Kétfarkú fegyver – avagy mit érdemes elviccelnie és mit nem egy politikusnak?

2016. szeptember 06. 19:10

A kampányolás, a látványos akciózás a politika hagyományos eszköztárába tartoznak, ilyenformán pedig nem a Kutya Párttól számítanak innovációnak, hanem a többiektől fájó hiányosságnak.

2016. szeptember 06. 19:10
Madlovics Bálint
Republikon

„A Kutya Párt azzal, hogy a politizáló közélet homlokterében álló témához nyúl, közelebb kerül és összevethetővé is válik a többi ellenzéki párttal, illetve azok teljesítményével. A kétfarkúak ellen-plakátkampánya tavaly jóformán az egyetlen ellenzéki politikai cselekvésként értelmezhető válasz volt a kormányzat migrációval kapcsolatos állásfoglalásaira. Idén pedig, bár végre már a többi ellenzéki párt is ringbe száll és kampányhadjáratot indít az októberi népszavazás ürügyén, az előzetes adatok tanúsága szerint a Kétfarkú Kutya Párt többet fordít majd náluk erre a célra.

Ezek alapján az emberben könnyen kialakulhat az a kép, miszerint egy viccpárt végzi el a »komoly« ellenzéki pártok munkáját. Kovács Gergely, a kétfarkúak elnöke ennek kapcsán egy interjúban meg is jegyezte: »Nem bánnám, ha az ellenzéki pártok csinálnák (…) az ellenkampányt. Nagyon úgy tűnik, hogy ők ezt nem csinálják, vagy nem alkalmasak, vagy nem képesek rá.«

Kérdés viszont, hogy az ellenzéki pártok számára követhető, illetve követendő-e a Kutya Párt taktikája. Érdemes lenne-e eltanulniuk egy s mást a komoly pártoknak a viccpárttól? Egyik oldalról a válasz persze igen: jó lenne, ha a demokrata ellenzék pártjai tudnának (avagy akarnának) hasonlóan kreatív és főként hasonlóan intenzív kampányokat folytatni, illetve figyelemfölkeltő és maradandó politikai akciókat csinálni. Ez azonban a kétfarkúaktól függetlenül is fölvethető: a kampányolás, a látványos akciózás a politika hagyományos eszköztárába tartoznak, ilyenformán pedig nem a Kutya Párttól számítanak innovációnak, hanem a többiektől fájó hiányosságnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2016. szeptember 07. 16:52
Van, mikor a hatalom ellenesség minden határt túllép. L. 'menjen a király kedves kunjaival'.
sztd
2016. szeptember 07. 09:32
A Kétfarkú Kutyapárt viccpárti létéből sikeresen beleállt a balliberális ellenzék legviccesebb pártja címébe. Előtte azok szavaztak volna rá, akiknek a politikából elege van, és ezt demonstrálni akarják. Mostantól azonban ők már nem fehérlap, akire az szavaz, aki mindenki mást elutasít. Ezek után az fog rájuk szavazni, aki szeretne a balliberális ellenzékre szavazni, de ezt szégyelli. A balliberális oldal újabb elemeként pedig őket fogják tovább darabolni. Orbán Viktor kapott tőlük egy újabb esélyt a 2/3-ra (hiszen a baloldalt darálják), a Jobbik pedig a tényleges váltópárti szerepre (hiszen a kihívóikat darálják).
Rideg Planeta
2016. szeptember 07. 09:06
A Kutya Párt is kezd olyan fontos tényező lenni, mint a Flepnis Böszme. Mindketten segitenek a Fidesz 2/3 megtartásában. Mert a ballibsik nem tudnak ezekhez se viszonyuulni sehogy. Se lenyelni se kiköpni nem tudják
Csomorkany
2016. szeptember 07. 08:40
Koromat mutatja, hogy én még emlékszem erre a plakátra: http://img.index.hu/cikkepek/0604/belfold//kezcsok90.jpg Vicces volt és mozgósító erejű. A szerző érdekes problémát feszeget, hogy mit érdemes elviccelnie egy magát komolyan vevő politikai pártnak, és mire kell komoly választ adnia. Viszont a süket dumát a "demokratikus ellenzékről" elfelejthetné. Ennek az ellenzéknek kb. ugyanakkora, vagy inkább sokkal nagyobb a felelőssége abban, ahol az ország tart, mint a demokratikusan választott kormánypártnak. Amíg ezt nem látják be, és valamiféle eleve adott minőségi különbségről fantáziálnak, amit az ő "demokratikus" voltuk jelent, addig valójában egy szektát képeznek. Aki hisz nekik, az rájuk szavaz, de ez csak egy szubkultúra. A másik, hogy a Kétfarkúak mindenképpen szereptévesztésbe kerültek ezzel az akciójukkal. Ez ugyanis egyértelmű állásfoglalás egy komoly politikai kérdésben. Ha egy komoly párt bizonyos politikai kérdéseket elviccel, az lehet a helyén, de ha egy viccpárt bizonyos kérdéseket komolyan vesz, az mindenképpen az elfogulatlanság látszatáról való lemondást jelent, és mindazok elvesztését, akik a komoly kérdésben nem értenek velük egyet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!