Miben hibáztunk?

2016. szeptember 14. 13:37

Nincs abban semmi meglepő és kivetnivaló, ha a társadalom ragaszkodik kialakult szokásrendszeréhez, és elvárja, hogy azt az újonnan érkezők is tiszteletben tartsák.

2016. szeptember 14. 13:37
Bodnár Zoltán
Népszabadság

„Az európai társadalmak kultúrája, hagyományai persze sokat változtak az elmúlt évszázadok során, némely szokások magatartási szabályok általánosan elfogadottakká váltak, jogi elismerést, védelmet is nyertek. Nincs abban semmi meglepő és kivetnivaló, ha a társadalom ragaszkodik kialakult szokásrendszeréhez, és elvárja, hogy azt az újonnan érkezők is tiszteletben tartsák, s elutasítják egy másfajta kulturális értékrendnek a magánélet szféráján túli, főképpen közhatalmi, jogi eszközökkel való érvényesítését.

Meggyőződésem szerint ez világos, liberális pozíció, és igaza van Ungvárynak abban, hogy hibáztunk, mert ezt nem mondtuk el elégszer és elég hangosan, teret hagyva Orbán gyűlöletbeszédének, amelyben a keresztény európai kulturális hagyományra történő hivatkozás nem több cinikusan és gátlástalanul használt eszköznél. 

Nem a közigazgatási szakapparátus ügyetlensége vagy tehetetlensége okozta a határnál vagy a budapesti pályaudvarokon a tavaly nyáron tapasztalt embertelen állapotokat, hanem tudatos politikai döntés.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2016. szeptember 15. 13:16
Miben hibáztunk?" Miben nem?
catalina9
2016. szeptember 15. 13:16
Macintosh [Hozzászóló kiszűrése] 2016. szeptember 15. 10:41 Gyávák vagyunk, és viktor 2018-ban újra győzni fog... de már nem a "nép hangja" miatt, ez a diktatúra lényege...." Ideje rettegni, de közben azért mesélje el, hogy akkor mi miatt fog győzni Viktor?
catalina9
2016. szeptember 15. 08:06
Meggyőződésem szerint ez világos, liberális pozíció, és igaza van .." na neeee...! "..10. Közömbösség a nemzeti ügyek iránt Az SZDSZ számára sohasem volt fontos a nemzetpolitika. A párt keveset és rosszul foglalkozott a határon túl élő magyarok problémáival, és egyáltalán: a nemzeti ügyekkel. Egy komoly európai szabadelvű párt nem engedheti (és nem is engedi) meg magának ezt a közömbösséget, mert patriotizmus és liberalizmus, haza és haladás eszméje magától értetődően összetartozik. A nemzeti ügyek iránti közömbösség volt az első dolog, amiért elnökké választásom napján, 2009. július 12-én bocsánatot kértem a magyar társadalomtól...." Retkes Atilla SZDSZ elnök
catalina9
2016. szeptember 15. 07:56
liberális, vagyis sunyi farizeus...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!