Füttyös Peti és a csicskák

2017. március 17. 21:47

A nemzeti ünnepek ritkán magasztosak. Eszköz mindegyik a politika kezében. Ez nem öröm. Ez tény. Akik elsétálnak a Múzeumhoz, azok zöme – tisztelet a kivételeknek – nem a táncosokra és a szavalókra kíváncsi elsősorban.

2017. március 17. 21:47
Gazda Albert
Magyar Nemzet

Megy a búslakodás és a szemforgatás amiatt, hogy az ellenzék legkisebb része fütyülőt ragadva biztosított háttérzajt a magyar miniszterelnök embert próbáló március 15-ei eszmefuttatásaihoz. Ez a gondolatmenet a kedvencem: »Fütyülnek. Még Petőfire is? Miért? Ki érti ezt?« Szó, ami szó, a költő, a forradalom és a szabadságharc többet érdemelne. Éppen úgy, ahogyan többet érdemelt volna október 23-án az ötvenhatos hősök emléke is.

Igen ám, csakhogy a többet érdemlés nem csupán a kontrára vonatkozik.

A próra is. Arra vonatkozik csak igazán.

Az adjonisten és a fogadjisten közötti egyezések és különbözőségek nem a semmiből születnek. Nem is feltétlenül az elvek talajából sarjadnak. A politikai gyakorlat formálja őket olyanná, amilyenek lesznek aztán.

Magyarán: utcára menni semmivel sem kevésbé érvényes, mint elutasítani az utcai politizálást. A kettő közül – ide értve számtalan árnyalatukat is – mindenki maga választhatja ki a számára rokon- vagy ellenszenveset. Hogy úgy mondjam: vérmérséklete szerint. Zivataros időkben ugyanis az érzelmek ellopják a show-t az értelem elől.

Az sem igaz, hogy régen máshogy volt. A fenét volt máshogy. A nemzeti ünnepek ritkán magasztosak. Eszköz mindegyik a politika kezében. Ez nem öröm. Ez tény. Akik elsétálnak a Múzeumhoz, azok zöme – tisztelet a kivételeknek – nem a táncosokra és a szavalókra kíváncsi elsősorban. Azok demonstrálni mennek. Kifejezni hovatartozásukat. Rajongásukat.

Vagy akár az álláspontjukat.

Az stimmel, hogy korábban főként a jobboldal volt képes kreatívan-eredményesen használni a szabad tereket. Az összemosás szándéka nélkül: a 2002-es fideszes nagygyűlések éppúgy sorsfordítók voltak, mint a 2006. őszi zavargások, de az obligát békemenetekről és a 2014/15-ös balos megmozdulásokról sem lenne helyes megfeledkeznünk. Valódi fordulat ezen a vonalon tavaly ősszel történt: jobbról balt fütyülni vagy tojással dobálni beépült a kultúrába rég – Göncz Árpádba például 1992-ben fojtották bele a mondanivalót –, ám Orbán Viktornak a múlt év októberéig nemigen kellett hasonlókkal szembesülnie.

Innen nézvést március 15-e szerdája semmit sem tett hozzá az eddigiekhez: az elégedetlenek tömege, a sípolók száma, összesített hangereje, a kiskörúti konfliktusok hevessége sem nőtt. Ismert történészeket sem pofoztak fel egzaltált polgártársaink ezúttal.

Amit az együttös Juhász Péter és társai elértek – túl azon, hogy a közvetítések hangulata groteszkebb, szürrealisztikusabb, parodisztikusabb lett, ez a videó pedig egészen különleges –, az nagyjából annyi, hogy a buli után többen jelentkezhettek be a nyugodt, megfontolt, európai értelemben vett ellenzékiek szerepére. Annyian vágynak arra a szűk kis középre, hogy hűha: újonnan alakultaktól a szocialistákon át már Gyurcsány Ferencig is. Hogy törekvéseik perspektivikusak-e vagy mókásak, az idő hamarosan megmutatja.

De mint mindig, most sem a hol és a hogyan fontos, hanem a mit. Nem a helyszín, nem az eszköz. A tartalom. Ha nincs más, csak a mi és az ők, a harcaink és az ellenségeink, ha pattognak a vezényszavak, ha a nemi identitások firtatása után a csicskázás is kormányfői szinten nyer polgárjogot, arra pár tucat síp vékony reakció. Adekvát, de semmiség. A valódi válasznak előbb-utóbb muszáj lesz tényleg tartalminak lennie.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 124 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2017. március 18. 19:36
Dániel Péter elmeháborodott levele: Lógni fogtok - üdv. Izraelből 2017. március 18. 10:14 Március 15 alkalmából levelet intézett hozzánk a volt gyurcsányista "ügyvéd", Dániel Péter. Jókívánságait egyenesen Izraelből küldte nekünk. " 'Kedves' idióta, talpnyaló, hazug zugfirkászok! Juhász Péterék és a bátor füttyös demokraták nem a nemzeti ünnepet zavarják meg, hanem a szemét geci, hazaáruló Orbán Viktort. Azt a mocskos, köztörvényes tolvaj diktátort, aki már hosszú évek óta köpi arcon a magyar demokráciát és a magyar társadalmat. De meg fogja kapni a méltó büntetését, méghozzá veletek együtt, szarházi, hazug origós zugfirkászok! Nemsokára a börtön faliújságján fogtok firkálni, nem pedig állami támogatásból, azaz közpénzen, szabadon! Orbán Viktor és aljas, fideszes bűntársai vagy lógni fognak vagy a börtönben fognak megrohadni és ha majdan ügyészként szerepet kapok ebben, akkor garantálom, hogy minden családtagjuk és minden bűnsegéd stróman vissza fog adni minden lopott és elsikkasztott vagyont, földet, céget, sőt még a trafikokat is. Legalábbis, ha majd pár év múlva én hallgathatom ki őket ügyészként, akkor biztosan... Az pedig, hogy ma Orbánék megünnepelik március 15-ét, nos az morális értelemben nagyjából olyan, mintha egy pedofil banda tartana gyermeknapi ünnepséget! Az orbáni diktatúra és a köztörvényes fideszes tolvajok ugyanis teljes mértékben méltatlanok 1848 szellemiségéhez! Erről ennyit. Üdv Izraelből: dr. Dániel Péter ügyvéd" Dániel Péter kötéllel fenyegetőzik 888.hu
atila68
2017. március 18. 15:22
Igyál inkább Albert.
Héja
2017. március 18. 13:17
Ritka zavaros figura Albi. Óriási pofával tolja a nullát. Füttyös Peti egy agresszív tahó, buzizó társa nemkülönben. Pár száz hitvány megmutatta magát, Albi összefüggéstelenül megírta. Ennyi.
zakar zoltán béla
2017. március 18. 11:15
Én meg sem te rád, sem spermaadódra, sem az"MN"-re!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!