Nem a fegyver a hibás... avagy az elfojtott indulatok kultúrája

2016. június 17. 10:58

A Facebook pedig kényelmes buborékot von a gyűlölködő köré, és sokan erősítik a véleményét, a gyűlöletét. A megerősítési torzítás ismert jelenség. Mint az is, hogy ahogy az ásítást, úgy az undort is másolja az ember, majd eltanulja, kialakul a feltételes reflex.

2016. június 17. 10:58
Válasszunk
Válasszunk blog

Nem a fegyver a hibás. Persze korszerű fegyverek nélkül nehezebb 50 embert megölni. De a lincselések sorozata bizonyítja a gyűlöletből való gyilkossághoz elég a kötél is. A sorozatgyilkosságok kapcsán a gyűlölet kifejezésének az eszköze sokszor konyhakés, és míg az ámokfutásnak egy nap alatt vége, addig a sorozatgyilkosság ki tudja mennyi ideig szedi az áldozatokat. De a fegyverek feltalálást visszacsinálni már úgysincs lehetőségünk. A szabad fegyvertartás pedig abszolút nem visszatartó erő.Aki gyilkolni készül azt nem tartja vissza az, ha illegálisan kell fegyvert vásárolnia. Ettől ugyanis nem bukik le nagyobb eséllyel, a büntetése sem lesz keményebb. És nem is nehéz megtennie. (...)

A párbeszéddel könnyen elsimítható ellentétekből sok esetben az ilyen esetek okán lesz egyre erősebb és erősebb elfojtott gyűlölet. A Facebook pedig kényelmes buborékot von a gyűlölködő köré, és sokan erősítik a véleményét, a gyűlöletét. A megerősítési torzítás ismert jelenség. Mint az is, hogy ahogy az ásítást, úgy az undort is másolja az ember, majd eltanulja, kialakul a feltételes reflex. Innen pedig a melegek látványa is már sérelemmé alakul.

A húr feszül. És idővel elpattan. A felhalmozott düh, a harag kitör. És megkeresi az eszközt, a célpontokat. Az elfojtott, és minduntalan kitörni készülő harag, gyűlölet időszakát éljük, mert ilyen világot, ilyen társadalmat építettünk magunknak. És ennek a felépített világnak szükségszerű része a vérengzés. Ma félszáz meleg, holnap ki tudja hány arab bevándorlóra gyújtják rá a tábort. Ahhoz, hogy az elfojtott és felhalmozott harag, gyűlölet kitöréseit, a gyilkosságokat párbeszédre tudjuk cserélni, le kell mondanunk a politikai korrektségről.” 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jóakaratúember
2016. június 18. 08:37
Büntetném: - az élelmiszerekre írt apró betűs, olvashatatlan információkat - a médiamunkások hazugságait, dezinformációit - a meleg lét nyilvánosságra hozatalát - a fiatalság szexuális érzékét idő előtt felkeltő bármilyen nyilvánossá tételt - a behatárolt idő múlva elromló alkatrészeket tartalmazó használati tárgyak forgalmazását - gyilkosság témájú filmeket - vallásellenes filmeket, újságokat, könyveket - a segítőkészség, jóakarat nyilvános helyeken tapasztalható hiányát - mindazokat az emberi megnyilvánulásokat, amivel másoknak ártalmára vannak szóban és tettekben - mindazokat a korlátozásokat, ami az egyén szabadságát behatárolja
Andre1bp
2016. június 17. 22:58
Aki gyilkolni akar, azt rohadtul nem érdekli, hogy a fegyvertartás illegális, mivel a gyilkosság is az.
Vén Csataló
2016. június 17. 12:37
Nem a fegyver öl. Az ember öl. Tilcsuk be az embert!
Pinter68
2016. június 17. 11:24
"...le kell mondanunk a politikai korrektségről.” Mi a tököm baja van sokaknak a politikai korrektséggel? Az ugyanis semmi másról nem szól, mint olyan nyelvezetet és kifejezésmódot használjunk, ami nem sérti a másikat és lehetővé teszi a párbeszédet. Nem általánosít és nem minősít. A pc kultúrája pont azért alakult ki az évtizedek alatt, mert a nálunk fejlettebb társadalmi kultúrájú nemzetek az idők során rájöttek, hogy nagy mértékben segíti a társadalmi párbeszédet. Azt gondolni, hogy a PC-ről való lemondás ehhez hozzátenne, ahelyett hogy elvesz belőle, teljes félreértése a dolgoknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!