Arabok a spájzban

2016. augusztus 30. 11:05

Hiteles és felelősségteljes a kormány muszlim terror elleni küzdelme, ha egyszer épp ebben az időszakban vásárolják fel arab üzletemberek a fél várost a legmagasabb kormánykörök támogatását élvezve?

2016. augusztus 30. 11:05
Stumpf András
Mandiner

Forog a fejemben egy kérdés. Hetek óta. Tegnap, amikor jött a hír, hogy muszlim központ alakulgat a budapesti Gutenberg téren, megint eszembe jutott. 

A kis hír önmagában persze nem lenne túl érdekes, még akkor sem, ha az épülő, imaházas muszlim kultúrközpont éppen átellenben van a rabbiképzővel. Pikáns helyszínválasztás, mi tagadás, de bizony hiába tiltakozik a zsidó egyetem és követeli a belügytől a helyzet megoldását. A helyzet bizony az, hogy az iszlám a nagy világvallások egyike, itthon is szabadon gyakorolható. Alkotmányosan tehát aligha lehet belekötni, ha imaházakat gründolnak az itt lévő vagy itt élő muszlimok. Ma is imaházakban gyakorolják a hitüket a fővárosban.

Gyakorolhatnák persze nagymecsetekben is: tavaly áprilisban még az volt a terv. Gigantikus kőbányai mecset. A magyar kormány akkor még egyáltalán nem ellenezte a dolgot, Orbán Viktor például így magyarázta, miért lehet szükség az építményre:

„Magyarországon nagyon sok fizetős külföldi diák van. Ez nemcsak Budapestnek a kérdése, hanem más, vidéki egyetemi városoké is. Ezek a diákok elég komoly összeget fizetnek azért, hogy Magyarországon tanulhassanak. A problémájuk – ezek vallásos diákok, akik az arab világból jönnek –, hogy nincsen hely, ahol a vallásukat tudják gyakorolni. Ez az a kérdés, amivel foglalkozni kell.”

Elvileg tehát a törökök építették volna fel a mecsetet, ami – függetlenül attól, hogy én egyáltalán nem támogatom mecsetek építését Budapesten – még mindig a kisebbik rossz volt. Annál legalábbis jobb, mintha a szaúdiak finanszíroznának ilyet nálunk (a törökök és szaúdiak balkáni- és most már láthatóan tovább is terjedő nyomulásáról itt írtunk).

A törököknél ugyanis létezik az állam által finanszírozott és kontrollált egyház. A Diyanet nevében hivatal ugyan, mindenesetre onnan határozzák meg még azt is, miről szóljon az imámok pénteki khutbája. A szélsőséges dzsihadistáknak tehát nem nagyon osztanak lapot a török mecsetek környékén, s akár nemzetbiztonságilag is indokolható lett volna egy budapesti nagymecset: nyilván könnyebb figyelemmel kísérni a folyamatokat, ha egy központi helyet kell sasolni, mintha sok kicsit, szerte a városban.

A mecset mindenesetre nem valósult meg: a törököknek jobb dolguk is akadt, például Európa zsarolása a migránsokkal, puccsleverés és megtorlás. A magyar kormány meg nyilván rájött, hogy furán venné ki magát, ha most kezdenének minaretek nőni a szent kőbányai anyaföldből – épp amikor Orbán Viktor migrációs válságkezelőként készül bevonulni a történelembe, miközben azzal érvel: nem akarunk idegen kultúrájú, vallású népek nagy tömegeivel együtt élni. 

Meg amikor terrorveszélyről plakátol, szintén a muszlim migránsok apropóján.

Félreértés ne essék: az ellenőrizetlenül beözönlő tömegek valóban magukban hordozták a veszélyt. Konkrétabban: a terroristákat.

Van itt azonban egy kis bökkenő. 

Az a bizonyos kérdés, amely nem hagy nyugodni. Így szól:

Hiteles és felelősségteljes a kormány muszlim terror elleni küzdelme, ha egyszer épp ebben az időszakban vásárolják fel arab üzletemberek a fél belvárost a legmagasabb kormánykörök támogatását élvezve?

A folyamat ugyanis már két éve elkezdődött: a Heti Válasz számolt be róla 2014 nyarán, hogy a közvélekedéssel ellentétben egyáltalán nem „a zsidók”, nem izraeliek „vásárolják fel” Magyarországot. Hanem arabok. Akkor a dohai uralkodócsalád egyik tagja, Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani volt katari miniszterelnök szerezte meg az Andrássy úton az Operával szemközti, egykori Balettintézetet, vagyis a Lechner Ödön tervezte Drechsler-palotát, továbbá az Egyesült Arab Emírségek egyik szupergazdagja, Khalaf Al Habtoor lett az InterContinental Budapest tulajdonosa. 

Tavaly decemberben aztán egy bizonyos Khadem Al Qubaisi is terjeszkedni kezdett - ezt már idén derítette ki Bódis kolléga. Cikke szerint Al Qubaisi tavalyig az Egyesült Arab Emírségek központi energetikai konszernjének vezére volt, most meg többek között a Ferenciek terén található ikonikus Párisi udvar tulaja lehet.  

Beindult aztán hazánkban egy szaúdi mágnás is: Ghaith Pharaon. Egy rakás céget hozott létre, ezek egyike vette meg a seregélyesi Zichy-Hadik-kastélyt, de idén megvette a volt Postabank-székházat is egy Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz és Adnan Polat török gigavállalkozóhoz köthető társaságtól, plusz szemet vetett a Nemzetgazdasági Minisztériummal szomszédos ingatlanra is. (Ebből is luxusszálló lenne.)

Cuki adalék, hogy a Forbes magazin 2008-ban a világ tíz legkeresettebb fehérgallérosa közé sorolta az amerikai pénzintézetek bedöntése miatt sokáig az FBI által is körözött Pharaont; az meg különösen, hogy egy 2002-es francia parlamenti jelentés úgy írja körül a figurát, mint aki kapcsolatban áll az Al-Kaida által is használt iszlám pénzügyi hálózattal, a Hawalával.

Még frissebb hír, hogy a már említett balettintézetes katariak beszálltak a Kopaszi-gát ingatlanprojektbe is: nem más, mint Garancsi István, Orbán Viktor egyik legkedveltebb „nemzeti nagytőkése” mellé.

*

Nyilván szó sincs arról, hogy minden arab terrorista lenne, vagy minden arab üzletember terroristák támogatója. Arra azonban, hogy van lényegi összefüggés az iszlám gazdasági tanítása és gyakorlata, valamint a dzsihadisták finanszírozása között, Abdesszamad Belhadzs mutatott rá a Mandinernek a minap. Így:

„Az erkölcsi gazdaság egymással összefüggő vallási és gazdasági előfeltevéseken alapul. Leegyszerűsítve: ha van pénz, az a vallás miatt van, és ahol jelen van a vallás az pénzt is hoz majd, mégpedig a vallási előírások szerinti újraelosztás révén. Az iszlám szerint a földi javakkal kizárólag Isten rendelkezik, s amikor ő ezt az embernek adja, cserébe azt várja, hogy az ember a vagyonát »Allah ügyének szentelje«. Az egyedül érvényes törvény, a saría előírja, hogy a javakat a vallás szolgálatába kell állítani, tehát a felette való rendelkezést az iszlám törvény szabályozza. A hívő számára a vagyon megadatik (Istentől), nem pedig a munka gyümölcse. Minél több van a birtokában, annál inkább meggyőződése, hogy vissza kell adnia Istennek adományok formájában a mecset számára, misszionálásra, el kell mennie a zarándoklatra, támogatnia kell a dzsihádot.”

Tudta? - tehetném föl most én a kérdést a kormánynak. Kék plakátra festve, akár. Belhadzs esetében ugyanis korántsem valami összeesküvés-elméletes félbolondról van szó, hanem területének elismert kutatójáról.

Ha nem a levegőbe beszél, akkor talán mégsem a legjobb ötlet az arab terjeszkedés elősegítése - még ha az egy-két kiválasztott kormányfő-közeli machernak bizonyára rendkívül jövedelmező is. 

Összesen 370 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2016. augusztus 31. 18:07
Géká [Hozzászóló kiszűrése] 2016. augusztus 31. 16:23 ez nem egy érv volt magától hanem egy hülyeség." Géká, visszanéztem a kommentjeit 2015 őszétől. Ugyanaz a nagypofájú "gyere cipó megeszlek" stílusban előadott böfögés végig. Akkor is mindent tudott, mindent kritizált, de egy fene, legyen, lehet, hogy ilyen okos, rátermett pali maga. Mesélje el, maga hogy kezelte volna az adott helyzetben a migránsok ügyét!!! Szeretném, ha végre válaszolna, mielőtt megint el kellene mennie!
Takács Dezső
2016. augusztus 31. 12:35
Nem olyan forró a kása.Aki vásárol az legfeljebb a családját hozza és azok tanulnak nem ugy áll a valláshoz mint az afgán kecskebaszó.De mivel már feszegetik sok országban ( Hollandia,Franciaország ,az iszlám vallás betiltását ) ezt be lehet iktatni Magyarországon is !Előbb utóbb ha ezt nem rendezik baj lesz ny.Europában.
catalina9
2016. augusztus 31. 09:13
Dénia [Hozzászóló kiszűrése] 2016. augusztus 30. 19:27 Én nem bánnám, ha lennének ilyen törvények, hogy az állam megszabhatná, hogy milyen külföldi befektetők vehetnek magyarországi privát személyektől bármit is. De majdnem biztos vagyok benne, hogy ilyen nincsen, és nem is lehet." rögtön sikítoznának Soros emberjogistái...emlékezzen vissza milyen hisztit csapott Ronald Lauder a főzsidó, mert nem tudta megszerezni Sukorót...antiszemitizmus stb. stb.
august
2016. augusztus 31. 08:00
:) Vicces, de két fajta újságírás létezik, az egyik amikor itt van a nemzethalál nem jönnek a befektetők, a Zorbán elriaszta meg a rezsim, vége a gazdaságnak, megbukott, sőt más országokba mennek, például a nagyon vonzó szomszédainkhoz, mert még a madár is elkerüli az országot, ezért menekül mindenki.... A másik meg nemzethalál, mert jönnek a befektetők, és mindent vesznek, épületet, lepusztult gyárat, 'fődet, cégeket, kereskedelmi hálózatokat, vége mindennek, már a spájzban vannak, jajjajjaj... Oda az ország, mert kilóra megvették, 'me a patás mindent elad, még a levegőt is... Az igazán szórakoztató az, amikor ilyen írások egy héten belül olvashatóak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!