Alakul az új iszlamista szuperfront Szíriában

2016. július 27. 17:46

A szunnita hatalmak támogatása és a külföldi dzsihadisták beszivárgása miatt a hadra fogható milíciák nagy része iszlamistává vált, az USA teljes kudarcot vallott egy mérsékeltebb kliens-haderő felállításával.

2016. július 27. 17:46
Tóth Gergely
Index

„A Nyugat az Európában pusztító terroristák miatt úgy gondolja, hogy a Közel-Kelet főgonosza az Iszlám Állam, és a Kalifátus megsemmisítésével ki lehet húzni a terroristák méregfogát. Pedig 2016 eszelőseinek már nem kell kockázatos utakat vállalnia az iszlamista kiképzőtáborokba, elég ha Európában frusztrálódnak pár hónapig/évig, azután rájönnek, hogy voltaképpen ők a dzsihád katonái (ez a modell illik az orlandói, a nizzai és az ansbachi terroristákra is).

Viszont a szíriai helyzet a Nyugat számára egész egyszerűen kényelmetlen.

Ebben a történetben nincsenek jófiúk. Mivel a polgárháború kezdeteit a nyugati országok gyakorlatilag eltöketlenkedték, ezért a szunnita hatalmak támogatása és a külföldi dzsihadisták beszivárgása miatt a hadra fogható milíciák nagy része iszlamistává vált, az USA teljes kudarcot vallott egy mérsékeltebb kliens-haderő felállításával. Az amerikai kormányzatban hiába vannak tisztában egy csomóan azzal, hogy addig nem lesz vége a polgárháborúnak, amíg Aszad hatalmon van, egy hivatali idejét épp kitöltő elnökségtől már nem lehet erélyes közbelépést várni.

Nem merik befenyíteni az oroszokat. Putyin 2015 nyarán helyesen ismerte fel, hogy Szíriában nagyjából mindent megtehet az amerikaiak lelövésén kívül, ha közben oda-odacsap az Iszlám Államnak is. A múlt héten például egy amerikai és brit kommandósok által használt – épp kiürített – dél-szíriai támaszpontot is megbombáztak, és előszeretettel lövik a mérsékelt Szabad Szír Hadsereg amerikai támogatással harcoló egységeit is. (...)

Ezért most a szíriai dzsihád egyik legelismertebb szakértője, Charles Lister iszlamista vezetőktől származó információi szerint az eddig is pragmatikusságáról ismert an-Núszra több vezetője egy újabb nagy húzásra készülődik:

Otthagyják anyaszervezetüket, az al-Kaidát egy iszlamista egységfront kedvéért.

Ennek már a neve is kiszivárgott: Al-Harakat al-Iszlamíja asz-Szúrija (Szíriai Iszlám Mozgalom). Az afganisztáni központtól való skizma nem lenne túl nagy meglepetés, hiszen 2015-ben a katari emír szabályosan ki akarta őket vásárolni az al-Kaidából, hogy legyen egy valamirevaló szíriai milíciája. És azt sem szabad elfeledni, hogy az an-Núszra alapítói a később Iszlám Államként függetlenedett Iraki al-Kaida ügynökeiként érkeztek a polgárháborús Szíriába, de amikor Hadzsi Bakr mestertervét követően az IS egycsapásra elfoglalta az ország keleti harmadát, akkor inkább a függetlenséget választották.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2016. július 28. 01:52
A CIA-tól és az Indextől ismert módon keveredik itt az igazság és a hazugság... A szíriai polgárháború meg... akkor szűnik meg, ha és amikor a CIA, Törökország és az Öböl menti államok beszüntetik a támogatást az iszlamista terroristáknak.
qwsqws
2016. július 27. 22:54
Kedves Gergely, remélem az oroszok a szart is kibombázzák az imádott terroristáidból.
drkovax
2016. július 27. 22:02
Aki "Aszad és Putyin terroristái" ellen harcol az biztosan "mérsékelt, nyugatbarát iszlamista" és ritkábban fejez le gyerekeket, mint az ISIS ... Seggfej ez, tehát pont jó indexesnek ... De legalább ne örülne ennyire előre, hogy "iszlamista szuperfront", ami annyit tesz, hogy ISIS más néven, de ugyanazzal az amerikai-török-szaudi támogatással ...
egysegelem
2016. július 27. 21:06
Szoval a Sziriai Nepfront osszefog a Sziria Nepe Fronttal, mert annyire utaljak a romaiakat vagy mert meg naluk is jobban gyulolik a Nemzeri Frontot? Hol is lattam en mar ilyet, hol is, hol is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!