A politika kétfarkú infantilizálása

2016. szeptember 02. 07:23

A kétfarkúak a politikára vonatkozó reflexiót erősítik, közben a politika komolyan vehetetlenségét, általános abszurditását, az azzal való foglalkozás feleslegességét is hangsúlyozzák. Egyfajta kellemes és vicces kivonulási út ez a megcsömörlötteknek.

2016. szeptember 02. 07:23
Böcskei Balázs
Magyar Nemzet

„Emellett adódik a kétfarkúak kapcsán egy magyar jelenség vagy probléma is. Egy csalódott, a politikától elforduló, kiábrándult, fatalista módon gondolkodó (ellenzéki) politikai térben a politika általános infantilizálásának, a politikusok minden cizelláltság nélküli megbélyegzésének (»Tudta? A korrupciós bűncselekmények legnagyobb részét politikusok követik el«) vannak nem szándékolt következményei is. Erősítik-e ezek például azokat a tendenciákat, amelyek szerint az állampolgárok szemében a politika eleve valami lesajnálandó, bűzös dolog, »a nagyok és ostobák játéka«, a korruptak birodalma, azok terepe, akik nem az állampolgárok ügyeivel foglalkoznak? Ennek komoly esélye van.

Amíg ugyanis az ellenzék elmúlt évekbeli teljesítménye ismert, addig a tárgyalt plakátok – a politikai reflexiót erősítő üzeneteik mellett – a politika bagatellizálásának és infantilizálásának eszközévé is válhatnak. Semmiképpen nem szeretnék a »bevezetés az aktivizmusba« típusú kézikönyvek olyan evidens állításaival érvelni, mint hogy a politika közös ügyeink közös intézése, vagy hogy a politika nem egyenlő a pártpolitikával, de azon túl, hogy a kétfarkúak a politikára – azon belül a kormányzati kommunikációra – vonatkozó reflexiót erősítik, közben a(z intézményes magyar) politika komolyan vehetetlenségét, általános abszurditását, az azzal való foglalkozás feleslegességét is hangsúlyozzák (tévesen). Egyfajta kellemes és vicces kivonulási út ez a megcsömörlötteknek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Border Collie
2016. szeptember 04. 07:02
Az, hogy a korrupciós bűncselekmények legnagyobb részét politikusok követik el, evidencia, nem hergel semmi ellen. A politikával való foglalkozás feleslegességét pedig hogyan sugallhatná egy olyan projekt, ami minden elemében a politikára reflektál? A szerző elemzésnek álcázott gondolatai mögött egyszerűen az áll, hogy őt is provokálják a plakátok.
Valodi
2016. szeptember 04. 00:45
"Hasznos lehet" - hogyne...pszichiáter...annak, akinek a NERisten varázsol! Én viszont ezeket az alábbi ügyeket testközelből ismerem! Őket is milyen egyszerű volt kiirtani a nemzet patyolat testéből: (Fazekas Sándor "miniszter"): "... pályázók néha túloztak, elkerülte a figyelmüket néhány tény, vagy pedig a politikai küzdőtérre kéredzkedtek be a pályázati sérelmeikkel. Ilyen kategóriában van Kishantos is, amely, ugye, ökogazdaság meg termelőcégként is van elkönyvelve, de, tisztelt bizottság, Kishantos egy pártközpont. Induljunk a történet elejéről! Az Élőlánc Magyarországért egy pártnak a központja, egy biogazdálkodást folytató, de igazából agrártámogatásból élő szervezet, egy politikai szervezet, és így vett részt abban a vitában, ami kibontakozott itt a közelmúltban." (http://www.parlament.hu/docume.. 29. oldal)
pemete jakab
2016. szeptember 03. 00:12
"A politika kétfarkú infantilizálása" A választók számára érthető nyelvezet.
noMores
2016. szeptember 02. 17:48
A fidesz döbrögi pofával ultrakomolyan veszi magát. Egyszerűen ki kell röhögni őket a nagy pöffeszkedésükkel együtt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!