Brexit – az elfelejtett dimenzió

2016. július 09. 14:29

Nézzük közelebbről, hogy a választás részletes háttéradatai milyen mögöttes társadalmi valóságot fednek föl a brexit mélyebb mozgatórugóiról. Ez az a lépés, amelyre láthatón kevés liberális megfigyelő szánta rá magát.

2016. július 09. 14:29
Dobozi István
Magyar Nemzet

„De nézzük közelebbről, hogy a választás részletes háttéradatai milyen mögöttes társadalmi valóságot fednek föl a brexit mélyebb mozgatórugóiról. Ez az a lépés, amelyre láthatón kevés liberális megfigyelő szánta rá magát, hiszen a választ jószerével borítékolták. Ha például Bernard-Henri Lévy látta volna ezeket a számokat, talán nem szaladt volna el vele a ló a fenti idézetben. A sok szempontból erősen differenciált szavazási háttéradatok Nagy-Britannia megdöbbentően mély társadalmi osztálymegosztottságáról tanúskodnak. Néhány korántsem kimazsolázott, fontos szám jól megvilágítja ezt. A feldolgozóipari dominanciájú választói körzetekben – ahol az állásbiztonság és a bérszínvonal a legnagyobb veszélynek van kitéve, többek között a bevándorlás miatt – a szavazók 86 százaléka voksolt a kilépésre. Ott, ahol a feldolgozóipar kevésbé jelentős, az arány csupán 42 százalék volt. Azokban a régiókban, ahol az átlagos házár 282 ezer font alatt van, 79 százalékban a leave (távozás) nyert, szemben az átlagár fölötti szavazók 28 százalékával, akik a remainre (maradás) adták le a voksukat. Figyeljünk az átlagkeresetre, amelynél kevés alkalmasabb gazdasági mutató határozza meg a társadalmi hierarchiában elfoglalt helyet: az alacsony keresetűek (23 ezer fontnál kisebb évi fizetés) 77 százaléka akarta a brexitet, éles ellentétben a magasabb jövedelműek 35 százalékával. Végezetül talán mindennél többet mond az, hogy az európai integráció fő nyertesének számító London és környéke toronymagasan a maradásra szavazott, ellentétben a gazdasági hinterlandok veszteseivel, akiknek jelentős többsége az EU-ból való kiválás mellett volt.

E vaskos tények azt igazolják, hogy a brit szavazók nem voltak megtévesztett, manipulált »politikai bunkók«, korántsem tekinthetők egyszerű bábfiguráknak. Nagyon is tudatában voltak a brexit tétjének és saját érdekeiknek. Ezért is válthat ki a brexit regionális dominóhatást, ha az Európai Unió vezetői nem tanulnak nagyon gyorsan a keserű brit leckéből. A brexit után az EU-üzlet nem folytatódhat zavartalanul.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2016. július 10. 21:45
Amivel az angol munkások sincsenek tisztában az az, hoy nekik nemcsak az odaérkezök a versenytársaik, hanem az ázsiai munkások is. Hogy mennyire sikerül fenntartani a sürü szociális hálót, az az angol gazdaság teljesítésén fog föleg múlni. Meglátjuk.
duzur
2016. július 10. 21:38
Semmi meglepö vagy uj, nincs ezekben az adatokban. Persze, hogy azok akartak kilépni, akiknek egyre bizonytalanabb az egzisztenciája, -persze nemcsak a keleteurópai bevándorlók miatt- és akik féltik a zsíros szociális juttatásaikat és szép nyugdijaikat. Ök azt remélik, hogy a Brexit inkább védi majd öket. Ez persze kérdés, hisz már Farage is bevallotta, hogy hazug igéretekkel álltatta öket. Sok fog azon múlni, hogy miként alakúl majd az alacsony rétegek életszinvonala. Ezt ma senki nem tudja. Igaz, hogy korábban nem jelentek meg az ottani munkapiacon a keleteurópai versenytársak, de jöttek böven távolabbról bevándorlók (a korábbi angol gyarmatokról), alacsonyabb képzettséggel... Az értelmiségi rétegnek fontos az a mobilitás amit az EU lehetövé tesz és ezért a diákok is szerettek volna az Unióban maradni.
aleb19
2016. július 10. 11:03
a lenyeg elsikkadt es ez a cikk is mismasol a nyuggerek leszavaztak a fiatalokat a kepzetlenek leszavaztak a diplomasokat a fovarosiakat leszavaztak a falusiak
szancso
2016. július 10. 04:54
Pénteken véletlenül rákapcsoltam a német Phönix adóra - régóta nem nézem, mert a közmédia egyik csatornája - és meghökkentem. Két angol állampolgárral készítettek riportot. Az egyik feltöltő munkát végzett Supermarktokban, elmesélte, hogy eleinte provizios bázisra dolgozott, nem kereste hülyére magát, de elégedett volt. Aztán változtatott a cég órabérre és hívásra. A keresete lecsökkent, a napi rendszeres munka helyett hetente 2-3szor hívták. Amikor jelezte, hogy ez nem tetszik neki, az orra alá dugták a szerződést, amelyben 0, azaz nulla munkaóra szerepelt. Ez egyébként a müsor címe is. A másodikban elkisért a TV stáb egy 3 gyermekes anyát, foglalkozása házhoz járó betegápoló. Vasárnap du. 17 órakkor kezdte a munkát és 22 órakkor fejezte be. Mivel az időpontok az ellátandó betegeknél különbözőek voltak, várakoznia kellett. És Sem a kiállási idejét, Sem a várakozási időt nem fizettik ki neki. A stáb kiszámolta, hogy majdnem 2 órát töltött el fizetés nélkül. A hölgy elmondta, hogy a politikusok nagyon jól tudják ezt, de nem törödik vele senki. És ő továbbra is így dolgozik, mert szüksége van a pénzre. Lehet, hogy mégsem olyan hülyék az angolok, ahogy ezt néhányan be akarják állítani?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!