosulni tud. A forradalmat ui. nem az éhező tömegek csinálják, őket csak mozgatják. Nekik annyi pénzük sincs, hogy fölutazzanak Bp-re tüntetni. Azt pedig itt kell, mert itt van jelen a média. És kell még valami, pénz. Azt pedig a baloldal támogatására jelenleg csak külföldről adják, mégpedig nem önzetlenül, hanem feltételekkel. A támogatás fejében pedig olyan feltételeket írnak elő, ami ellentétes a középosztály akaratával és érdekeivel. Szóval barátaim ebből nem lesz forradalom.
Peter8811
2017. május 03. 20:22
"Rossz passzban van a magyar társadalom" Valami oktatóvideó?
Vidėken újrakezdő
2017. május 03. 17:08
A magyar lakosság nem ér rá csacsiságokkal foglalkozni, pláne tavasszal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!